Arnaus duktiga arbete
malagacf
 

La Liga-start: Helgen den 21 augusti
Deadline för spelarhandel: Den 1 september

Hade kapaciteten färdig när Gracia slutade.
Hjärtligt återseende med Ramos i ledningen hos veteranen Duda och flera hundra fans.

Enligt ett avtal träffar jag idrottschefen Francesc Arnau i cafébaren på Estadio La Rosaleda.
Sedan den 17 december 2015 har han suttit i den viktiga stolen styrelserummet i Málaga CF efter att klubbägaren shejk Al-Thanis avskedade argentinaren Mario Husillos. Då sa den förre La Liga-målvakten, nu 41 år och pappa till två döttrar: ”Detta är mitt livs största utmaning. Jag är glad över att jag har akademichefen Manuel Casanova och tränaren Javi Gracia vid min sida.” Nu, fem månader senare är båda ute. Casanova är långtidsinlagd på sjukhus i Barcelona och efter vårt cafémöte sitter Gracia i ett flyg på väg till ett nytt jobb i Ryssland för klubben Rubin Kazan. I januari stod Arnau för nya spelarkontrakt i en trygg miljö. Nu är han helt ensam med en superanställning nästa dag: Den förväntade topptränaren Juande Ramos, 61 år, tidigare Málaga CF (2003-2004) och därefter jobb i storklubbarna Sevilla FC, Tottenham Hotspurs, Real Madrid, CSKA Moskva och Dnipro i Ukraina. Ett rekryteringsarbete som är hans – assisterat av de äldre klubbpamparna Francisco Martin Aguilar, Abdulllah Ben Barek och Antonio Benitez med titlar som klubbrådgivare.

Arnau, som av naturen är blyg och ödmjuk, kunde inte riktigt uppfylla Juande Ramos lönekrav, men Ramos acceptera mindre mot att få full beslutsrätt över valet av assistenter. Och ett attraktivt idrottsprojekt presenterades med tydliga målet att kvalificera Málaga CF till en europeisk turnering – Champions League eller Europa League.

Vilket mottagande
Arnaus duktiga arbete började, och Javi Gracia kunde troligtvis inte motstå den ekonomiska frestelsen att tacka ja till 4 miljoner euro per säsong i Rubin Kazan. Diskussionerna började med Ramos, som har varit tillgänglig på marknaden sedan 2014. Parterna kom snart överens och därmed kunde ett av de största tränarnamnen i klubbens historia tillträda sin tjänst.

Vi var där när Ramos skrev under kontraktet för tre säsonger, möttes i trevlig atmosfär med Aguilar, Ben Barak och Benitez, samt läkaren Juan Carlos Perez och massören Marcelino Torrontegui, och så ett professionellt ”How are you” med klubbägaren shejk Al-Thani, och en kram med av La Liga-lagets kaptener, den nu 35-åriga Duda – den enda från den nuvarande truppen som också var med 2003-2004 – för att därefter vara bra förberedd och entusiastisk inför att ta pressen med storm.

Med detta i ryggen lät Ramos sig hyllas av flera hundra supportar på Estadio La Rosaleda.
Den förlorade kapaciteten har återvänt.

Vilket mottagande!

Ville själv ha jobbet
Själv sa den 61-årige Juande Ramos: ”Det var lätt att övertala mig till att säga ja till Málaga CF. Jag ville nämligen ha jobbet i denna härliga klubb i fantastiska Málaga. Senast vi var här hade vi en oförglömlig tid och projektet som Málaga CF har presenterat för mig känns helt rätt. Ett starkare lag med topp 6 i La Liga är målet. Nu ska jag och Arnau, samt de andra som styr klubben, sätta ihop ett starkt lag, både kortsiktigt och långsiktigt.”

Inget lotteri
Och han fortsätter: ”Vi ska ha spelare med gnista, hjärta och känslor för Málaga CF. Vi ska veta vad de vill. Våra inköp blir inget lotteri! Och ja, jag ska kontakta min företrädare Javi Gracia, han har bra yrkeskunskaper. Våra fans ska vara begeistrade. De ska med stolthet kunna säga att de är malaguistas.”

Vi önskar Juande Ramos lycka till, när vi senare träffar honom och Arnau på restaurangen Mesón Los Robles de Leon vid Estadio La Rosaleda. ”Hälsa alla i La Peña de Dinamarca”, säger han med ett leende.

_____

Junda Ramos meriter här och tvärs av Schuster och Pellegrini
2 x vinnare av UEFA Cup (nu kallat Europa League) med Sevilla.
1 x vinnare av den europeiska Super Cup med Sevilla, med finalseger över FC Barcelona.
1 tredjeplats med Sevilla i La Liga och därmed kval till Champions League.
1 x vinnare av den spanska kupturneringen Copa del Rey med Sevilla, med förlust mot Real Madrid i den spanska Super Cup.
1 x deltagande i UEFA Cup med Tottenham.
1 x engelsk cupvinnare med Tottenham.
Avskedad i Tottenham den 25 oktober 2008.
Tog den 9 december 2008 över i Real Madrid efter den avskedade Bernd Schuster. Han tog kungaklubben tillbaka till toppen av La Liga, men utan mästerskap. Säsongen därefter ersattes han i Real Madrid av Manuel Pellegrini.
Avskedad i CSKA Moskva den 26 oktober 2009.
1 x ukrainsk mästare med Dniro Dinipropetrovsk.
Avbröt efter tre år sitt fyraårskontrakt med Dnipro när hans familj inte längre ville bo i Ukraina.
Och underligt nog korsar Romas väg två tidigare Málaga-tränare: Manuel Pellegrini och Bernd Schuster.

_____

15 klubbar under 25 år som tränare
Med sina 61 år och hela 15 jobb som tränare är Juande Ramos en av de mest rutinerade inom spansk och internationell fotboll.
Han har suttit på tränarstolen i följande klubbar:
I990-1992: Ilicitano, Spanien.
1992-1994: Alcoyano, Spanien.
1994-1996: Levante, Spanien.
1995-1996: Logrones, Spanien.
1996-1997: Barcelona B, Spanien.
1997-1998: Lleida, Spanien.
1998-2001: Rayo Vallecano, Spanien.
2001-2002: Betis, Spanien.
2002-2003: Espanyol, Spanien.
2003-2004: Málaga CF, Spanien.
2005-2007: Sevilla CF, Spanien.
2007-2008: Tottenham Hotspurs, England.
2008-2009: Real Madrid, Spanien.
2009-2010: CSKA Moskva, Ryssland.
2010-2014: Dnipro Dnipropetrovsk, Ukraina.
Och nu Málaga CF med ett treårskontrakt till 2019.
Som aktiv spelade Juande Ramos som mittfältare i klubbarna: Elche, Alcoyano, Linares, Eldense, Alicante och Denia, fram tills att en knäskada tvingade honom bort från planen som 28-åring.
Han är född i Pedro Muñoz i Spanien.

_____

När Málaga slog FC Barcelona med 5-1 på La Rosaleda
Juande Ramos stod i spetsen för Málaga CF, när klubben vann en av sina stora triumfer i La Liga genom att besegra FC Barcelona med hela 5-1 på Estadio La Rosaleda. Matchdagen var den 3 december 2003 med kick off kl. 20.00.
Denna fantastiska kväll gjorde Salva Ballesta – fyra lanskamper för Spanien – hela fyra mål. Det femte gjordes av Manuel Canabal. Dessa två blev Málagas bästa målgörare under säsongen. Ballesta med 13 och Canabal med fyra fullträffar.
Tränare för FC Barcelona den säsongen var det holländska stjärnnamnet Frank Rijhaard, som hade sin landsman, landslagsspelaren Patrick Kluivert som anfallare. Han var mycket besviken under denna match, men gjorde annars 90 mål i 182 matcher för FC Barcelona.

Málaga CF slutade som nummer tio i La Liga denna säsong under Ramos, med 51 poäng och mål på 50-55.

_____

Två nya anfallare och en försvarare klara i Málaga CF
Innan tränaren Javi Gracias plötsligt slutade i Málaga hann han, tillsammans med idrottschefen Arnau, säkra två lovande anfallare till den kommande säsongen. Dessa är: Michael Santos, 23 år, forward, från klubben River Plate i Montevideo, Uruguay.
Han är noterad för 38 fullträffar i 84 matcher. Santos har spelat 5 U-landskamper för Uruguay och befinner sig nu i landets A-lag. Málaga CF har betalat 4 miljoner euro för honom på ett kontrakt som löper på fyra år.
Jony, 24 år, vänsterytter, från La Liga-klubben Sporting Gijón. 14 mål i 82 matcher, många viktiga, då Sporting Gijón med nöd och näppe klarade sig till i La Liga förra säsongen. Málaga CF övertar honom nu på fri transfer för två säsonger.
Och Mikel Villanueva, 23 år, centerback, får nu kontrakt efter att ha blivit upplyft från Málaga CF:s 2. lag, Atlético Malagueño, där han har levat i den venezuelanska första divistionsklubben Deportivo Lara. Han finns i Venezuelas A-landslagstrupp, där det har blivit sju matcher.

_____

2,1 miljoner extra euro till Málaga CF
Málaga CF:s kassa fick plötsligt tillskott. Rubin Kazan skulle lösa in en friköpsklausul på 1,2 miljoner för att köpa tränaren Javi Gracia i klubben och då Real Madrid, med den före detta Málaga-spelaren Isco med det borgliga namnet Francisco Román Alarcón Suarez, vann Champions League-finalen över stadsbarnen Atlético Madrid var Kungaklubben förpliktigad att överföra 1 miljon euro till Málaga CF.
En klausul i kontraktet när Isco år 2013 köptes av Real Madrid för 30 miljoner euro, brutto.

Om Real Madrid hade blivit spanska mästare skulle det till ytterligare 1 miljon, men mästerskapet gick till FC Barcelona.

_____

Nu är det tre baskiska lag i La Liga
Med Vitoria-klubben Alaves uppryckning till La Liga respresenteras Baskien nu av inte färre än tre lag i den spanska ligan. De två andra är Athletic Bilbao, som tillsammans med Real Madrid och FC Barcelona är de enda klubbar som aldrig blivit nedflyttade, samt Real Sociedad från San Sebastian.
Alaves-uppryckningen kommer efter tio år i andra divisionen. Klubbens bästa resultat – en fantastisk uppryckning efter två år i andra divisionen. Klubbens bästa resultat – ett fantastiskt sådant – utspelade sig säsongen 2005-2006, när de nådde finalen i den dåvarande UEFA Cup-turneringen (i dag Europa League) med förlust mot Liverpool efter förlängning. På den tiden spelade den före detta Bröndby-spelaren Dan Eggen i det spanska laget.

Vidare representerades den lilla Madrid-klubben Leganes för första gången i La Liga. Klubbens stadio i södra delen av huvudstaden, Estadio Municipal de Butanque, kan bara rymma 8 000 personer på läktaren. Lagets skyttekung under säsongen var förövrigt argentinaren Alexander Scymanovski, med tolv mål. Den tredje uppryckningen till La Liga hade ännu inte kvalificerats vid redaktionsstopp för detta nummer av En Sueco.

_____

21-åriga Fornals blev den tolfte Málaga-spelaren till landslaget
Den 29 maj debuterade den tolfte Málaga-spelaren genom tiderna i det bästa spanska landslaget. Landslagstränaren del Bosque lät den 21-åriga Pablo Fornals komma in på banan under de sista sju minuterna av EM-uppvärmningsmatchen i St. Gallen i Schweiz mot Bosnien (spansk 3-1 seger). Han löste av Mikel San Jose från Athletic Bilbao.

Blixtkarriär av den unga mittfältaren som tidigare under säsongen gjorde debut i det spanska U 21-landslaget. Under förra säsongen kom han på banan för Málaga CF i 27 La Liga-matcher med ett mål. Därmed blev han den tolfte spelaren från Málaga genom tiderna som gjort landslagsdebut.
De övriga är:
Rufete (år 2000 – 2-0 mot Italien)
”Koke” Kontreas (2002 – 0-0 mot Paraguay)
Salva Ballesta (2004 – 2-0 mot Danmark)
Santi Cazorla (2011 – 1-2 mot Italien)
Monreal (2001 – 2-2 mot Costa Rica)
Isco (2013 – 3-1 mot Uruguay)
Camacho (2014 – 0-1 mot Tyskland)
Juanmi (2015 – 2-0 mot Holland)
När klubben i Málaga förr hette CD Málaga kom Miguel, Deusto och Macias på Spaniens A-landslag.

Fornals blev dock inte uttagen till Spaniens slutgiltiga EM-trupp.

_____

Sommarlovet slutar den 7 juli
Tränare Juande Ramos kallar in sina Málaga-spelare till träningsstart den 7 juli. Och lite spännande är det minsann att se vem som kommer att komma då en del kontrakt löpte ut den 30 juni. Förövrigt tycker inte Ramos att det är någon bra idé med långa och tröttsamma resor till gästturneringar i Australien och Sydamerika, som det ju har varit under de två senaste årens pre-säsonger. Så troligtvis kommer träning och testmatcher att hållas i Österrike.

Som vanligt kommer det att hållas en match i slutet av augusti på Estadio La Rosaleda mot ett internationellt motståndarlag i kampen om det stora Costa del Sol-priset. Och så har Málaga CF sagt ja till att ställa upp med sitt La Liga-lag i Ramón de Carranza Cup i Cádiz den 13 och 14 augusti. Bland andra deltagare i denna turnering hittas Atlético Madrid.

_____

Senast slutförde Gracia inte sitt utlandsäventyr
Det regnade faktiskt även i Pamplona, sa han till den ryska pressen

Av Morten Møller

Inte helt överraskande kunde Málaga CF:s före detta tränare Javi Gracia, 46 år och från Baskien, inte säga nej till ett lukrativt fyraårskontrakt med Rubin Kazan i Ryssland. Lönen är 4 miljoner euro per år. Klimatet är barskt i Rubin Kazan, vid floden Volga söder om Moskva, och säkerheten för de tre barnen blir något omvälvande. Det regnar mycket i staden med de 1 146 535 invånarna, och den är huvudstad i republiken Takastan, som är Rysslands åttonde största stad.
”Det regnade även mycket i Pamplona”, sa Gracia direkt till den ryska pressen när han fick frågan, när Rubin Kazan presenterade honom. Här stod han tidigare i spetsen för La Liga-laget Osasuna.

Men vad Javi Gracia och hans familj inte är vana till är hårda vintrar med snö och minusgrader. Men det kommer de att uppleva nu. Under sommarmånaderna; juni, juli och augusti, kan temperaturen i staden dock krypa upp till behagliga 23-25 grader
Vidare sa Gracia till pressen:
”Jag vill börja jobbet i Rubin Kazan så snart som möjligt, och uppnå konkreta och bra resultat med mitt nya lag.”

Kort vistelse i Grekland
Det är inte första gången som Javi Gracia står i spetsen för ett lag utomlands. Under perioden 2011-2012 hade han två korta jobb i grekland. Först i Olymiakos Volou, som rök ut i degraderingen från den bästa ligan på grund av matchfixing, varefter Gracia hade en kort period i PAE Kerkyra.

Är 2012 återvände han till Spanien och fick upp Almería i La Liga för säsongen efter att ha tagit över i Osasuna med La Liga-nedryckning som resultat.

Därefter blev det sedan två fina säsonger i Málaga CF, vilka Rubin Kazan uppmärksammade, som förövrigt var besvikna över att bara ha blivit nummer tio i den ryska ligan Russian Premier League, under förra säsongen. Klubben brukar ligga bland de fem bästa samt kvalificera sig till de europeiska turneringarna. Och det är detta som nu är Javi Gracias uppgift.

_____

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca La Peña LOGO
Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och så är det upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss tur-och-retur till stadion från Fuengirola.
Kontaktpersoner:
Sekreterare: Louise Pedersen 661 959 681
kontakt@Málaga-support.dk
Ordförande: Morten Møller 617 700 424
info@Málaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 250 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga.
Klubben är öppen för nya medlemmar.
La Liga-säsongen 2016-2017 börjar helgen den 21 augusti. Matchprogrammet presenteras i början av juli och offentliggörs på: www.Málaga-support.dk

_____

Málaga-blod i ådrorna
Leo är målvakt. Hans klubb i Sverige hette Ekerö IK och på Costa del Sol vaktade han målet för Svenska Skolan i Marbella – med spanskt blod i ådrorna. Hans farfar, Austin Jimenez Roldán, är registrerad som medlem nr. 21 i La Liga-klubben i Málaga, så en ganska extraordinär upplevelse för Leo (längst till höger i grön tröja) tillsammans med andra unga för att fotograferas med sin farfars lag för en av de sista matcherna förra säsongen.

Dessa populära fotosessioner fortsätter Málaga CF med under den kommande säsongen. Också till stor glädje för några av spelarnas små barn.
Leos morfar är förövrigt svenska Lars Norrestad, medlem i La Peña de Dinamarca.

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.