Spanien först ut med nya Google-skatter

Det har talats om det länge och nu agerar Spanien. Regeringen kommer nämligen att införa de nya skatterna för internationella, digitala företag som t ex Google, Facebook och Twitter. Detta är en het potatis som splittrar EU-länderna, men Spanien har akut behov av nya skatter och avgifter för att ha möjlighet att betala ut pensioner.

 
Medan pensionärerna fortsätter sina demonstrationer för säkra och bättre pensioner kämpar den nya spanska ekonomiministern, Román Escolano, en djärv kamp för att överleva utbetalningarna. Efter flera års stagnation i de spanska pensionerna har regeringen i finanslagen infört en ökning på 1,6 procent för nuvarande och nästa år. Det låter inte som mycket men mätt i euro är det 3,3 miljarder i extra utbetalningar under de kommande två åren. Och det handlar om pengar som i skrivande stund inte varken finns i statskassan eller i budgetarna.
Ska den nya ekonomiministern dessutom klara av de tre procent i underskott i de offentliga budgetarna, som är ett avtal mellan euroländerna, måste det genereras nya intäkter. Det är därför som Spanien har så bråttom med att få igenom en ny skatt på internationella digitala företag. Så kallade Google-skatter.

Google splittrar EU

Den nya Google-skatten är en het potatis i Bryssel, som splittrar medlemsländerna i två – eller kanske till och med tre delar.
”Det är inte rättfärdigat att alla de traditionella företagen ska betala hela deras skatt i de länder där de är verksamma medan nya, digitala bolag slipper undan för en spottstyver genom att vara registrerade i ett lågskatteland och därför fritt kan driva deras företag i alla andra länder”, menar den spanska ekonomiministern. Samma inställning delas av Frankrike, Italien, Portugal, Slovakien, Bulgarien och Polen. Övriga länder föredrar att vänta tills OECD kommer med deras initiativ till en internationell reglering, även om det inte väntas komma förrän om ett par år. Och som kontrast till Spanien står Irland och Luxembourg, som gör allt för att just de nya, digitala bolagen ska tycka att de är skatteattraktiva.
Åsikterna i EU-parlamentet går isär, även om de gör allt för att visa upp en enad yta.
 

Inga fler AirBnb-fall

Oavsett vad EU-kollegorna säger förändrar ingenting det faktum att Spanien befinner sig i en pressad situation – både ekonomiskt och politiskt. Då gör det speciellt ont när det framkommer att AirBnb, som är världens största digitala marknadsplats för uthyrning av semesterbostäder, bara la 55 000 euro i den spanska statskassan för hela 2017. AirBnB är riktigt stora och det går bra för dem i Spanien. Men bolaget har sitt säte på Irland och det är därifrån som allting sköts digitalt – eller online om man vill, och det är därför som AirBnB slipper undan med några låga, grundläggande spanska företagsavgifter. Och det är just detta som den spanska ekonomiministern vill ändra på. Han må vara ny i sin roll men han är inte känd för att darra på handen när det gäller att fatta viktiga beslut. Därför förväntas det nu att han redan innan sommarens semester kommer att införa nya skatter för alla digitala företag som är verksamma i Spanien, och detta trots att Spanien kommer att stå helt själva med de nya, digitala skatterna, som uppskattas bringa in 1 miljard euro om året och långtifrån täpper till hålen i statskassan.
Det är ”många bäckar små” för att lyckas få siffrorna att gå ihop i dagens Spanien
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.