Krusiduller och flamenco i Sara Baras uppsättning av ”Sombras”

Krusiduller och flamenco i Sara Baras uppsättning av ”Sombras”

Hon är dansare, instruktör och koreograf och så är hon en av de mest kända dansarna på den internationella scenen. Sedan 1997 har hon drivit sitt egna företag, Ballet Flamenco Sara Baras, med vilket hon har satt upp 13 föreställningar som har visats fler än 4 000 gånger över hela världen. Hennes föreställningar har bland annat satts upp på Royal Albert Hall i London, Operahuset i Sydney och Operan i Dubai, och nästa föreställning, Sombras, kommer att sättas upp på Teatro Cervantes i Málaga.
 
I föreställningen Sombras tar Sara Baras med publiken på en resa genom tiderna, färgerna, stillheten och oljuden, ensamheten och mångfalden samt ljusen och skuggorna. Alltihop tolkat genom flamencon med Sara Baras speciella stil.

sarabaras2Lokal Málaga-konstnär på scen

Till hjälp med scenografin har Sara Baras tagit hjälp av den Málaga-baserade konstnären Andrés Mérida. En Suecos journalist fick tillfället att besöka Andrés Méridas studio, som ligger öster om Málaga, där scenkonsten, som är över tio meter hög, har blivit till, dock i mindre skala.
”Jag har alltid fascinerats av rörelser och vridningar i mina konstverk så det var en perfekt matchning att få göra konst till Sara Baras flamencoföreställning”, berättar Andrés Méridas, vars konstverk pryder väggarna hos så betydelsefulla personer som f.d. kung Juan Carlos I.

Krusiduller och tjurfäktare

Andrés Méridas målningar, som kännetecknas av starka färger och långa, sträckta armar och ben, har under de senaste fyra-fem åren fått en ny stil.
”Jag börjar intressera mig allt mer för det som man kallar ’krusiduller’”, berättar han entusiastiskt, medan har far runt i studion och tar fram flera exemplar av de målningar som står i rader på studions golv. Han visar fram en målning av en tjurfäktare som vrider sig i en perfekt tjurfäktarpose och vars ben och armar helt målats med krusiduller. Han fortsätter: ”Titta här. Det är inte ett enda streck som är likt ett annat. Trots det råder det inga tvivel om var kroppens gränser går.” Nu talar han ännu mer entusiastisk än tidigare.

En alldeles speciell titel

På programmet för föreställningen Sombras finns Andrés Mérida krediterad som garabatista, ”krusedullist”, en titel som han är mycket stolt över.
”Jag är visst först i världen att kallas det”, ler han. Inspirationen till krusidullerna har han hämtat från verk av Alberto Giacometti, en schweizisk bildkonstnär känd för grova drag i sina verk. Andrés Mérida har dessutom inspirerats av konstnären Jackson Pollock, som är känd för sina tillfälliga krusiduller, som inte liknar någonting alls.
”Men det finns ett mönster i Pollocks rörelser och i mina konstverk handlar det om att få fram mönstret. Det är som om att formerna vill ut ur målningarna! Det är mycket mer utmanande än mina vanliga målningar, då jag måste få ut någonting logiskt ur det ologiska”, förklarar han.

Expressionistisk stil

”Jag har alltid varit expressionist men den nya stilen jag använder är ännu mer expressionistisk än någonting jag tidigare gjort”, berättar Andrés Mérida, som fick en ny kanvas att måla på till Sombras. Det handlade om en dräkt som ska framstå som en målning i föreställningen.
”Jag var tvungen att ringa till Sara och förklara att materialet som jag skulle måla på var mycket svårt då det sträckte sig. Därför blev det någonting mycket underligt med den målningsstil som hon ville ha.
”Gör som du vill”, fick han som svar från Sara Baras, som gav honom helt fria tyglar.
”Det är sådan hon är. När man väl kommer in i hennes arbetsgrupp har hon fullt förtroende för det man gör. Hon är mycket professionell och allt som görs ska godkännas av henne. Hon har många visioner och hon är mycket mer än en dansare. Hon vet exakt vad hon vill och hur hon vill ha det”, berättar Andrés Mérida.
 
Samarbetet mellan Andrés Mérida och Sara Baras började för fyra år sedan när han donerade några konstverk till välgörenhetsorganisationen Mi princesa Rett som Sasra Baras är beskyddare för.
”Efter det kom vi att träffas vid flera olika tillfällen och för ungefär ett år sedan fick jag förfrågan om jag ville samarbeta med Sara inför hennes föreställning. Det var naturligtvis en stor ära och någonting som jag verkligen ser fram emot att se resultatet av”, avslutar Andrés Mérida.

Se Andrés Méridas verk

Andrés Mérida räknar själv med att sitta i publiken vid alla fem Sombras-föreställningarna, som sätts upp på Teatro Cervantes i Málaga mellan den 22-25 november kl. 20.00 och söndagen den 26 november kl. 19.00. Biljetter kan köpas på: www.teatrocervantes.com
 
Är du intresserad av Andrés Méridas verk kan du alltid se ett urval av dem när han ställer ut på galleriet Benedito i Málaga. Utställningen börjar den 16 november och pågår i tre veckor. Adressen är: Niño de Guevara nº2, 29008 Málaga och öppettiderna är: måndag till fredag kl. 11.00-13.30 och kl. 18.00-21.00 samt lördag kl. 11.30-13.30.
 
Du kan även följa konstnären på Facebook: meridart, på Instagram: andresmerida64 samt på internet: www.andresmerida.com
 
sarabaras3
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.