Litteratur – Världens mest mystiska bok Voynichmanuskriptet

Litteratur - Världens mest mystiska bok Voynichmanuskriptet

Världens mest mystiska bok Voynichmanuskriptet

I en tid då den traditionella boken många gånger mest samlar damm i hyllan och har ersatts med läsplattor, sociala medier, tv och radio så kan det vara ögonbrynshöjande att ett förlag satsar på att trycka en ny upplaga av en gammal bok, en mycket gammal bok, som dessutom inte går att läsa!
Det handlar om Voynichmanuskriptet.

Okänt ursprung

Denna bok, som fått sitt namn efter en av sina ägare genom tiderna – bokhandlaren Wilfrid Voynich då han köpte den år 1912, är ett underligt verk. Vem som skrev den är okänt men som med allt mystiskt är gissningarna många och en del av dem pekar på att det ska ha varit det självutnämnda mediet Edward Kelley. Kelley sysslade med ockultism och magi, och det har sagts att han skrev manuskriptet som red bluff någon gång under andra halvan av 1500-talet. Andra menar, och vad som verkar mer troligt, att boken skrevs under den italienska renässansen, på ett hemligt språk eller chiffer. Denna teori stöds av undersökningar av velängen som boken är skriven på, som genom kol-14 dateringar visar att den till 95 procent säkerhet skrivits mellan åren 1404-1438. Ytterligare en gissning är att manuskriptets författare var franciskanermunken Roger Bacon, som levde på 1200-talet, då han nämns som författare i ett brev som hittats inne i boken. Detta brev, daterat 1666, skrevs av Johannes Marcus Marci av Kronland, rektor för Karlsuniversitetet i Prag, till jesuiten Athanasius Kircher i Rom, och vittnar om att Johannes Marcus Marci bad jesuiten att dekryptera skriften. Ytterligare skrev han i brevet att manuskriptet en gång köpts av kejsar Rudolf II av Böhmen för 600 gulddukater liksom att han angav Roger Bacon som manuskriptets författare. Vad som är sant, det vet ingen.

Ädla ägare

Det är alltså ett i alldra högsta grad mytomspunnet manuskript. Det har varit i ägo hos de ädlaste av herrar såsom den nämnda tysk-romerska kejsaren Rudolf II av Böhmen varefter den hamnade i händerna av Jacub av Tepenec, Georg Baresch, Athanasius Kircher, Jan Marek Marco varefter den alltså kom i ägo hos Karlsuniversitetet, varefter följande ägare var Pieter Jan Beckx, Wilfrid Voynich, Ethel Voynich, Anne Hill och Hans Peter Kraus, som i sin tur donerade den till Yales universitetet i Connecticut år 1969.

Forskning

Bokens mystiska ursprung och att skriften är okänd har lockat många nyfikna under hundratals år. Manuskriptets ca 234 sidor (beroende på hur man läser sidor som kan vecklas ut), av totalt uppskattningsvis 272 sidor – de övriga har inte hittats, har studerats in i minsta detalj i strävan efter att tyda texten eller finna lösningen till kodexen om det är ett chiffer, samt för att kunna besvara frågan om dess ursprung. Än så länge består gåtan dock obesvarad. De som har gett upp förklarar den som en bluff och många tror att det bara handlar om påhittade tecken nedkladdade av en medeltida bedragare, som ville imponera och tjäna pengar med hjälp av sin ”magiska läkebok”. Att den antas vara just en läkebok, oavsett om den är bluff eller inte, baseras på att nästan halva boken innehåller text i anslutning till illustrationer med både växter och örter samt någonting som liknar recept på någonting som skulle kunna vara läkemedel. Utöver det ser det ut som om andra avsnitt berör ämnen som biologi, astronomi, kosmos, och det finns även illustrationer som visar på försvarsdetaljer på ett murkrön – intressant nog detaljer från det försvar som på 1400-talet bara fanns i norra Italien.

Skriften

Det som kanske mest lockat bland annat professionella kryptoanalytiker från både första och andra världskrigen likväl som professorer och lekmän är i alla fall texten, som löper från vänster till höger och uppifrån och ned. En del avsnitt består av okända ord skrivna med latinska tecken medan de flesta tecken i boken är helt okända. Ibland ses ett och samma ord upprepas tre gånger i en mening och det saknas helt ord med bara en eller två bokstäver. Det som gör det extra svårt för dem som önskar tyda texten, och stöttar teorin om att det är ren bluff, är att det helt verkar saknas struktur i texten, som vi känner det. Trots detta har vissa forskare hävdat att de funnit likheter med en del asiatiska språk.

Ges ut av spanskt förlag

Den första innehavaren av boken är alltså okänd men någon gång ska den alltså ha köpts av den romerska kejsaren, därifrån den via långa vägar kom till Yale. Och nu har den också hittat vägen till Siloé (www.siloe.es), ett litet spanskt förlag i Burgos, som också har ett bokmuseum, specialiserat på faksimil av gamla skrifter. Förlaget har nämligen erhållit den exklusiva rätten att göra 898 faksimil av denna – en av världens mest mytomspunna böcker. Juan José García, förlagets chef, har sagt: ”…den har en så kraftig aura av mystik att när du ser den för första gånger fylls du med en känsla som är svår att beskriva.”
De mycket eftertraktade kopiorna av Voynichmanuskriptet förväntas inte publiceras innan år 2017 och ännu har inget pris angetts. Men med hänsyn till att några av förlagets arbeten som ställts ut på museum har gått för 10 000 euro gissas det att priset kan landa på uppåt 8 000 euro, och förlaget har redan fått ta emot ett flertal samtal från personer som önskar garantera sig ett exemplar av världens mest mystiska bok.
Av Sara Laine Foto: Siloé förlag

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.