Svindlande miljardbelopp delas ut under Spaniens jullotteri

För 20 euro har man chans att få en 165-del av den högsta vinsten, El Gordo.

Med en årlig vinstsumma på 2,6 miljarder euro är det spanska jullotteriet världens största lotteri. Orsaken till att detta lotteri är så poplärt är kanske att det inte bara är en vinnare som vinner en jättesumma. Vinsterna delas nämligen i stället ut bland tusentals glada lottköpare och den största vinsten, för ett helt nummer, är på ”bara” 4 miljoner euro, och denna vinst är den som fått smeknamnet El Gordo (Den Feta). Lotteriets stora omsättning ökar vilket kan förklaras med att lotteriet fortfarande drivs av den spanska staten, som en gång i tiden uppfann detta lotteri för att få in pengar till köp av krut och ammunition för att beväpna sig mot fransmännen.

Lottokuponger in i kriget mot fransmännen

Det hela startade i Cádiz år 1812. Staden hade då varit hemstad för den spanska regeringen i två år, tidigare hade det varit Sevilla – dit regeringen först flydde efter att Napoleon intagit Madrid. Fransmännen hade nästan intagit hela landet och Napoleons bror, Joseph Bonaparte, hade utsetts till kung av Spanien.
 
Cádiz var alltså den sista spanska bastionen men oron var hög. Fransmännen hade nämligen nått till utkanterna av staden och således belägrat den. Den ansvariga generalen i Cádiz hette Gervasio Gasca och det var han som kom med förslaget att starta ett lotteri för att samla in pengar till att stärka motståndet mot fransmännen, samt för att hjälpa människor som flydde de franska trupperna.
 
Konceptet med lottförsäljning var i sig ingenting nytt, det kände man till redan på 1700-talet, men det hade setts som en moralisk tvivelaktig aktivitet, speciellt när det låg i privata händer. Penganöd i ett dyrt krig vann dock över moralen. År 1812 utfärdade regeringen således 25 000 numrerade träbollar och det första jullotteriet hölls den 18 december. Det vinnande numret blev 03604 och den lyckliga vinnaren vann 8 000 realer för en investering av 40 realer.
 
Trots att lotteriet planerades under en tid som Cádiz var belägrat hade denna belägring hunnit upphöra när lotteridragningen väl hölls. Belägringen tog nämligen slut den 25 augusti 1812. Dock fortsatte kriget och lotteriet kom att sprida sig från Andalusien till resten av Spanien. Efterhand besegrade spanjorerna och deras allierade fransmännen och 1814, när kriget nästan var slut, flyttades lotteriets huvudkvarter från Cádiz till Madrid.
 
Inte heller det spanska inbördeskriget lyckades stoppa lotteriet, även om lotteriets huvudkontor tvingades flytta ytterligare en gång år 1936. Då flyttade det nämligen med den republikanska regeringen till Valencia för att efter diktator Francos seger år 1939 återvända till Madrid.

Lotteriets ABC

Lotteriets popularitet har ökat med åren och varje år, från juli när lottkupongerna börjar säljas, kan man höra gatuförsäljarna ropa: ”Yo tengo El Gordo!” Löften och förväntningar om rikedom ökar ju närmare den 22 december dagarna närmar sig, för den 22 december är nämligen dagen då lottdragningen sker.
 
Men det handlar inte om ett lotteri där man fyller i en lottokupong eller att en maskin gör det. Här handlar det om en förtryckt kupong. Varje lott har fem siffror, som trycks 165 gånger, i så kallade serier, som var och en kostar 200 euro. Dessa nummer fördelas bland lottförsäljarna i kiosker och ute på gator samt torg och därför har vissa säljare vissa nummer och andra inte, och därför är de stora vinsterna ofta centrerade i en och samma stad eller kanske till och med samma kiosk. Detta innebär att om man vill ha ett bestämt nummer ska man ofta vara beredd på att resa land och rike runt för att hitta det. Eller söka på internet, det är ju år 2017.
 
Priset förklaras med att det är ett lottnummer som delats i tio lotter, så kallade décimos, som således kostar 20 euro. För att sprida chanserna bildar ofta familjer och vänner grupper för att köpa ett helt nummer eller bara dela på en décimo. Man kan även köpa delar av en décimo på det lokala caféet eller i föreningar, där de kanske säljs för bara 1 euro.

Ett nummer ger 4 miljoner euro och den maximala vinsten är därför 400 000 euro för en décimo köpt för 20 euro. Det innebär att huvudvinsten i världens största lotteri ”bara” är 4 miljoner euro. Vill man ha hela storvinsten för sig själv måste man alltså köpa hela numret.

Året stora ”ödets dag”

Den 22 december är det ovanligt lugnt på de flesta gator och torg i hela landet redan från tidig morgon. Människor sitter nämligen fastklistrade framför tv-apparaternas sändning av lottdragningen, som äger rum i operahuset Teatro Real i Madrid.
 
På scenen finns det två tombolas med kulor. En som innehåller kulor med numren som hittar på lottokupongerna och den andra innehåller vinsten som det dragna numret kopplas till. Barn från skolan San Ildefonso i Madrid sjunger ut numren allteftersom kulorna dras. Från början var det en skola för föräldralösa barn och traditionen var då, liksom även nu, att en del av vinsterna går till skolan.
 
”Kula nummer 18126 vinner 20 000 euro”, är ett exempel på hur de sjunger ut numren. Läsarna som kommer ihåg pesetastiden vet att sången lät mycket bättre med den gamla valutan. Men hur som helst, det hela börjar kl. 9.00 – kulorna snurras, numren sjungs ut, och förr eller senare kommer det stora ögonblicket när kulan med 4 miljoner euro dras tillsammans med lyckonumret, och det är då vi har El Gordo.

Glädje spreds

Förra året drogs den stora vinsten kl. 11.47. Numret 66513, delad i 1 659 décimos, hade enbart sålts i Madrid. Den näst största vinsten hade sålts i flera städer, bland annat i Bilbao, Fuengirola och Pinos Puente, sistnämnda är en stad i Granadaprovinsen med 13 000 invånare. 451 décimos av lyckonumret 04536 hade sålts där och de vann inte mindre än 125 000 euro vardera. Totalt delades det ut 65 miljoner euro till stadens invånare, varav 29 procent var arbetslösa. De flesta lotter hade sålts på vänsterpartiet Izquierda Unidas kontor. Alla i staden festade på gatorna och en vinnare berättade att hon inte hade haft råd att köpa några julklappar men att hon nu hade möjlighet att hjälpa sin familj.
 
Totalt lottades det ut 2,6 miljoner euro (ca 26 000 000 sek), vilket motsvarade 70 procent av försäljningen. Det var 3,5 procent mer än året innan, och det året var den en ökning på 4,52 procent.
 
lotteria2

Förväntansfulla lottköpare står i kö flera månader i förväg för att få lyckonumret.

Fakta

Oddsen för en vinst är 1 till 6.
Förra året köpte 73,1 procent av de 34 miljoner spanjorer i åldern 18-75 en lott.
Lottköparna köpte lotter till El Gordo för i genomsnitt 63,80 euro.
Utlänningar köper 20 procent av lotterna.
År 2013 infördes en skatt på 20 procent på vinster över 2 500 euro.

Senaste artiklarna från En Sueco

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och him...

Tema & Profiler

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och himlen öppnade sig. Det var den 14 november 1989. Den...

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com