Profil – Anette Qviberg
 anetteQviberg
Den robusta trädörren står på vid gavel. Innanför brer hallen ut sig. En trappa, kantad av snidade järnledstänger, leder till under- och övervåningen. Matsalen, med fantastisk utsikt över havet, skymtar rakt fram. Det doftar av kaffe från köket till vänster. Anette tittar upp och ler, och frågar om jag önskar kaffe eller te. Hon är klädd i svarta tights, svart topp med vita detaljer och dragkedja i sidan. Runt halsen har hon en tunn svart scarf och ett långt diskret guldhalsband. På fötterna bär hon knähöga låga, blanka stövlar. Håret är välkammat och makeupen diskret. Hon tar brickan och går in i vardagsrummet på andra sidan hallen. Två soffor står mitt i rummet framför en öppen spis. Och återigen en fantastisk utsikt över kusten.

 
En helt vanlig mamma
”Här bor vi. Eller rättare sagt Ida, min äldsta dotter, som går på internat i Sigtuna, bor här när hon inte är i Sverige. Vi tänkte att det är bra att hon får prova att bo i Sverige också”, svarar Anette när jag frågar vem mer som bor i huset. Samtalet leder automatiskt in på hennes barn, Ida och Greta. Ida är 19 år och ska precis avsluta skolan i Sverige, och efter det vill hon fortsätta med sin modellkarriär som håller på att ta fart på allvar, trots att mamma Anette och pappa Dolph har varnat att modevärlden är en tuff bransch. Greta, 14 år,  bor också där och går i skolan i området, och är som vilken tonåring som helst, med hela livet framför sig.
”Man fungerar lite som en taxi som kör överallt hela tiden. Det är svårt för en tonåring i Marbella. Naturligtvis finns det idrott  men utöver det inte så mycket mer, så när ungdomarna ska träffas försöker jag få vårt hem att bli deras mötesplats”, förklarar Anette. Det framgår tydligt att mamma är man oavsett om man lever i Sverige, Hollywood eller i Marbella, bekymren, tankarna, stressen och kärleken till barnen är de samma. En sak är dock annorlunda och det är att barnens pappa, mer känd som Dolph Lundgren, och Anette
värnat om ett privat familjeliv, grundat på aktiva beslut tagna av dem som föräldrar.
”Jag har hållit isär privat- och arbetsliv noga. Ingen har någonsin sett ett ’hemma hos’-reportage hos mig, eftersom jag inte har bjudit in några fotografer till vårt hem. Hemma har alltid varit privat”, säger Anette och förklarar den fina balansgången, då pressen också kan vara positiv för jobb. Hon har lyckats skapa det hon strävat efter och hoppas nu att även barnen lärt sig vikten av det, speciellt på sociala medier, både med hänsyn till deras privata liv och framtida arbetsliv – vad det än må bli.
 
Mode i blodet
Anette är Stockholmstjej med mode i blodet. Hennes mamma har arbetat med konst, inredning, sömnad och design, liksom hennes mormor, som dock jobbade mer med revy. Själv har hon studerat beklädnadsteknik. Hennes första jobb var på herrmodemagasinet MQ med rollen som moderedaktör, ett jobb som tog henne runt hela världen. Som tjugoåring flyttade hon till New York. Till att börja med hade Anette inget arbetstillstånd så hon pendlade mellan New York och jobbet som modestylist i Sverige. Tack vare Green Card-lotteriet där hon hade turen att vinna, fick hon sedan uppehållstillstånd i USA. Anette började arrangerade fester på inneställen och kända restauranger, samtidigt som hon designade smycken under namnet Anrika. Ni trodde väl aldrig att hon skulle lägga designer ådran på hyllan?
 
Trygghet i Europa
En dag träffades Anette och Dolph, kärlek uppstod och resten är historia. Under sin tid i Los Angeles uppfattade Anette att oavsett vad människor arbetade med var drömmen samma för alla – de ville bli skådespelare. Själv sökte hon inspiration till sin kreativitet men fann ingenting i Änglarnas stad. Livets väg förde tillbaka till New York, och när äldsta dottern Ida föddes gick flytten tillbaka över Atlanten för att ge Ida en uppväxt i Europa.
”Det kändes rätt helt enkelt och vi hoppades att detta skulle ge Ida bästa möjliga grund i livet”, förklarar Anette och fortsätter: ”När vi kom till Marbella, öppnade jag en egen butik, Ida Ayú, som blev en slags livsstilsbutik som jag förändrade efter trenderna. Butiken fylldes med saker som jag själv saknade av kläder, smycken, inredning m.m. Att starta nya project var inga problem, det var kul och possitivt för min kreativitet, eftersom vårt liv varit grundat på det. Dock var jag före min tid när jag öppnade mitt showroom i Puerto Banús, som då var ett storstadskoncept.
 
Ny egen klädlinje
I dag har arbetet utvecklats ytterligare. Anette och hennes vän samt arbetspartner Mujda är i startgroparna med att lansera ett ny klädesmärke.
”Det här är superkul! Mujda bor på Ibiza, men kommer ursprungligen från Istanbul. Vår första kollektion består mest av klänningar. Vi har tagit fram exklusiva modeller som är lättburna, trendiga och av hög kvalite. Våra kläder är lätta att ta med sig på resan, de passar lika bra på stranden som till festen på kvällen. Vi vill att sa många som möjligt ska kunna bära våra kläder och därför håller vi en bra prisnivå. Designen är tidlös och kan bäras likaväl om tio år som i dag”, berättar Anette entusiastiskt.
Den nya kollektionen har hon själv designat och valt tyger till. Hon har till och med själv suttit vid symaskinerna i fabrikerna i Turkiet, där kläderna produceras, och visat hur hon tänkt sig, för själv talar hon inte turkiska och människorna i fabrikerna talar inte något av de språk som hon kan.
 
”Linjen har samma namn som min tidigare butik hade, Ida Ayú, vilket betyder det högsta kvinnliga kastet inom hindu. Och nu är kläderna på väg! Först ska de lanseras på Ibiza, sedan i resten av Europa, Karibien och förhoppningsvis Amerika”. Inte att förglömma är att dottern Ida är husmodell för märket Ida Ayú.
 
Fötterna på jorden
Anette är sig själv, som hon alltid har varit. Ingenting har förändrat henne, lika lite som hennes vanliga vardag har förändrats. De glamorösa galafesterna och röda mattorna utgjorde bara några timmar på ett helt år. Resten av tiden var alltid och är fortfarande vanligt familjeliv. Hon lever i nuet och tar saker som de kommer. I Marbella trivs hon med folk och livet i allmänhet, särskilt för att livet generellt är mer sponant och mindre inrutat.
Det finns en sfär av lugn runtomkring Anette, nästan som om hon är blyg, men Anette är inte blyg. Hon är en person som iakttar och lyssnar när ämnen är obekanta, men räds inte att träda fram när det talas om hennes yrke, för design och kreativitet som kommer naturligt för henne.
 
Kort info
Namn: Anette Qviberg
Född: Västerhaninge 1964
Familj: döttrarna Ida och Greta, samt pojkvännen Carlos
Gör: Designer och entreprenör
Övrigt: Är i full gång med att hjälpa pojkvännen Carlos med partners med deras nya restaurangprojekt Los Tres, i gamla Chateaubriands lokaler i Nueva Andalucía. Det är Anette som står för inredningen av restaurangen.
Smått och gott
Anette Qviberg älskar god mat i vänners lag. Att arrangera mys och trevliga stunder sätter guldkant på vardagen. Hon går till gymmet varje morgon och tycker om att spela tennis. Överlag tycker hon om utomhusaktiviteter. Spanjorerna uppfattar hon som öppna, trevliga och glada. Hon har inga planer på att flytta tillbaka till Sverige, men är noga med att behålla de svenska traditionerna. På armen bär hon ett armband som dottern Ida har gjort i ett projekt i skolan, det består av röda pärlor med texten ”Fight Back”. Intäkterna från försäljningen av armbanden går till att hjälpa kvinnor och barn som hamnat i sexslaveri.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.