Förhoppningsvis har alla läsare haft en bra sommar, vari sorglöshet, glädje, skratt och munterhet präglat vardagen. Nu smyger hösten in på oss och med höst och vinter som väntar vet vi också att det är säsong för förkylning och influensa.
Olika erkända medier har också återvänt från sommarlovet och börjar rapportera om dramatiska händelser från vardagen, Afghanistan, klimatförändringar, restriktioner, munskydd, kontroller, vaccinationer, statistik, ekonomiska problem etc. och gör sitt yttersta för att hålla vår rädsla vid liv. Om du är rädd försvagas ditt immunsystem lättare. Redan nu rapporteras det om ovanligt hög förekomst av RS-virus och andra luftvägsinfektioner. RS-virus är ett förkylningsvirus med luftvägsproblem, som oftast ses hos barn.
Influensa och förkylningsvirus muterar från år till år, och därför är det viktigt att ha ett bra immunsystem.
Personligen förvånas jag över att nästan inga officiella hälsomedier, ministrar m.fl. fokuserar på att informerar oss om alla de hälsosamma saker som vi själva kan göra för att stärka vår livsglädje och därmed också vårt immunförsvar.
Det bästa du kan göra för att skingra rädslan är att du gör det du kan för att ha ett bra immunförsvar. Du kan komma långt med ditt immunsystem genom att, utan att vara en dörrmatta, bestämma dig för att vara tacksam och snäll i vardagen och som min farfar alltid sa: ”räkna bara de ljusa timmarna.”
Tillsammans med de positiva tankarna kan det också vara en bra idé att ta upp andra ämnen för att omvärdera din livsstil för att stärka ditt immunförsvar, t ex att börja med att komplettera med några bra vitamintillskott samt fråga dig själv hur ditt tarmsystem mår. Har du kanske matsmältningsbesvär eller annat obehag? 80 procent av vårt immunsystem sitter i tarmsystemet. Därför kallas det också för vår hjärna nummer 2 av många kostexperter. Fundera över om det bör finnas fler grönsaker på bordet, eller om något ska minskas eller uteslutas som t ex gluten, socker och alkohol. Hur är det med motionen? Hur är det med sömnen?
Om du får en influensa har du förmodligen blivit smittad under de senaste 18-72 timmarna, så ta det lugnt, undvik extremsport. Håll dig för dig själv så att du inte smittar andra. En influensa tar vanligtvis tre till fem dagar. Därefter kan du vara trött. Hos speciellt små barn, äldre och svaga kan det ta upp till flera veckor innan tillståndet återgår till det normala. Här kan det ofta hjälpa med några bra kosttillskott som ger energi och styrka.
En vanlig influensaepidemi varar vanligtvis ca tre månader.
Jag kommer ihåg att jag som barn serverades varm fläderbärssoppa med äpple när jag var förkyld eller hade influensa. Det var en fantastisk rätt som hjälpte mig att snabbt komma på fötter igen. Forskning från Israel har visat att Sambuccol (fläderbärsextrakt) kan ha en förebyggande effekt och förkorta sjukdomsförloppet. Sambuccol fungerar förmodligen också på andra virus.
Fläderbärsextrakt hör till den gamla folkmedicinen som kallas Sambucus Nigri. Det finns i hälsokostbutiker både ensam och i kombination med andra örter.
Vid förkylning och influensa är det viktigt att dricka mycket, någonting du måste vara extra uppmärksam på om du har feber. Feber med svettningar leder till vätskeförlust. Låt bli att ta febernedsättande. Feber är ett av våra bästa försvar. Naturligtvis, om febern rör sig över de 40, måste du se till att svalka dig, absolut inte genom drag, men gärna genom att byta ut det tjocka täcket mot ett lakan och se till att hålla rummet svalt.
Drick olika örtteer, t ex kamomill- och lindblomste, som båda har en lätt lugnande effekt, eventuellt blandat med anis, som hjälper mot hosta, ger god smak samt verkar slemlösande och lugnande.
Under själva sjukdomsförloppet är det normalt att aptiten inte är speciellt stor. Den bästa maten är en god soppa, som t ex en kycklingsoppa tillagad med mycket bra grönsaker. Kycklingsoppa är känt för att ha läkande egenskaper vid både influensa och förkylning. Som den grekiska läkaren Hippokrates sa: ”Låt din mat vara din medicin”. Lite tunn potatismos på vatten eller en god fruktkräm kan också hjälpa när aptiten är dålig.
Du kan stärka ditt immunförsvar med bra kost. Boosta gärna ditt system med en daglig ingefärsshot. Vill du inte köpa det kan du själv göra dina shots, som passar bäst att tas på morgonen. Citron och många grönsaker är också bra för ditt immunsystem. Kom ihåg att ditt immunsystem sitter i magen. Så var snäll mot magen och låt bli snabbmat, liksom söta livsmedel och för mycket alkohol. Ät mycket frukt och grönt, som du eventuellt kan köra i blendern eller matberedaren, tillsätt örter efter smak, lite ingefära eller vad fantasin ger idéer till. Det har blivit modernt att äta en grön gröt på morgonen. Ät gärna också lite kött, som har bra proteiner. Allt helst ekologiskt om det är möjligt. Kom också ihåg fet fisk med omega 3-fettsyror som dämpar inflammation i kroppen och hjälper mot ångest, som påverkar ditt immunsystem negativt. Vidare har det visat sig att mörk choklad med minst 70 procent innehåller antioxidanter och hjälper mot hosta tack vare innehållet av teobromin. Så njut av ett par bitar mörk choklad varje dag med gott samvete.
Ha en bra och frisk höst!
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001