Påsken firas storslaget och varierat i Málagaprovinsen

Påsken firas storslaget och varierat i Málagaprovinsen

Det nalkas påsk och medan man i Sverige letar påskägg i trädgården samt samlas kring matbordet för att äta lamm tar firandet i Spanien och framförallt i södra delen av landet betydligt större dimensioner. Här är påsken, Semana Santa (Stilla Veckan), den mest betydelsefulla högtiden i kalendern och den fylls av djupt rotade traditioner och ritualer. Många av dessa har haft sin plats här sedan 1500-talet, vilket uttrycks i festligheter vari allvar blandas med glädje.
Påsken i Málagaprovinsen är nästan magisk. Varje stad och by har sitt firande. På de flesta platser sker detta med processioner med vackra troner smyckade med blomster och levande ljus samt antingen en Jesus- eller Jungfru Maria-staty, men även andra helgon kan förekomma. Tronerna bärs sedan genom staden av olika brödraskap, åtföljda av ofta bombastisk musik spelad av blåsorkestrar. Ett av de större firandena i Andalusien äger rum i Sevilla men möjligen mer populärt är firandet i Málaga. Här i provinshuvudstaden firas minnet av Jesu lidande, död och uppståndelse med processioner som lockar åskådare från hela världen. Olika brödraskap bär sina troner genom staden och en del processioner sker redan mitt på dagen. Den magiska känslan infinner sig dock när mörkret lägger sig och luften fylls av dofter från rökelse, blommor och vaxljus, samtidigt som orkestrarnas melodiösa toner fyller gränderna, ackompanjerat av klara, klingande toner från små silverbjällror som hänger ned från helgontronernas tak, som gungar i takt med tronbärarnas vaggande gång. Traditionen trogen springer stadens barn efter tronerna för att få några droppar vax från processionsdeltagarnas långa vaxljus på sina vaxbollar, och barnen tävlar om vem som får störst vaxboll.
 
Tronbärarna kallas för Los Costaleros och det är en sann ära att få vara med och bära en tron. Tronerna kan väga många tusen kilo och bärarna kan uppgå till några hundra. Vid sidan om dessa går Los Nazarenos (botgörarna). Klädda i sina långa kåpor och konformade capirotes (huvudbonaderna), med bara två hål för ögonen, ger dessa ett nästan skrämmande intryck. Även för los nazarenos är det en ära att gå i processionen och de går för att sona sina synder. En del går barfota och andra till och med på knä för att uttrycka sin ånger, allt i skydd av capiroten, vars konform för den ångerfulla närmare himlen.

Benådad fånge i Málaga

Någonting alldeles speciellt i Málaga är att det varje år benådas en fånge på Dymmelonsdagen. Historien har sina rötter i år 1756, då Málaga var hårt drabbat av pesten och påskprocessionerna hotades av att ställas in på grund av smittorisken. Detta ville inte fångarna i stadens fängelse varför de erbjöd sig att bära en tron, ett förslag som dock fick avslag. Det hindrade dock inte fångarna som rymde och bar Jesustronen genom staden hela natten, innan de återvände till sina celler i gryningen. Kort därefter var staden fri från pest och när kung Carlos III hörde talas om händelsen bestämde han att en av fångarna i staden skulle benådas, varje år. Och det har det gjorts sedan dess när processionen Jesus El Rico passerar Plaza de la Aduana, och den frisläppta fången följer med i processionen.

Springande procession i Antequera

Sökes lite mer fart på processionerna ska stegen styras mot Antequera. Här finns en gammal tradition vari processionsbilder togs upp till stadens högsta punkt för att välsigna ängarna och åkrarna runt omkring för en god skörd. Detta har lagt grunden till traditionen Correr la Vega, där la Vega syftar på just de bördiga slätterna. Correr la Vega görs på Skärtorsdagen och Långfredagen (från kl. 20.00) och går till så att brödraskapen i staden (alla utom La Soledad), efter processionerna, på signal från en klocka, springer längs de smala gatorna och upp för en brant backe till stadens topp, fortfarande bärande på sin tron. Väl på toppen, med utsikt över slätterna, ber de om Guds välsignelse för ett gott år.

Knäböj i Álora

I Álora heter påskfirandes höjdpunkt La Despedía och infaller på Långfredagen. Detta iscensätter just det namnet tyder på – avskedet mellan Jesus och Jungfru Maria. I denna tradition går först processionerna med Jesustronen och den med Jungfru Maria-tronen genom byn, åtföljda av orkestrar, innan de kl. 14.30 når torget Plaza Baja de la Despedía. Där ställs processionerna mitt emot varandra varefter tronbärarna samtidigt går ned på knä upprepade gånger i avsked.

Rivaliserande brödraskap i Alhaurín el Grande

Under påskveckan utgör Alhaurín el Grande platsen för ett annorlunda skådespel. Det hela börjar under Skärtorsdagen när brödraskapet Santa Vera Cruz (de gröna) börjar dramatiseringen av Passionshistorien med offrandet av Isak, bland andra bibliska scener på Plaza del Convento. Under torsdagskvällen följer sedan det rivaliserande brödraskapet, Nuestro Padre Jesus Nazareno (de lila), med dramatiseringen av bland annat Jesus rättegång på Plaza Nueva. Dessa fortsätter sedan under tidig eftermiddag på Långfredagen och nu speglar skådespelet Marias lidande och Jesus väg till Golgata. De gröna å sin sida låter belysa bland annat korsfästelsen. Under Påskaftonen visar bägge brödraskapen, skilda från varandra (samma torg som ovan), uppståndelsen och Påskdagen präglas av en procession, tillägnad uppståndelsen, som går från La ermita de San Sebastián.
Självklart kantas även de andra dagarnas firanden av processioner.

Korsfästelse i Carratraca

En relativt ung påsktradition finns att skåda i den lilla by Carratraca. Det var så sent som på 1960-talet som några ungdomar i byn bestämde sig för att göra påskfirandet i byn mer levande varför de satte upp en pjäs som återgav Jesu lidande, död och uppståndelse. Med åren blev detta firande så populärt att det beslutades att rusta upp byns förfallna tjurfäktningsarena så att den kunde utgöra skådeplatsen för pjäsen. I dag engagerar skådespelet av Passionshistorien nästan alla invånare i byn.
Tillskillnad från andra platser äger bara två processioner rum i Carratraca under påsken och dessa tillägnas Jungfru Marias lidande och Jesu korsfästelse. Som någonting alldeles extra bärs Jesus av endast kvinnor och Jungfru Maria av endast män. Processionerna startar vid kyrkan kl. 21.00 på Långfredagen och avslutas på Plaza de la Constitución, där Jesus placeras framför Jungfru Maria.
 
För mer information om påskfiranden, platser och tider rekommenderas det att gå in på respektive kommuns webbplats – eller besök stadens turistinformation.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.