Möt familjen Hedin

En berättelse om att flytta tillbaka till Sverige

Här i En Sueco möter vi ofta människor som flyttat till Spanien, de flesta lockade av klimatet och ljuset. Vad vi sällan lyfter fram är dem som väljer att återvända till Sverige. Nu har En Suecos redaktör besökt Stockholm för att möta en familj som gjort just detta – flyttat tillbaka till Sverige. Här får ni ta del av deras berättelse om hur det var att återvända till Stockholm efter åtta år på Costa del Sol.

En erfarenhet för hela familjen

Vi träffas på Kulturhuset vid Sergels torg en vintrig söndag. Klockan är två och skymningen har redan börjat falla. Utomhus går de flesta klädda i svart, hukandes mot kylan. Inne på Teaterbaren är det varmt och trivsamt. Jag tar av mig min bylsiga vinterjacka och lägger den över armen. Det är inte svårt att känna igen familjen Hedin – de är som en färgklick bland caféets annars mörkt klädda gäster.

Familjen Hedin består av pappa Lars, mamma Malin och deras dotter Vera. Inför intervjun hade de ett krav – att även Vera skulle vara med. Malin förklarar: ”Flytten till Spanien, livet där och flytten tillbaka till Sverige har varit en resa för hela familjen,” och det går ju inte att argumentera emot. Vi börjar från början…

Hälsoflyktingar som sökte solen

”Det främsta skälet till att vi flyttade till Spanien var Lars psoriasisartrit. Vi sökte solen och värmen, men mer som ‘hälsoflyktingar’,” berättar Malin. ”Och du blev ju helt fri från medicinerna,” lägger hon till och ser på Lars, som nickar. Men även om hälsan var den främsta anledningen kände paret också att det var rätt tidpunkt i livet för ett äventyr. Malin fortsätter: ”Vera var fyra år, så det var enkelt att flytta – ingen skola att ta hänsyn till, och Sverige fanns ju kvar, tänkte vi. Så vi sålde huset och flyttade.”

I Spanien köpte de först en bar i Mijas Pueblo, men det blev snart en komplicerad historia med alla tillstånd som krävdes. Malin kom i stället att jobba på Sector Alarm, senare på Svenska kyrkan, och till slut som egenföretagare med att ta hand om lägenheter. Lars, som är utmärkt i köket, jobbade på olika restauranger. Många i Fuengirola känner säkert igen familjen – från Svenska kyrkan, där också Vera var mycket, speciellt under barntimmarna, från restaurangerna där Lars jobbade eller från hans konst (han är också konstnär), och 2016 började Lars arbeta i bespisningen på Svenska skolan Costa del Sol, där Vera också kom att gå fram till högstadiet.

Ett gott liv i Spanien

”Livet i Spanien var fantastiskt. Vi fick en härlig gemenskap med vänner – alla samlades på samma ställen. Det var riktigt bra år för familjen,” säger Lars. Han fortsätter: ”Att det är ljusare och varmare gör mycket. Man är ute mer och längre på kvällarna, så vi hade mer tid att umgås som familj, också mycket tack vare att allt var närmare – från Lagarejo där vi bodde till Svenska skolan i Fuengirola är det betydligt kortare än från Hässelby där vi nu bor till t ex mitt jobb här på Kulturhuset.”

”Livsstilen i Spanien gjorde att vi var mer aktiva också och umgicks mer med andra familjer och vänner”, flikar Malin in.

Invandra till Sverige som svensk

Från början var planen att stanna i Spanien i ett år, men det blev åtta år innan familjen kände att det var dags att återvända till Sverige. ”Den största anledningen var skolan för Vera. Det blev naturligt att byta när hon skulle börja högstadiet. Vi kände oss också klara med Spanien och kände att det var dags för miljöombyte. Och helt krasst, det handlade om pengar – pensionen”, förklarar Malin.

Att flytta tillbaka till Sverige blev enklare än familjen hade förväntat sig. ”Vi hade förberett oss med alla papper som kunde tänkas behövas, liksom i Spanien, men allt som krävdes var våra pass och lagfarten på det nya huset. Eftersom vi hade kvar våra svenska bankkonton och giltiga BankID:n gick det smidigt. Det tog bara tre veckor och så var vi inne i systemet igen”, berättar Malin.

Att skriva ut sig ur Spanien gick också smärtfritt. ”Det enda svåra var att avsluta våra telefonabonnemang hos Vodafone – det tog oss två år!”, säger Lars med ett skratt.

Att flytta tillbaka som ung

För Vera innebar flytten en stor förändring. ”Jag upptäckte att jag hade missat den ‘svenska’ uppväxten. Men att börja sjuan gjorde det lättare – det är ju en naturlig brytpunkt och det var flera andra som var nya i klassen, inte bara jag. Dessutom fick jag nya vänner genom kickboxningen och Löparakademin”, berättar hon och fortsätter: ”Jag ser tillbaka på åren i Spanien som en fantastisk tid, men jag ville, precis som mamma och pappa, tillbaka till Sverige.” Samtidigt beskriver Vera att hon hade svårt att förstå skillnaderna mellan de två samhällena: ”I Fuengirola höll alla svenskar ihop, men här i Sverige finns inte samma gemenskap. Och Spanien är mycket socialare – alla hälsar, ler och allt är färgglatt. Här i Sverige lever alla i sin egen lilla värld, och ingen ler.”

”Det är tydligt att Sverige är mer socialt slutet. Jag som är konstnär och färgglad känner ibland att jag inte passar in”, säger Lars. Malin tillägger: ”Och man faller snabbt in i det – det bara är så.”

Öppenheten har följt med till Sverige

Generellt menar familjen att de märker att klimatet i Stockholm har blivit hårdare under de år som de bott utomlands. Som exempel nämner de att människor inte tenderar att hjälpa varandra. I Spanien uppskattade de omtanken som finns hos de flesta, att man hjälper varandra och inte är rädd för andra. Den öppenheten har de medvetet tagit med sig.

”Spanien har lärt oss att vara ödmjuka mot livet och att uppskatta hur bra vi har det!”, säger Lars.

Öppna för nya äventyr

Även om livet i Spanien var bra finns det saker de skulle göra annorlunda om de en dag flyttar utomlands igen. ”Vi skulle se till att vara bättre förberedda och lära oss grunderna i språket innan. Det underlättar så mycket,” säger Malin, och familjen nickar instämmande.

Alla tre ser tillbaka på tiden i Spanien som mycket bra år. Vera ler stort och säger: ”Och jag lärde mig spanska! En del från Svenska skolan men det mesta från privatlektioner.”

”Till alla som funderar på att flytta utomlands eller redan bor utomlands vill vi säga: sluta utgå från ditt eget språk och ditt lands vanor och seder som om de skulle vara rätt överallt. Flyttar man utomlands måste man byta perspektiv och anpassa sig. Och flyttar man hem igen kan man berika livet genom att ta med sig bra vanor från andra kulturer”, avslutar Malin.

Kort info:

Namn: Lars Hedin
Född: 1981 i Siljansnäs
Bor: Hässelby norra villastad
Gör: Kökschef
Övrigt: Dart, måleri och hela familjen spelar paddel och discgolf ihop.

Namn: Malin Hedin
Född: 1970 i Örebro
Bor: Hässelby norra villastad
Gör: Caféansvarig
Övrigt: Läser latin.

Namn: Vera Hedin
Född: 2009 i Huddinge
Bor: Hässelby norra villastad
Gör: Studerar åk 9
Övrigt: Tränar kickboxning, löpning och sjunger i kör.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.