Oscarsvinnare med hård uppväxt
lyset i havet
Hennes föräldrar skilde sig när hon var två månader gammal. Som barn gick hon på balettskola där kraven var så hårda att hon tog smärtstillande tabletter och gick i terapi. I år vann hon, vid 27-års ålder, en Oscar för sin prestation i filmen The Danish Girl. Nu är svenska Alicia Vikander aktuell i det romantiska dramat Fyren mellan haven, som kanske kan ge henne ytterligare en Oscarsnominering.

Alicia Vikander föddes i Göteborg den 3 oktober 1988. Hennes föräldrar skilde sig när hon var bara två månader gammal. Mamman var teaterskådespelerska, och Alicia gick i sin mors fotspår. Redan som sjuåring uppträdde hon på Göteborgsoperan i musikalen Kristina från Duvemåla och som nioåring började hon på en Svenska Balettskolan i Göteborg, för att som 15-åring flytta hemifrån för att gå Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm.

lyset i havet 2

Hård balettskola
I en intervju med Vogue har Alicia Vikander berättat att det var både fysiskt och psykiskt hårt att gå i balettskolan:
”I balettskolan fick de flesta bra betyg, inte för att man behöver vara smart för att dansa. Balett handlar om perfektion. Om du inte var perfekt var det som om världen gick under. Jag upplevde mycket stress under den tiden. Jag gick i terapi utan att tala om det för mina föräldrar.”

”Jag kommer ihåg att om en av oss hade varit hos läkaren och fått smärtstillande så delade vi med oss till varandra. När jag slutade dansa var det konstigt att inte känna smärta längre.”

Uppkomsten av flera skador som på grund av den hårda träningen gjorde att Alicia Vikander lämnade balettskolan och i stället styrde in siktet på att bli skådespelerska. Hemma i Sverige blev hon känd för sin roll i tv-dramaserien Andra Avenyn. Under denna tid förstod hon att hon brann mer för skådespelaryrket än vad hon gjort för dansen. Den hårda baletträningen är dock nog en av förklaringarna till hennes framgångar som skådespelerska. Flera regissörer har sagt att hennes baletträning har gett henne mycket disciplin och fokus.

En kunglig affär
I Skandinavien blev Alicia Vikander känd när hon var med i den danska filmen A Royal Affair vari hon spelade mot danska Mads Mikkelsen. Och för det danska Billedbladet har hon berättat att hon fick en intensivkurs i danska innan filmen:
“Innan vi började inspelningarna gick jag, i två månader, på samma skola där de danska prinsessorna har lärt sig danska. Jag fick vänner i Danmark, umgicks på danska, såg dansk film och så småningom lärde jag mig språket. Men det var först den dag när jag förstod Mads som jag kände att jag faktiskt förstod språket.”

lyset i havet 3The Danish Girl
Hennes stora Hollywoodgenombrott fick hon alltså när hon i år vann en Oscar för sin prestation i The Danish Girl, en film inspelad i Köpenhamn, någonting som hon är mycket glad för:
”Jag har en massa vänner i Köpenhamn och tycker verkligen om staden. Maten är fantastisk, sättet att vara på påminner om det svenska men lite råare, så jag kände mig verkligen som hemma”, har hon sagt till kino.dk.

Fyren mellan haven
Hennes senaste film är det romantiska dramat Fyren mellan haven som handlar om ett barnlöst par som i en förlist båt hittar ett spädbarn som de tar hand om. Filmexperter tror att både Alicia Vikander och Michael Fassbender, som spelar den manliga huvudrollen, har goda möjligheter att nomineras till Oscars för sina prestationer.

I samband med lanseringen av filmen har de två huvudrollsinnehavarna berättat om sina roller. Alicia Vikander betonar livsglädjen hos Isabel, som är hennes roll:
”Hon är full av liv. Hon är mycket öppen, enkel samt lätt att läsa. Det gör henne också sårbar, vilket är någonting som man kan förhålla sig till. Trots att hon fattar fel beslut vet man att det i alla fall kommer från hjärtat”, berättar Alicia Vikander, medan Michael Fassbender tillägger:
”Hon är en kvinna som tar tag i saker. Hon går efter det hon vill ha. Det tycker jag är ganska attraktivt i henne. Hon har inga filter. Hon säger vad hon tycker. På så sätt är hon en modern kvinna.”

lyset i havet 4

Ett par
Michael Fassbender har en tanke om varför den vackra Isabel till slut gifter sig med den något äldre Tom, som återvänder hem till Australien efter första världskriget, under vilket han har sett många av sina landsmän och nära vänner dö under krigets fasor.

”I kriget var det en hel generation av män som försvann. Nu vill jag inte säga någonting om Tom, men man fick lov att ta det som fanns”, säger Michael Fassbender, medan Alicia Vikander ser lite överraskad ut.
”Det är en mycket romantisk film. Hon fick ta vad hon kunde få?”, säger Alicia Vikander och skrattar.

Michael Fassbenders kommentar bör ses i ljuset av det faktum att han och Alicia Vikander blev ett par under filminspelningarna. Så är det uppenbart när man är ung, snygg och ett av de hetaste namnen i Hollywood. Man får lov att ta vad man får. Och det är just det som Alicia Vikander gjort.

Fyren mellan haven har svensk filmpremiär den 23 september.

_____

ALICIA VIKANDER
Född 3 oktober 1988
Filmer i urplock:
Till det som är vackert (2009)
Kronjuvelerna (2011)
A Royal Affair (2012)
Anna Karenina (2012)
Testament of Youth (2014)
Son of a Gun (2014)
Ex Machina (2015)
The Man from U.N.C.L.E. (2015)
Bränd (2015)
Jason Bourne (2016)
Fyren mellan haven (2016)
Tulip Fever (2017)

______

Havet är fascinerande
Naturen spelar en stor roll i Fyren mellan haven och det gör den också för bokens författare M.L. Stedman.
”Extrem värme och kyla påverkar humöret. I Australien tar man värmen på allvar, på samma sätt som jag kan föreställa mig att man tar kylan på allvar i Skandinavien”, säger M.L. Stedman, som fascineras av havet.
”Havet är alltid i ständig förändring, samtidigt som det aldrig ändrar sig. En del av boken skrev jag i sydvästra Australien med utsikt över havet, och då kom jag att tänka på att det såg likadant ut för 35 000 år sedan. Och samtidigt förändrar det sig hela tiden. Havet är en fantastisk metafor, som tilltalar mig. Det är en universal sak, som aktiverar någonting i det mänskliga sinnet. Precis som solen är havet mycket tillgängligt. Och det är inte bara kulturellt betingat.”

”Jag är också fascinerad av att kunna simma i havet utan att stanna. Havets kraft gör mig ödmjuk. Vad man än tror att man kan, kan havet motbevisa det. Vi står maktlösa mot en tsunami.”

”Som australiensare är jag van vid stora vidder. När du kan se långt kan du tänka långt, för det finns ingenting som stoppar dig. För mig är det en bra sak. I boken upplever Tom ensamhet, som för mig är någonting positivt. Men hans fru Isabel upplever isolering, som är någonting negativt.”

Fyr
”I Fyren mellan haven bor Tom och Isabel på en australiensisk ö där Tom jobbar med att ta hand om öns stora fyr samt föra loggbok över vad som sker. På Costa del Sol hittar man också en del fyrar med de skiljer sig från den fyr som har en central roll i Fyren mellan haven”, berättar M.L. Stedman.
”Ju högre upp i fyren ljuset sitter ju längre sträcker sig ljuset. En fyr klassificerad utifrån dess lins. Fyren i boken har en första lins som når långt medan alla fyrar på Costa del Sol har en lins som klassificeras som tre eller fyra, så de når inte lika långt.

Av Michael Jepsen Foto: Nordisk Film

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.