Fötterna, tårna, är det vi har längst ned på benen och som i vardagen kanske hamnar längst ned på listan över saker att göra och ta hand om när det kommer till vår egen hygien och välmående. Men det är synd, för naturen har skapat oss med ett fantastiskt byggnadsverk: 26 ben och en massa muskler, senor och ligament som, om vi tar väl hand om det hela, bär oss hela livet.
Med tiden har vi blivit instruerade att gå till tandläkaren två gånger om året, om vi vill ta hand om våra tänder. Håret tas om hand hos frisören. Men vad sker med fötterna? Är det för att de inte syns utan göms undan och stängs in i strumpor och skor hela dagarna? Här på Costa del Sol är säsongen med stängda skor som tur är kort, så en koll av fötterna nu och då är väl inte för mycket?
Fötternas tillstånd och välmående sprider sig i hela kroppen. Vem känner inte till smärta när man slår i stortån i bordsbenet? Den smärtan löper igenom hela kroppen, ja ända upp i huvudet.
Ömma och trötta fötter efter en lång arbetsdag eller en lång dag på golfbanan, i samma skor och strumpor? Det kan mycket väl orsaka trötthet, huvudvärk, ömma leder och ömmande ben. Och det är först som några av dessa symptom uppstår som man börjar tänka på de stackars fötterna och sedan gör allt för att förbättra deras tillstånd. Ge dem en kontroll då och då, innan de börjar ge besvär.
Låt oss titta på skor. Vad är egentligen rätt skor? Här är en guide för köp av nya skor:
Det viktigaste är att skorna passar din storlek. Det kan man säkra sig genom att sätta foten på ett papper, dra en penna längs foten på pappret, klippa ut detta så du får en schablon och ta med denna till skobutiken. Med denna kan expediten få en idé om fotens form och storlek. Lägg schablonen i skon – blir det veck eller blir den skrynklig så är det fötterna som senare får tryck.
Skor med snörning är att föredra. Skorna kan snöras åt efter fotens form och har man problem med att benen svullnar under loppet av dagen kan skona justeras därefter.
Har man problem med svullna fötter är det en bra idé att vänta med att köpa skor till slutet av dagen. Då är fötterna som störst.
Sulorna ska vara mjuka och hälen ska inte vara för hög, på så sätt minskas de stötar som går upp genom kroppen varje gång man tar ett steg. Med så låg häl som möjligt fördelas kroppens vikt över en större yta av fötterna och skonar således främre delen av fötterna och tårna.
Köp helst skor i skinnmaterial, åtminstone i överdelen och fodret. På så sätt säkras att skon kan ”andas” och samtidigt absorberas lite fotsvett. Fötterna hålls därmed torra och man undviker maceration av huden.
Sist är det en bra idé att komma ihåg att vårda skorna med en silikonspray och skokräm. På så sätt håller skorna längre.
Ta nu hand om era fötter, de ska hålla er gående resten av livet!
Av Henrik P. Lindberg, statsauktoriserad fotterapeut, Centro Sanum