Kan det löna sig att bygga eko-vänligt?

Kan det löna sig att bygga eko-vänligt?

Det korta svaret är ja. Varför, det tittar vi närmare här.

Mijas kommun arrangerade nyligen ett seminarium vari det gjordes tappra försök med att svara på frågan. Vid seminariet deltog många experter och representanter från myndigheter, bland annat Andrés Ruíz, kommunalråd med ansvar för konstruktion i Mijas samt den danska konsuln Marisa Moreno Castillo, som gav sin förklaring på varför spanjorerna måste komma till skott och börja titta på skandinaverna när det kommer till att bygga eko-vänligt.
 
Vid seminariet, som riktade sig till arkitekter, ingenjörer och tekniker, deltog även personer från många andra branscher. Gemensamt för dem alla var att de är verksamma på Costa del Sol samt intresserar sig för att det byggs hållbart och eko-vänligt i Mijas.
 
Andrés Ruíz började med att förklara att seminariet inte blir det sista i detta intressanta ämne.
”EU vill gärna hjälpa till ekonomiskt och även bidra till eko-vänliga projekt, men innan de gör det finns det en del krav som vi som kommun måste uppfylla. Därför måste vi nu börja bygga med hänsyn till hållbarhet samt visa att vi vet hur man gör – innan vi kan få med oss EU”, sa Andrés Ruíz.

Fördelarna med att bygga eko-vänliga hus

”Det är ju inte för att vi inte har teknologin! Men varje gång som det kommer en ny byggboom och det ska gå snabbt är det som om vi glömmer bort allt om eko-vänliga hus”, sa professor Francisco A. Guzmán, expert på intelligenta hus, när han stod vid podiet, variefter han fortsatte: ”Det är redan möjligt att bygga intelligenta hus eller ’automatic housing’, som det kallas, för teknologin finns ju. Vi trodde att självkörande bilar aldrig skulle bli verklighet men de kör ju runt på gatorna nu – bland annat i USA. Och framtidens hus kommer alltså ha fönster som öppnas av sig själva när temperaturen stiger mitt på dagen. Det kommer att finnas sensorer som ser till att lamporna släcks när alla har lämnat huset. ’Är du säker på att du vill tvätta nu när elpriserna är som högst?’ – är vad din tvättmaskin kommer att fråga dig när du sätter igång en tvätt en tid på dygnet när ditt elbolag har de högsta tarifferna.”
 
Dessutom kommer sovavdelningarna i dessa automatiska hus ’stänga av’ nattetid. Detta innebär att wifi och elektricitet kan ställas in så att det stängs av i den delen av huset där man sover, t ex efter kl. 22.00. Det är ett spännande initiativ för någonting som många familjer redan kämpar med – att ha det elektronikfritt när det är dags att säga ”god natt”.
 
Marisa Morena Castillo, dansk konsul, intog även hon talarstolen och uttryckte att hon hoppas att nästa seminarium ska hållas på engelska då de köpstarka krafterna just nu inte talar spanska. Hon lyfte även fram Danmark som det land som har varit det första i världen att energimärkta bostäder.
”I Spanien ser man bara miljöcertifikatet som ett i mängden av papper som ska godkännas när man köper en bostad. I Skandinavien tittar man noga på detta certifikat för det visar hur många utgifter det kommer att finnas i samband med bostaden i framtiden. Det är någonting som är ytterst relevant när man köper bostad och det är skandinaverna väl medvetna om”, förklarade hon.

Ekonomisk fördel

Moroten till att lägga lite mer pengar på att bygga ett ekologiskt hur är att underhållet av det kräver färre utgifter. Det som kan sparas ligger i att de naturliga materialen i eko-vänliga hus håller längre, då de från naturens sida är beräknade till att samarbeta med, och inte brytas ned, av naturens krafter. Dessutom innebär det lägre utgifter för vatten och elektricitet med eko-vänliga hus då den smarta inredningen och de automatiska funktionerna håller inomhusklimatet konstant, varför värme och kyla sällan behöver regleras, då den varma luften återanvänds och cirkulerar i huset. Och det handlar inte om småpengar som kan sparas, om vattnet som toaletten spolas med är spillvatten från t ex bad och disk.
 
Tricket med eko-vänliga hus är att de byggs så att varje material är noga utvalt till just ett speciellt syfte och uppfyller sin egen funktion. Trä absorberar t ex CO2 och låter huset andas, kork skyddar mot brandfara m.m.
 
Det kommer att bli spännande att se vem som går i bräschen och visar att man kan bygga eko-vänligt utan att kompromissa med design och funktion.
Förhoppningsvis kommer detta spännande seminarium att även ges på engelska, så att fler instanser har möjlighet att vara med, så att det eko-vänliga bygget kommer igång.
 
Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.