Veras Veranda – Hemgjord Daim
Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur det är gjort, för det andra för att det är så roligt att göra det.
 
Denna månad delar jag med mig av mitt recept på Daim – en god och spröd karamelliknande krokant med god, ljus choklad.
 
Det är alltid roligt att göra någonting som andra tycker om och jag får lov att erkänna att detta recept blir flitigt använt i mitt hem. Dessa godbitar är en hit både hos de små och de ”stora” barnen.
 
Denna hemgjorda Daim är inte riktigt lika söt som den man kan köpa i butik, men att den är så populär har mer att göra att jag använder en choklad av bra kvalitet och inte en choklad med många tillsatsämnen.
 
Dock bör det kommas ihåg att hemlagat godis inte håller lika länge som butiksgodis – så njut den när du gjort den!
 

Ingredienser:

125 g socker
50 g smör
25 g ljus honung
40 g mandelmjöl
100 g ljus choklad
 

Gör så här:

Förbered en bakplåt med bakplåtspapper. Ta en tjockbottnad kastrull och häll i smör, socker och honung. Låt detta koka upp på medelvärme under omrörning. Det är viktigt att röra, att sockret smälter och att massan blir jämn. När massan är helt jämn och bubblar lite tillsätter du mandelmjölet.
Låt massan nu småputtra under omrörning till dess massan skiftar färg och blir mörkare, precis som karamell. Ta då av blandningen från värmen direkt och häll ut den på bakplåtspappret. Använd en degskrapa och fördela massan jämnt i ett tunt lager (så tunn som du vill ha din Daim). Men det måste gå snabbt för karamellen stelnar snabbt.
 
Varning! Var försiktig med fingrarna – det är mycket varmt!
 
När du har enligt dig rätt tjocklek så tar du en kniv och skär ut önskad storlek på dina bitar. Du ska inte separera bitarna från varandra utan bara markera med kniv, då det senare blir lättare att knäcka Daimnbitarna ifrån varandra när de är lite skurna.
Låt Daimen svalna av helt och hållet innan du bryter Daimen i bitar.
 
Nu är det dags att smälta chokladen, lättast i vattenbad.
Doppa sedan dina Daimbitar i chokladen eller pensla choklad över.
Låt chokladen stelna och svalna, och vips så har du har du hemgjort Daim!
 
Receptet finns på Veras Veranda online-matblogg: www.verasveranda.com 
 
 
 
Av Natalina Atlanta Bramsted

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.