Veras Veranda – Smarrig kanelbullekaka

Veras Veranda - Smarrig kanelbullekaka

När jag bakar bullar har jag många recept att välja mellan. Hemma hos oss bakar vi dem i alla möjliga varianter – för alla har sin favorit. Här har jag valt att dela med mig av receptet på en mycket smarrig kanelbullekaka med vaniljkräm, vilket gör att kakan håller sig saftig länge (om den inte äts upp direkt vill säga) och så smakar det så gott med kräm i.
 
Receptet är inte svårt men det tar tid att göra alla de olika delarna – men tro mig, det är det värt!

Ingredienser:

Deg
5 dl mjölk
50 g jäst
100 g smör, smält och svalnat
1 tsk kardemumma
1 dl socker
1 nypa salt
ca 900 g vetemjöl
 
Fyllning
100 g smör
1 dl socker
3 msk kanel
2 msk vaniljsocker
Vaniljkräm:
4 dl mjölk
4 äggulor
2 msk vetemjöl
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Deg
Värm mjölken så att den är fingervarm och lös sedan upp jästen i den. Tillsätt det smälta smöret, salt och socker. Rör ihop kardemumman med mjölet och tillsätt detta i mjölkblandningen, lite i taget. Knåda degen tills den är smidig och låt den sedan jäsa i 1 timme.
 
Fyllning
Rör ihop alla ingredienserna och låt blandningen stå i rumstemperatur.
 
Vaniljkräm
Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull och värm upp det under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
Häll krämen i en skål och täck den med plastfolie (lägg plastfolien direkt på krämen så att det inte bildas en hinna på krämen) och ställ in den i kylskåpet.
 
Gör kakan
Ta upp degen och dela den i två delar. Kavla ut den första delen i en avlång rektangel. Bred på hälften av fyllningen och därefter hälften av vaniljkrämen. Rulla ihop degen och skär den sedan i tjocka skivor som sedan placeras i en långpanna med snittytan uppåt samt med ett litet mellanrum mellan varje bit.
Gör det samma med den andra delen av degen och resten av fyllningen och krämen.
Sätt ugnen på 200 °C grader och låt under tiden bullkakan stå och jäsa i ca 20 minuter. Grädda därefter bullkakan i ugnen i ca 15 minuter, tills den får fin färg.
 
Låt bullkakan svalna och dekorera eventuellt med lite glasyr innan den serveras.
Av Natalina Atlanta Bramsted

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.