De finns utspridda över hela Spanien och det finns också några stycken på Costa del Sol. Stolt och stark står den på kullar och fält, och den har blivit en symbol som är mycket större än den själv – den spanska andan. Det handlar om Osborne-tjuren, de svarta metallkonstruktionerna som figurerar i flertal avbildningar i varenda turistkiosk.

 
”I min familj har tjuren alltid haft stor betydelse och den har varit mycket närvarande just på grund av min pappa. Bara att se tjuren påminner mig och honom. Det var pappa som gav liv åt tjuren längs landsvägarna när han hittade de lämpligaste och mest otillgängliga platserna att placera ut figurerna på. Dock är han inte speciellt känd för det. Därför vill jag gärna uppmärksamma pappas arbete genom mitt egna hantverk, vilket är textildesign och haute couture”, berättar Rocío Tejada per telefon från Cádiz.
 
Om klänningarna förklarar Rocío Tejada:
 
 
Esencia2 
Esencia – denna klänning är essensen av vad Osborne-tjuren är. Tjurmotivet är också störst på denna klänning, som är provocerande med sin urringning.
Modell: Rocío Iglesias Tejada

Fotograf: Jaime Dominguez
 
 
Recuerdos2 
Recuerdos – denna klänning gömmer på mina barndomsminnen och är vit som en symbol på oskuld. Tjuren står under en bougainvillea, för jag kommer ihåg att jag tittade upp på min pappa med denna blomma bakom hans siluett.
Modell: Paloma Sanchez Tejada

Fotograf: Francisco Barcia
 
 
Horisonte2 
Horisonte – denna klänning är himmelsblå och tjuren är lila. Precis som när man ser en tjur på ett backkrön med himlen bakom, när man kör på de spanska landsvägarna.
Modell: Maria Calatayud

Fotograf: Juan Miguel Selma
 
 
Belleza2 
Belleza – denna klänning har en stor tjur i rörelse för tjurens skönhet ses speciellt bra när den rör sig.
Modell: Natalia Neva

Fotograf: Paco Rosso
 
 
La Raza2 
La Raza, la Fuerza – denna klänning har två tjurar tillsammans. Den är matt och visar tjurens styrka.
Modell: Silvia Salleras

Fotograf: Paco Navarro
 

Historien bakom Osborne-tjuren

Historien om Osborne sträcker sig till slutet av 1700-talet då en ung affärsman vid namn Thomas Osborne Mann anlände Cádiz för att kommersialisera områdets vin. Han etablerade sin vingård i Puerto de Santa María och mer än 200 år senare har det blivit ett stort, internationellt känt och erkänt företag.
År 1956 satt bodegan Osborne sin reklambyrå i arbete att hitta en symbol för annonser längs landsvägarna, annonser som skulle representera deras brandy Veterano. Valet föll på siluetten av en tjur och i stället för att på vanligt sätt bara avbilda logotypen på en stor skylt föreslog konstnären Manolo Prieto, som hade tecknat skissen, att skylten kunde ha formen av en tjur. De första tjurarna gjordes av trä och var fyra meter höga. På olika sätt försökte man att dekorera tjuren med vita horn, brandyglas som ögon och ovanför tjuren stod det ”Osborne Sherry & Brandy” med stora bokstäver. År 1962 hade över 500 tjurar placerats ut runt om i landet. Dessa blev nu tillverkade i metall och var sju meter höga. Från 1962 växte tjurarna och mätte hela tolv meter när det infördes en lag om att reklamskyltar framöver skulle placeras längre bort från landsvägar och motorvägar.
 
I dag finns det bara 90 tjurar kvar. De finns på de mest osannolika platser och har kommit att utgöra ett element som omedelbart utmärker sig och smälter ihop med naturen.
 

Besök bodegan och smaka på Osborne

Bodega Osborne kan besökas i El Puerto de Santa María i Cádiz. För mer information se: www.osborne.es/en
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.