Denna månads ämne har valts då en av mina nära och kära vänner berättade om sina ögonproblem. Han hade fått konstaterat att han har ett födelsemärke bak i ögat och hade trötta, smärtsamma och rinnande ögon med lite inflammation. Nu ville han gärna veta vad han kunde göra själv. Specialisten på ögonsjukdomar hade sagt att det inte var farligt men att märket skulle kontrolleras regelbundet.
Som tur är, är det mycket ovanligt att få födelsemärken i ögonen och än mer ovanligt är det att märkena utvecklas till någonting allvarligt. Det är vanligt hos personer som är mycket ljusa.
 
Min vän är mycket beroende av god syn och sitter hela dagarna, ofta mellan kl. 07.00 till 18.00, och arbetar vid skärmen.
 
Jag började ganska snart att se över vad man kan göra. Många optiker ropar högt ”lystring” över det ökande antalet människor som arbetar så många timmar framför skärmen varje dag. Alla dessa timmar ökar risken för att utveckla närsynthet, gråstarr och senare grönstarr med macula (”gula fläcken”) degeneration.
 
Skärmen och min väns mobiltelefon samt daglig bilkörning gör även det att han utsätts för en massa strålning varje dag. Därför är det första som jag gör att rekommendera honom ett chip. Det är en 5G-mobilkonverter, som kan korrigera de negativa frekvenserna från mobiltelefoner och andra strålfaror inklusive e-smog. Konvertern verkar på en radie av 30 cm och eftersom han alltid har sin mobiltelefon bredvid sig kan han klistra fast konvertern på baksidan av telefonen och lägga den vid sidan av datorn så att även strålarna från den kan försvagas. Livslängden på chipet är 30 år. Företaget i-like metaphysik är ett schweiziskt familjeföretag som arbetar med förebyggande och välmående med hjälp av irradiationsteknologi. Vill du veta mer om detta chip finns det mer information på: www.i-like.net
 
Som en liten present köpte jag ett par datorglasögon till min vän, då speciellt det starka, blå ljuset från skärmar skadar delen av näthinnan där den skarpa synen skapas. Datorglasögon kan bäras över helt vanliga glasögon och bör endast användas när du sitter framför skärmen. Jag köpte glasögonen via: www.energizeyourlife.org men du kan köpa datorglasögon på många olika nätsidor. Datorglasögon skonar ögonen från det hårda, elektroniska ljuset och förebygger huvudvärk och torra, trötta ögon, så att du kan vara effektiv framför skärmen under längre tid.

Kosten

När du arbetar mycket framför din skärm är det viktigt att du är medveten om vad du äter samt vilken mat som är bäst för dig. Det finns speciellt två karotenoider som är viktiga. Dessa är lutein och zeaxantin, och du ska se till att få i dig dem varje dag. Dessa sägs kunna skydda mot det starka blå ljuset från skärmar.
Dessa finns mest i olika frukter och grönsaker. Genom att äta mycket mat med dessa två näringsämnen blir ögonen starkare mot det blåa ljuset.
Dessa två ämnen hjälper även din hjärna. De skyddar äldre hjärnor från förfall och hjälper även barns hjärnor att utvecklas. Det har visats sig att ämnena påverkar barnens hjärnor på så sätt att barnen får lättare att lösa olika uppgifter. Eftersom jag snart blir mormor för första gången har det naturligtvis fångat min uppmärksamhet extra mycket.
 
Vidare har en stor analys visat att tillskott med omega-3-fettsyror hjälper barns syn, samtidigt som det förbättrar både deras mentala och psykomotoriska utveckling. Detta visar information från 38 vetenskapliga studier med 5 541 deltagare.
 
De bästa källorna till mat med lutein är som regel gula eller gröna. Lutein finns det mest av i näthinnan. Mat som innehåller mycket lutein är lutein är ägg, som innehåller både lutein och zeaxantin. Lutein finns också i hög grad i grönkål och spenat. Broccoli och morötter är också viktiga, liksom persilja, vindruvor, gurka och paprika i olika färger m.m.
 
Zeaxantin finns speciellt i macula och maten som innehåller detta går mestadels i färgskalan gul och orange. De bästa födoämnen som innehåller zeaxantin är papaya, apelsin, pumpa, majs och mango, sötpotatis, aprikoser samt cantaloupemeloner, grapefrukt och ringblomma.
 
Andra bra matvaror för din syn är äpplen, grönt te, lök, körsbär, grapefrukt, vitlök och päron.
Andra födoämnen som är rika på flavonoider är blåbär och björnbär.
Låt en stor den av din mat vara fullkorn som fullkornsrågbröd, fullkornspasta, linser, bovete m.m.
 
Det som du ska undvika är för mycket alkohol. Njut gärna av något glas rödvin, men låt det inte bli mer. Undvik alla former av konstgjorda sötningsmedel som t ex aspartam. Ska maten sötas bör du hellre använda lite honung eller oraffinerat socker.
Var försiktig med glutamat. En del forskare säger att det är särskilt farligt för ögonen.
Undvik allt för mycket fet mat, korv, hamburgare, feta ostar och mat innehållande mycket socker.
När du saltar din mat bör du använda ett naturligt salt av bra kvalitet.

Kosttilskott

• Det första kosttillskottet som jag rekommenderar min vän är Q10. Det har gjorts undersökningar som visar att grönstarr kan förbättras genom intag av Q10. Jag föreslår Q10 för att det i ögat finns många mitokondrier, som är cellernas små energifabriker. Jag tänker att det är viktigt att stärka dem, speciellt om det finns mitokondridefekter i samband med åkomman. Det är bra att ta Q10 av bra kvalitet. Själv tar jag Ubiquinol, som är en reducerad form av Q10 i en speciell, stabiliserad form. Det har bara gjorts några enstaka undersökningar som bevisa att den reducerade formen är bättre än den vanliga. Trots det föreslår jag att man bör använda den reducerade formen i stället för den vanliga vid speciella problem. De undersökningar som jag lutar mig mot har visat att efter 45 års ålder blir det svårare för kroppen att ombilda ubiquinone till ubiquinol. Jag tar det själv och har upplevt en betydlig förbättring av mitt välbefinnande efter att ha bytt till ubiquinol. En del av mina kunder säger också att de märkt ett större välbefinnande. Men vi är alla olika och de flesta undersökningar, som offentliggjorts, använder den vanliga formen av Q10.
En undersökning från Neutral Regeneration Reserch från februari 2019 visade att Q10 kan förhindra DNA-skador på syncellerna och öka cellernas energiomsättning samt förhindra celldöd.
• Som partner till Ubiquinol kan man använda Pqq. Pqq skyddar existerande mitokondrier och hjälper till att bilda nya mitokondrier.
• Ta 1 gram C-vitamin varje dag. Välj gärna ett tillskott med bioflavonoider. Det hjälper bildandet av collagen, som stärker kapillärerna samt skyddar mot UV-ljus. I ögat finns den andra högsta koncentrationen av C-vitamin.
• Se till att få tillräckligt med Omega-3-oljor. Gärna ca 2 gram dagligen. Du kan ta Omega-3 från både fisk, alger eller andra oljeformer som t ex linfröolja.
• Ta gärna en blandprodukt med både lutein och zeaxantin.
• Ta mycket gärna ett tillskott med blåbärsextrakt.
• Det finns så kallade ögonvitaminer, som vi kallar för zink – C-vitaminer och E-vitaminer. Se till att få tillräckligt genom t ex en bra och stark multivitamin/mineralprodukt, då både A- och B- vitaminer också är viktiga. Var uppmärksam på att lysrör tar A-vitamin från ögonen och skapar en massa stress i hjärnan då sådana lampor blinkar med en frekvens som vi inte kan se, men som hjärnan registrerar.
• Aminosyran taurin finns i ögat med hög koncentration. Brist på detta på påverkar strukturen och näthinnans funktion. Dosering: 500 mg dagligen.

Tips

• Enligt den kinesiska medicinen sägs det att ögonen är kroppens öppning till levern. De människor som har ögonproblem har vanligtvis även dålig lever. Enligt taoistisk teori är vrede ett symptom på dålig leverfunktion. Således blir de människor som använder ögonen för mycket ofta arga. Ögonövningar kan hjälpa till vid både grön- och gråstarr, samt närsynthet och leverproblem. I boken om de inre övningarna av Dr. Stephen T.Chang finns noggranna instruktioner kring hur man gör ögonövningar.
• Det kan vara bra att genomföra en leverkur ett par gånger om året. Det kan vara i form av te eller kapslar, eventuellt med mariatistel och kronärtskocka. Du kommer att märka hur mycket klarare dina ögon kan se efter en sådan kur.
• Sitter du framför en skärm hela dagen så bör du göra det till en vana att resa dig upp en gång i timmen. Det finns undersökningar som visar hur viktigt det är för människor som sitter ned hela dagen att resa på sig en gång i timmen. När du gör det bör du också titta så långt bort som möjligt, det gör det nämligen möjligt för ögonmusklerna att arbeta på olika sätt.
• Ha en ordentlig teckenstorlek på din mobiltelefon så att du inte behöver sitta med näsan tryckt mot skärmen för att läsa på mobilen.
• Det är även viktigt att ha en ordentlig teckenstorlek på din datorskärm. Optiker säger att du bör använda en teckenstorlek med minst tolv punkter.
• Se även till att ha ett avstånd på ca 70 cm till skärmen, så att du inte tröttar ut dina ögonmuskler mer än nödvändigt.
• Se till att ha ordentlig belysning vid din arbetsplats, så att dina ögon inte störs av ljusreflexer från källor som lampor och fönster.
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.