Museo Alborania – Aula del Mar
Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania – Aula del Mar, som drivs av Junta de Andalucía, slussas jag in genom en skjutdörr och står nu i en lite mörk lokal där ljudet av havets brus strömmar ur en gömd högtalare och utgör ljudet i bakgrunden för dagens museibesök.
 
Efter några ögonblick har mina ögon vant sig vid ljusförhållandena och jag kan gå på upptäcktsfärd i lokalen, där det står stora havsfossiler i midjehöjd som inbjuder till att låta fingrarna gå på upptäcktsfärd. Det största fossilet är drygt en halvmeter bred och känns sval mot handflatan. Mindre, mer sällsynta fossil hittas i glasmontrar lite högre upp.
 
När jag är färdig med att utforska lokalen tar jag några steg upp till en liten akvarieutställning med en mängd fina saltvattensfiskar och skaldjur, men i verkligheten är det habitaten som ställs ut här. T ex visas miljön i en konstgjord vattenreservoar, vilket många arter intagit som deras habitat när det byggs nya hamnanläggningar och andra installationer skapade av människan. Det finns även ett akvarium med en tidvattensmiljö som typiskt påverkas dagligen av stora skillnader i temperatur, fuktighet och saltnivå. De arter som lever här är extremt duktiga på att anpassa sig och bland dessa hittas eremitkrabba, räkor, anemoner och gobyfisk.
 
Det är inget stort akvarium men de små, fina akvarierna har en bra variation av både habitater och deras invånare. Mest iögonfallande är nog muränan som glider fram i ett av de sista akvarierna. Efter att ha pressat näsan platt mot de tjocka glasen tar jag trapporna upp till övervåningen. Direkt där får jag ögonkontakt med en havssköldpadda som tillsammans med flera olika fiskar simmar runt i en tank varpå det står en skylt som meddelar att tanken är under ombyggnad. Det gör dock inte den nyfikna sköldpaddan mindre vacker och jag står på knä framför glaset för att försöka fånga detta majestätiska och lugna djur med kameran.
 
En lokal bredvid havssköldpaddan visar ett fint urval av olika fossil. Mest imponerande är en 3,55 meter lång och 104 kg tung bläckfisk som finns konserverad i en glasbehållare.
 
Jättebläckfisken lever vanligtvis djupt ned i havets mörker men detta exemplar spolades upp på stranden i Fuengirola 1997.
Förutom bläckfisk-lik finns här alltså en fin samling fossil samt möjligheten att lägga dessa under mikroskop.
 
Till slut går jag in i museets största rum – här finns det möjlighet till att vara kapten på ett eget skepp i en till det iordningställda installation som låter dig vända på rodret, skriva in koordinater samt ringa till maskinrummet och be om mer kol medan en digital skärm visar ”skeppets” rörelse i vattnet. Detta är mycket roligt för varje liten skeppare men jag beger mig direkt över till rummets bortersta hörn där en jättestor ryggrad sträcker ut sig på golvet. Här finns en del av skelettet från en fenval bevarat – drygt 30 ryggkotor, kranium och en del av käkbenet från en jätte som dragits in av en trålare utanför Benalmádenas kust. Utöver det finns även ett intakt delfinsskelett i denna avdelning.
 
Innan jag lämnar museet tar jag vägen förbi museibutiken som har ett överraskande utbud med fiskliknande gosedjur samt några enstaka delikatesser från Málagatrakten, smycken m.m.
 
Praktisk information
Museet hittas i mitten av Muelle 2 i Málagas hamn (där som kryssningsfartygen lägger till).
11 september – 30 juni: öppet kl. 10.30-14.00 måndag till söndag samt 16.30-18.30 torsdag till söndag.
1 juli – 10 september: öppet kl. 11.00-14.00 samt 17.00-20.00 måndag till söndag.
Inträde: 7 euro för vuxna och 5 euro för barn (4-17 år).
Av Louise Mercedes frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.