Att vara pensionär i Spanien – på gott och ont

Att vara pensionär i Spanien – på gott och ont

Enligt officiella siffror fanns det över 6,5 miljoner bofasta utlänningar i Spanien i januari 2024. Även om medelåldern bland de bofasta utlänningarna har sjunkit till 40 år är Spanien fortfarande ett av de populäraste länderna i världen för utländska pensionärer. Med tanke på landets medelhavsklimat, avslappnade livsstil, rimliga priser och vänliga lokalbefolkning, vem kan klandra dem? Men är livet i solen bara frid och fröjd? Ser man lite mer pragmatiskt på saken – vad finns det för fördelar och nackdelar med att leva i Spanien som pensionär?

LEENDEN – En av landets största tillgångar är alla de vänliga, hjälpsamma och levnadsglada spanjorerna, särskilt i landets södra delar. Många utländska pensionärer hittar också stöd och vänner i grupper med bofasta som kommer från samma land som en själv liksom i internationella klubbar, där man kan träffa andra nationaliteter.

SÄKERHET – Spanien har en stabil demokratisk regering och är ett av de säkraste länderna i Europa. Befolkningstätheten är relativt låg, banksystemet är säkert och infrastrukturen är stabil. Spanien har också en ganska låg brottslighet, så i de flesta städer och områden kan man gå ut både dag och natt utan att vara orolig. Den vanligaste orsaken till att utlänningar kontaktar polisen i Spanien är för att klaga på problem.

LEVNADSKOSTNADER – Enligt Global Retirement Index har Spanien de näst lägsta levnadskostnaderna i Europa, efter Portugal. För de allra flesta som flyttar till Spanien är priserna därför lägre än vad man är van vid ”hemma”. Pensionärer från Sverige kan således ofta spara en slant på mat, el/gas, transport, restaurangbesök och andra utgifter. Klimatet i Spanien innebär att det är bättre tillgång på hälsosamma och prisvärda lokalt odlade frukter och grönsaker. Drygt 100 euro uppskattas räcka för att fylla matkorgen för en vecka, såvida man inte köper lyxiga gourmetprodukter. Förutom i storstäder som Madrid och Barcelona är hyrorna i allmänhet lägre än i många andra delar av Europa. Även fastighetspriserna är många gånger lägre, särskilt om det gäller fastigheter utanför de mest populära turistområdena. Rent generellt går det att leva bekvämt med en pension på 2 000–2 500 euro i månaden, eller 25 000–30 000 euro om året. Och slår man sig ner inåt landet, i en liten stad utanför populära turistområden, kan man klara sig med en pension på 1 700–1 900 euro i månaden (20 000–22 000 euro om året).

SKATT – Spanien har lägre skatter än Nordeuropa, vilket kan vara en fördel när man lever på en fast inkomst. I genomsnitt är skatten för spanska pensionärer 7,7 procent, även om beloppet varierar beroende på inkomst. Det går även att spara på fastighetsskatter, årsavgifter på bil m.m.

KLIMAT – Här finns ingen anledning till att hymla. Större delen av Spanien har ett fantastiskt klimat varför det är perfekt som resmål för äldre som vill komma bort från kalla vintrar. Vissa områden, som t ex Costa del Sol, har fler än 300 soldagar om året.

NATUR – 5 755 kilometer kust och fler än 3 000 stränder och 16 nationalparker. Behöver man säga något mer?

KULTUR – I Spanien finns det i dagsläget 49 platser som är med på UNESCO:s världsarvslista och landet har en mycket rik historia och ett stort kulturarv som man kan utforska. För pensionärer finns det ofta reducerade inträdesavgifter (ofta 50 procent billigare) till museer, utställningar och kulturminnesmärken.

TRANSPORT – Spanien har utmärkta vägar – ofta tack vare EU-bidrag. I de flesta delar av landet finns det också mycket väl fungerande kollektivtrafik.

Att resa med buss är lätt för pensionärer och i många kommuner är bussarna dessutom gratis för kommunens invånare. I t ex i Madrid betalar en pensionär bara knappt 15 euro för ett obegränsat lokalt buss- och tunnelbanekort.

Höghastighetstågsnätet i Spanien är i ständig utveckling med både statliga och privata aktörer. För personer över 60 år finns det dessutom ett ”guldkort” Tarjeta Dorada Renfe med vilket man får upp till 40 procents rabatt på Renfe-tågresor på vardagar i hela landet.

Dessutom har Spanien ett utmärkt flygplatsnätverk med prisvärda och regelbundna avgångar till nästan hela världen för dem som vill resa utanför landets gränser.

HÄLSA – Den brittiska hälsotidningen The Lancet har de senaste åren rankat vården i Spanien som bland de tio bästa i världen. Landets allmänna hälso- och sjukvård är gratis för personer som bidrar till den spanska försäkringskassan – Seguridad Social. Huruvida man som utländsk pensionär får tillgång till den allmänna hälso- och sjukvården beror på om det finns ett ömsesidigt hälsoavtal mellan Spanien och ens hemland. Man kan också få tillgång till den allmänna hälso- och sjukvården genom att betala en månatlig avgift till systemet – 157 euro i månaden för personer över 65 år (för yngre är summan 60 euro i månaden). Många utländska pensionärer i Spanien kompletterar med privat sjukförsäkring.

LÅNGT LIV – Den hälsosamma medelhavskosten, solen och ljuset, vin och färska råvaror, vänliga människor, möjligheten att motionera hela året runt och mer tid ute i friska luften gör att människor i Spanien lever i genomsnitt tre år längre än den förväntade livslängden i EU som helhet.

KLIMATFÖRÄNDRINGAR – Med dagens klimatförändringar kommer torka, vattenbrist, calima (Sahara-sand) och skogsbränder att bli ett växande problem, särskilt i landets södra delar.

KLIMAT – Vintertid är det vanligt att personer som är vana vid centralvärme och välisolerade hus fryser i Spanien, eller så betalar de dyra elräkningar för att hålla värmen. Som tur är har kvaliteten på byggen och användandet av grön energi förbättrat situationen.

SPRÅKKUNSKAPER – Spanien har fortfarande en av de lägsta nivåerna i Europa när det kommer till engelskkunskaper. Enligt mätningar från Eurostat uppgår antalet spanjorer som inte talar någon som helst engelska till 60 procent, och de som kan prata engelska har normalt en längre kunskapsnivå i språket jämfört med i andra EU-länder. Det är därför nödvändigt att lära sig åtminstone några grundläggande spanska ord och fraser, särskilt om man bor i en mindre stad och utanför turistområden. På grund av språkliga och kulturella hinder är det ibland svårt för utlänningar att integrera sig i det spanska samhället.

BYRÅKRATI – Spanien är känt för sin byråkrati. Att få ett tillstånd från t ex kommunen kan ta väldig lång tid, ibland år, och att ”bara” öppna ett bankkonto kan kännas som en riktig utmaning. Därför kan det vara en bra idé att få hjälp av någon som vet hur man navigerar genom pappersexercisen.

MAÑANA – Spanjorernas avslappnade förhållande till tid innebär att saker och ting inte alltid sker och genomförs med samma effektivitet som i norra Europa. Befolkningens vänlighet och sociala natur kan leda till oändliga köer på postkontor, hos frisören eller hos bagaren. Det enda man kan göra är att se till att ha en god portion tålamod och se det hela som en kulturell upplevelse. Spaniens största nationella nyhetstidning (El País) beskriver det: ”Spanjorerna sover färre timmar och arbetar längre dagar än sina europeiska grannar, men de är mindre produktiva”. Och det finns inget som försenar spanjorerna mer än deras siestas, förutom deras frukostraster…

LJUDVOLYM – De sociala spanjorerna älskar att umgås och stannar gärna uppe till sent på natten. Rent allmänt talar spanjorer mycket högre än vad man är van vid i Norden, så man kan inte alltid förvänta sig en lugn och stilla pension.

NERSKRÄPNING – Tyvärr slängs det fortfarande mycket skräp på gator, torg och i naturen i Spanien. Det finns återvinningsstationer och sopsortering men inget pantsystem, många restauranger och andra företag återvinner eller sopsorterar inte och det är inte alla som plockar upp efter sina hundar. Utlänningar som har bott i Spanien sedan 1970-eller 1980-talet säger visserligen att situationen har förbättrats men när man ser skräpet som ligger i dikena utmed landsvägarna är det svårt att tro det.

EKONOMISKA KRAV – Det är relativt lätt för EU- och EEG-medborgare att leva som pensionärer i Spanien, eftersom man varken behöver visum eller uppehållstillstånd. Pensionärer som inte är EU- eller EEG-medborgare måste å andra sidan ansöka om uppehållstillstånd samt bevisa att de har tillräckligt med inkomst för att försörja sig själva och eventuella familjemedlemmar.

DÖDSFALL – Har man en dödsfallsförsäkring (Seguro de Decesos) i Spanien slipper ens efterlevande den stora kostnaden som blir när en familjemedlem dör. Utan hjälp från släktingar kan det att bli änka eller änkeman i Spanien vara en anledning till att människor flyttar tillbaka till sitt hemland. Det är inte samma sak att vara ensam, med mindre än att man bor i ett område där det bor många utlänningar som befinner sig i samma situation.

Arvsskatter i Spanien kan vara komplicerade och skattesatserna varierar mellan 7,65 procent och 34 procent, beroende på arvets storlek och ens förhållande till den avlidne.

Eftersom det i Spanien traditionellt sett varit familjen som har tagit hand om äldre släktingar råder det fortfarande i många spanska städer brist på offentliga äldreboenden.

Källor: International Living, El País, Eurostats, Europa.eu, internationals.org, The Lancet, Global Retirement Index, getgoldenvisa och idealista

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.