Gammalt groll är glömt – Superstjärna slutar sin karriär som visstidsanställd i Málaga

Gammalt groll är glömt - Superstjärna slutar sin karriär som visstidsanställd i Málaga

Med sitt axellånga hår, stora arbetsområde, eminenta placeringsförmåga och hård, ihärdig kamp markerade argentinaren Martin Demichelis sig som en bärande kraft i Málaga CF:s bästa lag någonsin. Det som under säsongen 2012-2013 sensationellt bar fram klubben ända fram till kvartsfinal i Champions League med en dramatisk eliminering på Westfallen stadion i Dortmund, där domaren borde ha underkänd tyskarnas två sista mål i den hektiska slutfasen.

 
Han debuterade för Málaga den 8 januari 2011 och sparkade in 1-1 målet hemma på Rosaleda mot det starka baskiska laget Atlético Bilbao.
 
Under sina fyra första månader i Málaga lyckades denna mittfältarprofil bli utvisad hela två gånger. Och nu är han, Martin Demichelis, alltså tillbaka hos Málaga efter en avstickare till Atlético Madrid, som omedelbart skickade vidare honom till Manchester City och nu senast till Espanyol i Barcelona.
 
Den långa manen har klippts till en välkammad frisyr. Men spelet är det samma, även om hans dopattest skvallrar om att Demichelis fyllde 36 år den 20 december 2016. Och tillskillnad från då, den euforiska CL-tiden, spelar han nu i ett Málagalag utan de stora stjärnnamnen under en tid när ett oväntat tränarbyte och många skador har skickat ned laget till enerverande matcher bland bottenplatserna i La Liga.
 
Till historien om Martin Demichelis hör att han i tre av sina klubbar har stött på samma tränare – Manuel Pellegrini från Chile. Det i både River Plate i Argentina, i Málaga CF samt i Manchester City.

Tredje barnet på väg

Vi träffar honom efter träningen den dagen som den stora La Liga-organisationen har skickat ett foto-team till Ciudad de Málaga för att enligt konstens alla regler föreviga vårens nya Málaga-spelare. Han ser positivt på Málaga CF:s fortsatta existens i den bästa spanska fotbollsgruppen och han är glad över att vara tillbaka – också i Marbella, där han och hans fru, modellen Evangelina Anderson, liksom Pellegrini, har behållit deras fastighet.
 
De har två barn och väntar nu sitt tredje, berättar han glatt. Sonen Martin Bastian är född i München, så ja, det är en mycket internationell familj. Och man kan ju tänka sig att Martin Demichelis som så många andra stora äldre fotbollsnamn också hade ett par år i Kina, men det samtalet avbryts av Málaga CF:s presschef, Paco Cabellero. Nu ska det pratas om spelarnas framtid med idrottschefen Arnau!

Den tyska starten – och avsked med Málaga

Europa lärde känna Martin Demichelis stora kvaliteter när han huserade i den tyska mästarklubben Bayern München, som ju har ett hav av titlar, under sju säsonger. Hans senaste landskamp för Argentina var under VM i Brasilien.
Demicheli lämnade Málaga CF 2013 under dramatiska omständigheter. Det var nämligen den tid då klubbens ägare, shejk Abdullah Al-Thani, inte bara var skyldig andra klubbar massa pengar – obetalade avbetalningar för spelaraffärer – utan även spelarna i Málaga. Och Demichelis lade fram ett krav på 400 000 euro för uteblivna utbetalningar av lön och bonusar. Fallet såg en förlikning men efter det var det ingen som hade räknat med att Málaga CF och Demichelis skulle hitta varandra igen. Men det är alltså just det som nu har hänt med ett visstidsanställningsavtal till och med slutet av denna säsong.
 
Gammalt groll är glömt.
 
Här i sin lysande karriärs höst står han i Málaga CF:s spets för aktion och överlevnad i La Liga.
 
Demichelis nu i ny period i Málaga CF, här mod Espanyol på Estadio La Rosaleda.
 
Málagas framgångslag i Champions League fotograferade inför matchen i Dortmund.
Överst från vänster: Cabellero (nu Manchester City), Sergio Sanchez (nu Rubin Kazan), Demichelis, Camacaho (fortfarande i Málaga CF), Joaquin (nu Betis) och Toulalan (nu Monaco).
Nederst från vänster: Isco (nu Real Madrid), Jesus Gamez (nu Newcastle), Duda (fortfarande i Málaga CF), Baptista (har avslutat sin karriär) och Antunes (nu Dynamo Kiev).
Málaga CF:s idrottschef Arnau hälsar Demichelis välkommen tillbaka till klubben.

Fyra spelare till Málaga CF under januari månads transferfönster

Martin Demichelis
Född den 20 december 1980 i Justiniano Posse i Argentina.
Spelarposition: Mittfältare.
51 landskamper med två mål för Argentina.
Karriär:
2000 -2003: River Plate, Argentina (51-1)
2003 – 2010: Bayern München, Tyskland (174 – 13)
2011 – 2013: Málaga CF, Spanien (84 – 7)
2013: Atlético Madrid (0 – 0)
2013 – 2016: Manchester City, England (78 – 3)
2016 – 2017: Espanyol, Spanien (2 – 0)
2017: Málaga CF (individuell lön) tills säsongens slut.
 
Luis Hernandez
Född den 14 april 1989 i Madrid, Spanien.
Spelarposition: Mittfältare.
Ingen landskamp.
Karriär:
2007 – 2009: Real Madrid C, Spanien (38 – 3)
2009 – 2011: Real Madrid B, Spanien (36 – 3)
2012: Sporting Gijón B, Spanien (11 – 0)
2012 – 2016: Sporting Gijón, Spanien (135 – 1)
2016: Leicester City, England (4 – 0)
2017 – 2020: Málaga CF (köpt för 2 miljoner euro).
 
Abalbero Peñaranda
Född den 31 maj 1997 i El Vigia, Venezuela.
Spelarposition: Anfallare.
10 U- och 11 A-landskamp för Venezuela.
Karriär:
2013 – 2015: Dopertivo La Guaira, Venezuela (37 – 4)
2015 – 2016: Udinese, Italien (0- 0)
2015 – 2016: Granada, Spanien (hyrd)( 9 -4)
2016: Watford, England (0 – 0)
2016: Granada, Spanien (hyrd) (14 -1)
2016: Udinese, Italien (hyrd)(5 – 0)
2017: Málaga CF (hyrd) tills säsongens slut.
 
Jose Rodriquez Martinez
Född den 16 december 1994 i Alicante, Spanien
Spelarposition: Mittfältare
20 U-landskamp för Spanien
Karriär:
2012 – 2014: Real Madrid B, Spanien (60-4)
2014: Real Madrid La Liga (1-0)
2014 – 2015: Deportivo La Coruna, Spanien (25-2)
2015 – 2016: Galatasaray, Turkiet (14 – 0)
2016: Mainz 05, Tyskland.
2017: Málaga CF (hyrd) tills säsongens slut.

Nu sju skandinaviska toppspelare i La Liga

Fotbollens transferfönster som slog igen natten till den 1 februari bjöd på ytterligare en skandinav till en spansk La Liga-klubb: danska Andrew Hjulsager, mittfältare från Brøndby, som Celta Vigo köpte för bara miljon euro. I och med detta köp har La Liga nu följande sju skandinaviska spelare:
Real Madrid: Martin Ødegaard, Norge.
Sevilla: Krohn-Delhi, Danmark (skadad)
Betis: Riza Durmisi, Danmark.
Celta Vigo: Daniel Wass, Danmark.
Pioe Sisto, Danmark.
Andrew Hjulsager, Danmark
John Luidetti, Sverige.
 

Åtta tränarskift i La Liga

I förra numret skrev vi om sju tränarskift i den bästa spanska fotbollsliga – La Liga. Sex av dem vanliga avskedanden. Och nu har ytterligare ett avskedande ägt rum. Abelardo Fernandez, 46 år och före detta spansk landslagsspelare, har fått sparken at bottenklubben Sporting Gijón, som har spelare som den förre Málaga-anfallaren Cop från Kroatien.
Han ersattes av den jämnåriga Joan Francesc Ferrer Sicilia, kallad ”Rubi”. En man med inte färre än nio tränarbyten i ryggsäcken. Rubi var med i bilden när Juande Ramos lämnade Málaga CF i december.

Har det bäst i Spanien

Den 26-åriga Samuel Garcia Sanchez (kallad Samu) trivdes bäst i Spanien. Han är född i Málaga och har 92 matcher för andralaget och mellan 2013-2015 blev det 59 i Málaga CF:s La Liga-lag med nio mål. Så hamnade han i en dubbelaffär med klubbkamraten Castillejo till Villarreal, som innan den säsongen hade sålt Samu till ryska Rubin Kazan.
Samu lockades av att hans tidigare tränare i Málaga, Javi Gracia, nu stod i spetsen för Rubin, men han är nu tillbaka inom spansk fotboll, inhyrd av Leganes i Madrid, som för första gången i klubbens historia spelar i La Liga.
Även som ungdomsspelare stiftade Samu bekantskap med utlandet. Han hade således en period i både skotska Glasgow Rangers som engelska Chelsea. Men han trivs bäst i sitt hemland Spanien och många av Málaga CF:s samarbetspartners önskar att både han och Castillejo återvänder till Málaga CF.
Leganes och Málaga CF möts i La Liga helgen den 18/19 mars i Madrid.
I turneringens första match mellan de två klubbarna vann Málaga CF med inte mindre än 4-0!

Stora namn återvänder till Málaga CF

Navnene Josemi och Dely Valdes är kända namn för många fotbollsintresserade.
Båda är ihågkomna för bra karriärer i Málaga CF och därefter i stora klubbar. Bägge fick i februari nya jobb i Málaga CF, den ena som lagkapten för klubbens La Liga-lag och den andre som tränare för den delen av laget som denna säsong representerade klubben i Champions League för U 19-spelare.
Valdes, nu 49 år och född i Colon i Panama, togs 2000-2003 ut för Málaga CF som den mesta målgöraren i klubbens historia; 36 fullträffar under tre säsonger. Senare spelade han i den franska storklubben Paris Saint-Germain för att sluta sin europeiska karriär i italienska Cagliari.
Dely Valdes spelade 44 matcher för sitt hemland Panama, blev landslagstränare för det och under perioder efter sin aktiva karriär fortsatte han som assisterande tränare för Málaga CF:s Liga-lag under Antonio Taptia Juan Ramin Muniz.
Josemi, nu 37 år och född samt uppvuxen i Torremolinos, noterades för 93 matcher för Málaga CF åren 2001-2004. Han stod på plan som back och gav sig därefter ut på fotbollsäventyr till Liverpool, som vann Chamopions League, Villarreal, Mallorca, Cartegena, och de grekiska klubbarna Iraklis, Levadiakos, Skoa Xanith för att sluta i indiska Atletico de Kolkata. Som lagkapten för La Liga-laget löser han av Carlos Lopez, som avskedats av klubbägaren Al-Thani.

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca La Peña

Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss tur-och-retur till stadion från Fuengirola.
Kommande matcher på Estadio La Rosaleda:

Kontaktpersoner:
Sekreterare: Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
Ordförande: Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 250 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga.
Klubben är öppen för nya medlemmar.
www.malaga-support.dk

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.