Sabor a Málaga – Gourmetsaluhallen Mercado Sol serverar Málagas smaker

Sabor a Málaga - Gourmetsaluhallen Mercado Sol serverar Málagas smaker

Det sker mycket med konceptet Sabor a Málaga, som nu tar ett nytt steg och blir mer än produkter med det blå märket som man kan köpa med sig och avnjuta hemma. Nu gör nämligen Málagas landsting, i samarbete med Torremolinos kommun, en ny satsning som kommer att ta plats i hjärtat av just Torremolinos. Planerna är redan långt framskridna och det dröjer inte länge innan Sabor a Málagas första gourmetsaluhall kan hälsa hungriga och nyfikna gäster och besökare välkomna!

En restaurangsaluhall

Nu kanske en del tänkte att detta inte alls är Sabor a Málagas första gourmetsaluhall då det ju finns en permanent Sabor a Málaga-marknad i Coín sedan 2015, men det är det, för konceptet är annorlunda. Den gourmetsaluhall som ska öppna i hjärtat av Torremolinos under året kommer nämligen bli en plats med planer på 19 restauranger som serverar gästerna och besökarna goda maträtter och tilltugg samt 4 barer som serverar drycker – allt märkt Sabor a Málaga. Gästerna ska kunna välja mellan att slå sig ned och njuta av Málagas smaker direkt, eller köpa med sig mat hem, om det skulle hända att lusten att laga mat inte infinner sig en dag. Marknaden i Coín i sin tur, som var den första permanenta Sabor a Málaga-marknaden, erbjuder kunderna att köpa Sabor a Málaga-produkter direkt från producenterna, på samma sätt som i den planerade Sabor a Málaga-marknad i San Pedro, som Málagas landsting nu ska satsa 600 000 euro i.

Gammal byggnad i ny skrud

”Vi har många planer för Torremolinos i år och en av dem är gourmetmarknaden märkt med Sabor a Málaga, som går under namnet Mercado Sol”, säger José Ortiz, borgmästare i Torremolinos, när En Suecos reporter möter honom i stadens kommunhus. Och han fortsätter: ”Vi har sett över stadsplanen och marknaden, eller rättare sagt saluhallen, kommer att inrymmas i en av kommunens gamla kontorsbyggnader Plaza de la Independencia, mellan busstationen och tågstationen. Denna byggnad ska nu, av naturliga skäl, genomgå en renovering för att anpassas så att dess skrud passar det nya ändamålet.”
 
Projektet att renovera och färdigställa den gamla byggnaden är ett arbete som Torremolinos kommun har licenserat ut, varför kommunen under en tid tagit emot förslag från olika entreprenörer, bland vilka de väljer det bästa projektförslaget.
 
Idén bakom projektet har vuxit fram mellan Torremolinos kommun och Málagas landsting, och samtidigt som det är en stor satsning med hänsyn till turismen i området är tanken också att erbjuda dem som bor i staden med omnejd en plats där de kan njuta av mat som kultur och tradition.
”Vi har tittat på många förslag och när valet av entreprenör görs ska arbetet gå igång direkt, så att Sabor a Málagas första gourmetsaluhall kan öppna redan under hösten.
Faktum är att Torremolinos representerar 10 procent av alla turister som kommer till Andalusien och därför tycker vi att det är viktigt att marknadsföra lokala produkter samt skapa kännedom kring dem. Turisterna söker ju hela tiden nya saker vid sidan om sol och strand, och generellt ökar intresset att utforska och prova lokala produkter. Och liksom att vi på detta sätt marknadsför lokala produkter hjälper de lokala smakerna till att marknadsföra vår stad”, förklarar José Ortiz, som också tillägger att styrelsen för landstinget i Málaga har beslutat att investera inte mindre än 330 000 i projektet.

Njut av Málagas produkter i Andalusisk miljö

Saluhallen, som ska öppna senare under hösten, ska alltså stå för lokal kvalitet och skapa kännedom. Formatet som En Suecos utsända blir presenterad för under mötet på kommunhuset avslöjar att saluhallens utseende blir typiskt andalusiskt. Planen visar en vitrappad fasad, en välvd ingång, spröjsade fönster och tak med tegelpannor. Och naturligtvis får även insidan ett lyft, som kräver mycket jobb då installationerna anpassas efter allt som krävs för att en gourmetsaluhall ska fungera rent praktiskt, som t ex vatten och avlopp, samt för att erhålla tillstånd för servering av mat och dryck m.m. Förutom det rent praktiska visar ritningarna att restaurangerna och barerna ska ligga utmed väggarna varmed bord och stolar placeras i mitten av lokalen samt på utomhusterrasser med skydd för regn, sol och vind.
 
Med Mercado Sol önskar Torremolinos kommun skapa en naturlig mötesplats som osar av Andalusisk stämning både dag- och kvällstid, för stadens alla turister och besökare såväl som dess invånare
 
Så går allt enligt planerna ska vi i höst kunna besöka Sabor a Málagas första gourmetsaluhall, Mercado Sol, och njuta av lokala smaker; allt från vin, öl, fisk, kött, grönsaker till tropiska frukter, samt många andra delikatesser som Málaga har att erbjuda.
 
Av Sara Laine. Video: Simon Goltermann

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.