Akvaponi: ”Ah, vadå för fisk?”

Akvaponi: "Ah, vadå för fisk?"

Skulle det inte vara härligt att njuta av en hemlagad ceasarsallad på terrassen med salladsblad som odlats på fiskavföring i ditt egna vardagsrum? Det kommer du att kunna göra med akvaponi, som kombinerar fiskodling med växtodling och dessutom kan man göra det helt själv, till och med i vardagsrummet om man så vill.
 

Akvaponi Ah vada for fisk2Kortfattat innebär Akvaponi att man stänger in fisk i ett system med spirande växter och vips: fiskbajs förvandlas till grönsaker.

 
För att få lite mer information om akvaponi så fungerar systemet så att matfisk eller kräftdjur förvaras i en bassäng. Bakterier bryter ned avföringen till näringsämnen som ger näring till jordfria växter. Med detta system kan både fisk och grönsaker odlas i slutna system, som inte förorenar. Växterna växer snabbt och naturligt då de tar upp växtnäringsämnen från fiskarnas avföring, foderrester etc. De växer utan jord genom att rötterna sticks ned i vattnet och därmed upptar näringen direkt, och samtidigt renar de vattnet så att det hela tiden är rent och klart – och växterna absorberar dessutom ammoniaken vilken de ombildar till nitrat. Efter denna förvandling frisläpps nitratet tillbaka i vattnet vilket minskar giftnivån däri, vilket innebär att fisken kan överleva. Och så fortsätter cykeln.
 
Det är alltså tal om en symbios, ett så kallat samliv mellan fisk och växter. Fiskarnas avföring är ren gödning för växter och får dessa att växa märkbart snabbare. Och så är det alltså en vin-och-vin-situation för båda parter då växterna, som tidigare nämnts, samtidigt renar vattnet, som gör så att fiskarna kan leva vidare. På detta sätt lever fiskarna ett liv utan behov av antibiotika, kemiska vattenreningsprogram eller liknande. Akvaponi tillåter dessutom att växterna placeras tätare än i vanlig ondling så att fler växter kan odlas på samma plats.
 
Med tanke på det stora fokus som är på miljöpolitik nuförtiden så använder akvaponi även minimalt med vatten jämfört med andra traditionella odlingsmetoder samt ytterst lite energi.
 
Rent vetenskapligt befinner akvaponi sig dock på ett tidigt stadium men på en del platser i världen har det utvecklats till mer än bara en hobby.
På Gazaremsan t ex, som ju är världens mest tätbefolkade område används nämligen systemet för att få tillräckligt med mat på bordet. Där odlar många familjer fisk och grönt på hustaken i hemmabyggda akvaponisystem.
 
Illustrerad vetenskap har tidigare skrivit om den nobelprisnominerade ekonomen Peter Drucker som säger att akvaponi skulle vara en viktig teknik i kampen mot föroreningar av näringsämnen.
Det enda man behöver göra för att själv komma igång är en behållare med vatten och fisk, ett filter samt en back med växter, och så har man sitt egna ekosystem hemma. Och vips, grönsaker som växer blixtsnabbt och helt utan kemikalier.

Fakta

Fyra grundläggande saker för att komma igång med akvaponi:
1. Odlingstank med fisk.
2. Utfällningstank. Här bryter bestämda bakterier ned avföring och matrester till näringsämnen.
3. Grönsakerna kan växa utan jord då de tar upp näringen direkt ut vattnet.
4. En sumptank. Hit pumpas det nu rena vattnet tillbaka till fiskarna.
 
Akvaponisystem finn i flera olika varianter; till odling i privata hem, växthus och uterum samt även för större anläggningar. Är du själv intresserad av att bygga ditt egna system eller få ett skräddarsytt är det värt att besöka hemsidan www.dhkh.dk. Sidan presenterar allt från små till stora delar till ditt akvaponisystem.
 
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.