Miraklet Mercadona
Man får lov att leta länge innan man hittar en spanjor som inte känner till livsmedelsbutikskedjan Mercadona. Men man behöver å andra sidan inte leta länge för att hitta en Mercadona-butik. Denna livsmedelsbutikskedja har slagit rot i varenda spansk stad, stor eller liten. Den första butiken slog upp dörrarna 1977, men då handlade det inte om en succébutik med en jämn ström av kunder från morgon till kväll. Dock hittade Mercadona nya vägar och har i dag fullständigt revolutionerat branschen. Med 1 500 livsmedelsbutiker och 76 000 anställa är Mercadona nu landets största kedja och en av de största framgångarna inom spanskt näringsliv. Och huvudpersonen bakom verket är i dag Spaniens näst rikaste man.

 
Det är mycket att göra i Fran och Trinis lilla kvartersbutik. Kunderna värdesätter Frans kunskaper i den lilla köttavdelningen och de tycker om att småprata med Trini i kassan. Och om Trini får ett ögonblick över hjälper hon gärna kunderna i butiken med att hitta det de söker i hyllorna.
De två unga egenföretagarna jobbar hårt – och länge. För hemma har de sju barn som ska ha mat på bordet. Hur de många barnmagarna mättades vet ingen, men resultatet av deras arbete har blivit en av Spaniens mest framgångsrika entreprenörsfamiljer, från vilken speciellt en utmärker sig: Juan Roig.

De tydliga visionerna

Entreprenörsblodet flöt i ådrorna i Fran och Trini och de hann etablerade sin andra kvartersbutik i grannkvarteret i Valencia innan deras son, Juan, erbjöd sig att hjälpa till med företaget. Och då var det ingen, inte ens de stoltaste föräldrarna, som vågade drömma om att Juans utsträckta hand skulle utvecklas till dagens Mercadona.
Juan Roig behövde inte gå många rundor i familjens kvartersbutiker för att lägga upp nya framtidsplaner. Den unga familjemedlemmen förstod sig på innebörden av det nyamerikanska begreppet ”value for money”. Dessutom förstod han sig på hur de skulle kunna dra nytta av stordriftsfördelar och han trodde på livsmedelsbutikens framtid. År 1981 var denna visionära anda någonting utöver det vanliga.
De två kvartersbutikerna blev snart åtta, och de blev också ytmässigt större så att de kunde kalla sig livsmedelsbutiker, och så samlades de alla under paraplyet ”Mercadona”, som snart gav sig in i kampen om att bli Valencias största livsmedelsbutikskedja.
En del sa att det var för bra för att vara sant men för Juan Roig handlade det bara om bra köpmannaskap. Utöver att bemästra denna disciplin var han också duktig på att spara. Varje intjänad peseta återinvesterades så att Mercadona var näst intill självfinansierat när det växte. Och så är det fortfarande i dag.
Fram till slutet av 1980-talet jobbade Fran fortfarande i köttavdelningen och Trini småpratade fortfarande med kunderna i kassan. Men när Juan presenterade dem för del nummer två i sin expansionsplan blev det för mycket för föräldrarna och de valde att gå i pension.

De tre essen

Juan Roig ville nämligen se Mercadona växa och han hade planer på att lansera butiken i hela Spanien. Det första stora steget togs i slutet av 1980-talet när han öppnade 50 nya livsmedelsbutiker i Madrid och Katalonien. Det andra stora steget kom tio år senare när han på allvar spände musklerna med nästan 100 nya livsmedelsbutiker i Andalusien. Sedan dess har det gått spikrakt uppåt. Mercadona har, tillskillnad från många andra företag, lyckats hålla sin expansion konstant. Detta beror delvis på att aktiemajoriteten har hållits kvar i familjens händer och det är ingen utifrån som kommit in och tyckt till. Dessutom har han hållit kvar vid traditionen att återinvestera hela vinsten i företaget. Och vinsten har varit enorm, för Mercadonas framgångar har varit stora på speciellt tre områden som revolutionerat branschen i Spanien. Mercadona var först i landet att lansera de så kallade ”customer boards” varmed man aktivt lyssnar på kundernas ris, ros och förslag till nya produkter. Det är bland annat för detta som Mercadona alltid varit känt för sitt breda och nytänkande sortiment, vilket resulterat i glada kunder. Mercadona har också varit först i landet med att införa en medarbetarpolitik som innefattar undervisning för medarbetare kring företagets produkter och filosofi, kundvård och ledning. De anställda hos Mercadona växlar dessutom mellan arbetsuppgifter för att undvika att arbetet blir monotomt och varje anställd har sin dag i månaden när hon eller han är chef i sin butik. Dessutom är lönerna hos Mercadona högre än på andra arbetsplatser – ingen jobbar för minimilön, vilket annars är vanligt i branschen. Och detta har skapat glada anställda. Och sist men inte minst så har Mercadona presenterat sina egna varumärken, och det har nog varit Juan Roigs smartaste drag.

Egna varumärken

Innan den stora expansionen i slutet av 1990-talet insåg Mercadonas ledare att han kunde komma att få problem med att slå andra livsmedelsbutiker rent prismässigt. Visst kunde han konkurrera med sortiment, service och ”value for money” som helhet, men det irriterade och bekymrade honom att han inte kunde slå livsmedelsbutiker som Dia, Lidl och andra.
Under 1990-talet var Dia och Lidl lågprisbutiker utan service och med dåligt utbud. I gengäld var produkterna extremt billiga. Det språket kunde alla förstå – även de många trogna Mercadona-kunderna. Men Juan Roig var uppfinningsrik och inte rädd för att gå en helt ny väg. Han etablerade en lång rad nära samarbeten med tillverkare av matvaror, rengöringsprodukter och hygienartiklar, som skulle tillverka hans nya varumärken Hacendado, Bosque Verde och Deliplus. Samarbetena är så nära att tillverkarna bara producerar för Mercadona. I gengäld ligger hela Mercadonas produktion hos dem. Och detta är det som ligger bakom att det i dag går att köpa 1l Hacendado-mjölk för 52 cent, 500 ml Bosque Verde tvättmedel för 90 cent och 300 ml. Deliplus raklödder för 1,10 euro. Och i alla priser är det medräknat en vinstmarginal på 8 procent.
På så sätt satte Juan Roig konkurrenterna på plats, så tydligt att både Dia och Lidl gick på knä. Det samma kan sägas om SuperSol och Carrefour. En liten handfull lågprisbutiker fick till och med lämna landet helt.
Efter flera års dvala har nu både Dia, Lidl och den nya spelaren på den spanska marknaden, Aldi, tagit plats på marknaden med full styrka. Detta tack vare att de har lyckats härma Mercadona. Till och med El Corte Inglés livsmedelsbutik har börjat lansera egna varumärken.
Juan Roig och Mercadona har revolutionerat branschen i Spanien och den gamla handlaren har med sin förmögenhet på 8 000 miljoner euro intagit andraplatsen över landet rikaste. Bara Amancio Ortega från Inditex har en större förmögenhet.
Juan Roig är i dag 67 år men hans entreprenörsanda är exakt den samma som när han 1981 lovade att hjälpa sina föräldrar i deras kvartersbutik.
2017 kommer nu bli året när Mercadona öppnar sina första livsmedelsbutiker i Portugal, Frankrike, Italien och Marocko.
Side-historie:
Entreprenörsfamiljen
Det är inte bara Juan som har varit framgångsrik i den stora Roig-familjen. Bland de sju syskonen hittas Fernando och Francisco som även de skapat sig minnesvärda namn.
Francisco Roig var under 1980-90-talen en av Valencias största byggmatadorer och mellan åren 1994-97 var han storaktionär och president för fotbollsklubben Valencia CF. I dag står han i spetsen för Hércules Alicante i 2:a divisionen B, som han försöker få upp i den bästa spanska ligan. Här är Villareal redan en etablerad klubb. Hans bror Fernando Roig köpte klubben för en struntsumma när den låg i 3;e division och efter etablerandet av en ny fotbollsskola, värvningar av flera yngre förmågor, hungriga ledare och tränare samt en ny finansmodell för spelarköp, har Villareal i dag blivit en förebild för många mindre fotbollsklubbar i Spanien.
Innan Fernando Roig kastade sig ut i sitt fotbollsäventyr etablerade han Pamesa, som är ett av landets ledande företag inom golv, klinker och keramik. Han har fortfarande en av de ledande positionerna inom detta företag.
Av Henrik Andersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.