Förkylning och influensa

Förkylning och influensa

Förhoppningsvis har alla läsare haft en bra sommar, vari sorglöshet, glädje, skratt och munterhet präglat vardagen. Nu smyger hösten in på oss och med höst och vinter som väntar vet vi också att det är säsong för förkylning och influensa.

Olika erkända medier har också återvänt från sommarlovet och börjar rapportera om dramatiska händelser från vardagen, Afghanistan, klimatförändringar, restriktioner, munskydd, kontroller, vaccinationer, statistik, ekonomiska problem etc. och gör sitt yttersta för att hålla vår rädsla vid liv. Om du är rädd försvagas ditt immunsystem lättare. Redan nu rapporteras det om ovanligt hög förekomst av RS-virus och andra luftvägsinfektioner. RS-virus är ett förkylningsvirus med luftvägsproblem, som oftast ses hos barn.

Influensa och förkylningsvirus muterar från år till år, och därför är det viktigt att ha ett bra immunsystem.

Personligen förvånas jag över att nästan inga officiella hälsomedier, ministrar m.fl. fokuserar på att informerar oss om alla de hälsosamma saker som vi själva kan göra för att stärka vår livsglädje och därmed också vårt immunförsvar.

Det bästa du kan göra för att skingra rädslan är att du gör det du kan för att ha ett bra immunförsvar. Du kan komma långt med ditt immunsystem genom att, utan att vara en dörrmatta, bestämma dig för att vara tacksam och snäll i vardagen och som min farfar alltid sa: ”räkna bara de ljusa timmarna.”

Tillsammans med de positiva tankarna kan det också vara en bra idé att ta upp andra ämnen för att omvärdera din livsstil för att stärka ditt immunförsvar, t ex att börja med att komplettera med några bra vitamintillskott samt fråga dig själv hur ditt tarmsystem mår. Har du kanske matsmältningsbesvär eller annat obehag? 80 procent av vårt immunsystem sitter i tarmsystemet. Därför kallas det också för vår hjärna nummer 2 av många kostexperter. Fundera över om det bör finnas fler grönsaker på bordet, eller om något ska minskas eller uteslutas som t ex gluten, socker och alkohol. Hur är det med motionen? Hur är det med sömnen?

Om du får en influensa har du förmodligen blivit smittad under de senaste 18-72 timmarna, så ta det lugnt, undvik extremsport. Håll dig för dig själv så att du inte smittar andra. En influensa tar vanligtvis tre till fem dagar. Därefter kan du vara trött. Hos speciellt små barn, äldre och svaga kan det ta upp till flera veckor innan tillståndet återgår till det normala. Här kan det ofta hjälpa med några bra kosttillskott som ger energi och styrka.

En vanlig influensaepidemi varar vanligtvis ca tre månader.

Kosten

Jag kommer ihåg att jag som barn serverades varm fläderbärssoppa med äpple när jag var förkyld eller hade influensa. Det var en fantastisk rätt som hjälpte mig att snabbt komma på fötter igen. Forskning från Israel har visat att Sambuccol (fläderbärsextrakt) kan ha en förebyggande effekt och förkorta sjukdomsförloppet. Sambuccol fungerar förmodligen också på andra virus.

Fläderbärsextrakt hör till den gamla folkmedicinen som kallas Sambucus Nigri. Det finns i hälsokostbutiker både ensam och i kombination med andra örter.

Vid förkylning och influensa är det viktigt att dricka mycket, någonting du måste vara extra uppmärksam på om du har feber. Feber med svettningar leder till vätskeförlust. Låt bli att ta febernedsättande. Feber är ett av våra bästa försvar. Naturligtvis, om febern rör sig över de 40, måste du se till att svalka dig, absolut inte genom drag, men gärna genom att byta ut det tjocka täcket mot ett lakan och se till att hålla rummet svalt.

Drick olika örtteer, t ex kamomill- och lindblomste, som båda har en lätt lugnande effekt, eventuellt blandat med anis, som hjälper mot hosta, ger god smak samt verkar slemlösande och lugnande.

Under själva sjukdomsförloppet är det normalt att aptiten inte är speciellt stor. Den bästa maten är en god soppa, som t ex en kycklingsoppa tillagad med mycket bra grönsaker. Kycklingsoppa är känt för att ha läkande egenskaper vid både influensa och förkylning. Som den grekiska läkaren Hippokrates sa: ”Låt din mat vara din medicin”. Lite tunn potatismos på vatten eller en god fruktkräm kan också hjälpa när aptiten är dålig.

Du kan stärka ditt immunförsvar med bra kost. Boosta gärna ditt system med en daglig ingefärsshot. Vill du inte köpa det kan du själv göra dina shots, som passar bäst att tas på morgonen. Citron och många grönsaker är också bra för ditt immunsystem. Kom ihåg att ditt immunsystem sitter i magen. Så var snäll mot magen och låt bli snabbmat, liksom söta livsmedel och för mycket alkohol. Ät mycket frukt och grönt, som du eventuellt kan köra i blendern eller matberedaren, tillsätt örter efter smak, lite ingefära eller vad fantasin ger idéer till. Det har blivit modernt att äta en grön gröt på morgonen. Ät gärna också lite kött, som har bra proteiner. Allt helst ekologiskt om det är möjligt. Kom också ihåg fet fisk med omega 3-fettsyror som dämpar inflammation i kroppen och hjälper mot ångest, som påverkar ditt immunsystem negativt. Vidare har det visat sig att mörk choklad med minst 70 procent innehåller antioxidanter och hjälper mot hosta tack vare innehållet av teobromin. Så njut av ett par bitar mörk choklad varje dag med gott samvete.

Kosttillskott

  • Som alltid rekommenderar jag en bredspektrum-multivitamin-mineralprodukt som bas.
  • Omega 3-olja fås från fisk men även i form av alger, som ofta används av vegetarianer och veganer.
  • Det är också en bra idé att börja med ett D-vitamin tillskott. D-vitamin är ett starkt skydd, som både läker samt hjälper och kontrollerar ditt immunsystem. Nästan i alla kroppens organ finns receptorer för D-vitamin, så det är oerhört viktigt att vi har tillräckligt med D-vitamin i kroppen. Forskare har bevisat att vitaminet kan tända eller släcka immunsystemets T-celler. Är du osäker på din nivå kan du i Spanien gå till ett laboratorium och mäta den. D-vitamin har också en slags hormonliknande effekt som är viktig för celltillväxt och utveckling. Själv tar jag normalt 100 mcg dagligen. Ibland, när jag känner av en begynnande infektion, tar jag 300-400 mcg dagligen under några dagar, tillsammans med extra C-vitamin och Kan Jang, vilket hjälper mycket snabbt. Vissa läkare som arbetar med komplementär medicin använder betydligt högre doser. Det är ett fettlösligt vitamin så det kan överdoseras. En normal D-vitaminhalt är ca 80-120 nnm/l.
  • Utan någon form av dokumentation har jag en känsla av att många människor saknar C-vitamin. Själv tar jag 4 gram C-vitamin dagligen. Men för många tror jag att mindre kan vara bra. Röker du ska du veta att en cigarett stjäl ca 25 mg C-vitamin. Om influensa eller förkylning är på väg kan du eventuellt öka ditt intag av C-vitaminer, men kom ihåg att trappa ned dosen försiktigt när du mår bättre.
  • Ett tillskott av selen kan vara bra. Det är en kraftfull antioxidant och stöder immunsystemet.
  • Det finns många örtkombinationer som fungerar både förebyggande och läkande. Underläkemedlet som jag tycker mycket om är Kan Jang, som är ett örtbaserat medel som består av Andrographis paniculatum (kariyat) även kallad ”kungen av det bittra” och Eleutherococus sentiosus (rysk rot). Andrographis används ofta i indisk ayurveda medicin och hjälp vid förkylning. Den är känd för att stödja immunsystemets funktioner och minska inflammation samt ta bort gifter m.m.
  • Rysk rot är känd för att stärka kroppens vitalitet och hjälpa kroppen både mentalt och fysiskt.
  • Det finns många andra kosttillskott som kan hjälpa ditt immunsystem t ex vitlök som innehåller ämnet allicin. Det är en kraftfull antioxidant som hjälper dig att bekämpa infektioner och därmed även stödja immunsystemet.
  • Växten Echinacea, även kallad Röd solhatt, är ett av de mest väldokumenterade naturläkemedlen. Det har dokumenterats hur Echinaforce påverkar immunsystemet, och det innehåller ämnen som har en lugnande effekt på inflammation och hjälper till att förhindra influensa och förkylningar. Växten används förebyggande av många under vintermånaderna. Echinacea finns både som droppar, spray, tabletter och som en blandning med fläderbärsextrakt.

Tips

  • Se till att du alltid har ett bra husapotek hemma så att du kan ta tillskotten så snart du känner att du behöver dem.
  • Känner du som om influensan inte ger med sig och kanske blir värre, gå till en läkare för att undersöka om det kan handla om komplikationer som t ex lunginflammation.
  • Se till att alltid hålla fötterna varma. Ett par hemstickade ullsockor kan göra underverk. De ger skön värme samt isolerar. Se till att dina strumpor, så långt det är möjligt, är gjorda av naturmaterial. Det finns många strumpor på marknaden som är gjorda av bambu och till ett överkomligt pris.
  • Jag bär själv en ullsjal om halsen vid minsta tecken på halsont.
  • Se till att du inte lägger dig i en iskall säng. Har eventuellt en ullfilt eller en varmvattenflaska under din njurregion.
  • Håll god hygien och tvätta händerna ofta.
  • Se till att ventilationen är bra, både där du bor och arbetar.

Ha en bra och frisk höst!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.