Åsnorna i Mijas

En Sueco följer det mycket omtalade fallet från 2015 när en åsneförare i Mijas Pueblo sparkade och slog en åsna – en ovanligt våldsam händelse som fick flera åskådare att ta upp sina mobiltelefoner och filma det som hände.
Händelsen ägde rum precis utanför kommunhuset i staden, som snabbt tog avstånd från saken och händelsen fick stor uppmärksamhet här i Spanien. På sociala medier kunde det bland annat ses uppdateringar som uppmanade turister till att inte köpa ridturer på åsnorna på grund av de dåliga förhållandena.
Vi har talat med Nicky Cohen, som är ”Donkey Welfare Advisor” från El Refugio del Burrito i Malaga, som sätter press på Mijas kommun att införa strängare regler för åsneägare och -förare.

Situationen som den är nu

Den inblandade åsneföraren har avskedats och de andra har gått en kurs i vilken de undervisats i teori: korrekt vård, passande kost, hovvård, förebyggande av sår samt djurets etologi. Den praktiska sidan av kursen har ännu inte gjorts men den kommer att undervisa åsneförarna i: daglig behandling av djur med fokus på positiv förstärkning i stället för straff, dvs. ”morot i stället för piska”.
”Vi har arbetat för att förbättra åsnornas förhållanden i många, många år och det är en långdragen process. Och även om åsnorna är Mijas varumärke verkar det bara vara fokus på problemet från kommunens sida så långt så att åsnorna är i invånarnas och mediernas strålkastare”, säger Nicky Cohen.

Få förbättringar

”Med tiden har åsnornas hälsa och fysiska tillstånd faktiskt förbättrats lite. Förr var det t ex mycket vanligt att åsnorna hade problem med sina hovar, som var i förfärligt skick, men nu verkar det vara generellt bättre och man kan se att hovarna får vård. Det verkar som att ägarna och åsneförarna är mer proaktiva när det handlar om att ta hand om åsnorna då de vet att de bevakas noga. Och det är ett steg åt rätt håll”, berättar Nicky Cohen, som är glad att kommunen i Mijas tillslut har skrivit under ett avtal med El Refugio del Burrito om att sistnämnda kan inspektera stallen under kommunhuset liksom att deras egen veterinär får göra hälsoundersökningar på åsnorna när som helst.

Mycket saknas fortfarande

En sak som betyder mycket för åsnornas välmående är att de, när de inte drar runt med turister på ryggen, konstant står uppbundna med huvudena nära väggen, så att de varken kan röra sig eller lägga sig ned. Åsneförarna binder dem så för att de inte ska bitas och på så sätt undviks sårvård m.m. Orsaken till att åsnorna bits är att de inte är kastrerade.
”Det som ligger bakom att ägarna inte vill kastrera åsnorna är deras traditionella (och konservativa) inställning – de menar att okastrerade hanar är mindre lättskrämda än kastrerade hanar. Utöver det används bara hanar för transport då man anser att honor är olämpliga för jobbet”, säger Nicky Cohen, som tillsammans med de andra på El Refugio del Burrito försöker lägga press på ägarna för att få dem att kastrera åsnorna så att de kan stå utan selar, ligga ned samt socialisera med varandra, vilket skulle höja åsnornas livskvalitet. Ett alternativ skulle vara att bygga låsta boxar nere i stallen under kommunhustorget så att alla åsnorna kan stå utan selar och röra sig samt lägga sig ned, vilket de inte kan göra nu. El Refugio del Burrito har lagt press på kommunen i Mijas för att få dem att hitta pengar i budgeten för 2017 för att bygga nya stall. Tillsvidare har kommunen bett ägarna om att hitta andra, tillfälliga stall till deras åsnor.

Åsnornas framtid

”Dessvärre lyckas vi inte avskaffa åsnetaxiverksamheten helt men vi fortsätter med att rapportera om allt som vi ser och hör kring djurplågeri mot åsnorna. Vi lägger också stort värde på den press som allmänheten bidrar till att lägga på kommunen i Mijas för att få dem att genomföra nödvändiga förändringar. Det handlar speciellt om anmälningar om man upplever att en åsna blir utsatt för djurplågeri”, säger Nicky Cohen. Det betyder alltså att ser man att en åsna blir misshandlad så ska man kontakta kommunen i Mijas och lämna in ett klagomål direkt till ”Consejalia de Transporte y Movilidad”, som är den avdelning som ansvarar för transport. Här ska man ange åsnetaxins registreringsnummer (nummerplåt) och uppge detaljer kring det man sett. Foto- eller videomaterial hjälper väldigt mycket, meddelar Nicky Cohen.
Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.