Besök på Mobile World Congress

Besök på Mobile World Congress

Med svensk-danskägt företag från Marbella
Världens största mässa inom mobiltelefonindustri, Mobile World Congress, hölls i Barcelona i slutet av februari. Mer än 66 000 besökare, från över 200 länder, samlades under fyra dagar för att nätverka, lansera nya produkter och göra affärer.
Evenemanget övervakades av omkring 3 000 medier från hela världen, bland dessa även En Sueco. Vi följde händelserna via ett av de deltagande företagen, svensk-danska MYMobileSecurity, som bl.a. upplevde att Mobile World Congress är platsen där allt kan hända.

Det syntes inte mycket av den globala ekonomiska krisen på årets Mobile World Congress. Faktiskt glömde jag bort allt som hade med nedskärningar, lågkonjunkturer och arbetslöshet att göra under de fyra dagarna som mässan pågick. Även alla mina bekymmer kring det ersattes av en ordentlig dos optimism, både för mitt företags och hela världsekonomins vägnar. Mobile World Congress är helt enkelt inte en plats för pessimister.
Det var första gången som jag besökte mässan och trots att jag var väl förberedd förvånades jag över dess storlek. Den var enorm. När jag åkte hem på torsdagskvällen, hade jag säkerligen fortfarande en fjärdedel kvar.
Med åtta gigantiska utställningshallar, otaliga utomhuspaviljonger i olika storlekar – proportionella med företagens omsättning – (Samsung hade hyrt en hel byggnad) och en jättestor del, App Planet, endast dedikerat till app-industrin, fanns där mycket att uppleva.

Ett dyrt mobilt mecka
Mobile World Congress är ett mecka inom mobilindustrin, ett måste för alla med intressen inom området (nästan, förutom Apple – förklaring följer). De har funnits som en årlig händelse sedan 1987 (på den tiden när mobiltelefonerna var stora och tunga som tegelstenar) och har genom åren speglat den stora tillväxten och utvecklingen, som branschen har genomgått. Sedan 2006 har mässan hållits på Fira de Barcelona, vid Plaza España, mitt i den katalanska huvudstaden. Barcelona har säkrat sig värdskapet fram till 2018, vilket naturligtvis är en mycket viktig sak för staden. Rapporter visar på att det under veckan som mässan hålls sker en omsättning på över 200 miljoner euro på turism, vilket bl.a. beror på att stadens hotell, under denna period, höjer sina priser med 500 procent. Den katalanska regeringen har vid ett flertal tillfällen varnat för de kraftiga prishöjningarna, som i värsta fall kan kosta staden värdskapet. Därför har de – ironiskt nog – rekommenderat mindre prishöjningar på ”endast” 2-300 procent. Skyhöga priser eller inte, i år slog mässan alla rekord med ett besöksantal på omkring 66 000 människor, från mer än 200 olika länder.

Mobile World Congress är ett branschevenemang, vilket betyder att majoriteten av mässans besökare är toppchefer, beslutstagare och pressfolk. Normalpriset för att deltaga på denna mässa, som gäst, är 600 euro för en biljett varför det är ganska få slutanvändare som besöker mässan. Önskar man en monter är priset från 9 000 euro för den minsta, dvs. 6 m2, utan internetuppkoppling. Det betyder att stora företag, såsom BlackBerry, Samsung, HTC och Nokia har offrat minst två miljoner euro var på deras montrar i år. För många mindre företag, som t ex MYMobileSecurity, kan det bättre betala sig om man bokar möteslokaler, än att ha en monter, vilket också var våran strategi i år.

De mest fångande nyheterna
Den första förmiddagen på mässan spenderade jag, liksom tusentals andra deltagare, majoriteten män i mörka kostymer, på att orientera mig bland de mer än 1 400 utställarna. Med min humanistiska utbildning i bagaget, var flera av företagen och deras produkter för mig oförståeliga och för att bevara självkänslan fick jag emellanåt påminna mig själv om att min IQ faktiskt är normal. Från mjuk- och hårdvaruproducenter till nätverksoperatörer och tillverk-are av elektroniska prylar och andra ”nördsaker”, fanns där någonting för alla. Personligen var det de mer konkreta nyheterna som fångade min uppmärksamhet. Jag kan nämna ett par av den: Fujitsu demonstrerade en ny tablet, som klarade av att hållas på en och en halv meters djup i vatten i 30 minuter (en riktigt användbar uppfinning!), svenska iZettle lanserade deras kortläsare till iPad och iPhone, så att alla privatpersoner och småföretagare, som vanligtvis inte tar emot kortbetalningar, nu kan dra pengar från folks kort via en iPad eller iPhone och ett koreanskt företag kommer att ersätta metallnycklar till huset med elektroniska koder på smartphonen. Äntligen lanserade Lumigon den första danska smartphone med ljudteknik från Bang & Olufsen och Nokia framvisade en ny telefon som kan ta foton med hela 41 megapixels. Jag hade sett fram emot att se Apples monter, men icke. ”De har för vana att aldrig delta i sådana här evenemang. Det är en del av deras image att hålla sig utanför”, som en av mässans informatörer sa. Om det är ett smart drag eller arrogant, kan jag inte riktigt bestämma mig för.

Nätverk, öl och nya appar
Som del av MYMobileSecurity:s grupp (vi var sex personer på plats i år), var jag först och främst på mässan för att nätverka bland nya och befintliga mediekontakter, samt för att få så mycket inblick som möjligt i branschen och företagsstrategier och affärsprocesser. Missionen lyckades. Jag lyckades både utvidga mitt nätverk, dricka öl med befintliga journalistkontakter och delta i en lång rad möten med människor från olika företag som kan vara intressanta för framtiden. MYMobileSecurity:s intresse ligger bl.a. i företag som tillverkar mobiltelefoner och som kan vara intresserade av att förinstallera våra säkerhetsappar i telefonerna. Panasonic och Sony Ericsson är exempel på företag som vi träffade. Vi lanserade två nya appar på mässan vilka fick ett ganska positivt mottagande. Det handlar om en backup-app och en app för föräldrarkontroll. Den sistnämnda kan föräldrarna installera på barnets smartphone och på så vis ha mer kontroll på vad telefonen används till. Med appen kan de även se all kommunikation på barnets mobil, låsa kameran, blockera opassande hemsidor, länkar och appar, skapa en lista på godkända kontakter, blockera tillgång till Internet eller Facebook under skoltid och mycket mer. Vi är även intresserade av nya mobiloperatörer. Vi har redan många avtal med olika mobiloperatörer över hela världen, som säljer våra appar, bland dessa Tele2. Den sortens partnerskap vill vi naturligtvis gärna ha flera av.

Allting kan hända
En av medlemmarna i vår grupp, indiska Matu, är f.d. adm.direktör för Telia Indien och har arbetat med TDC under många år. Han känner alla de rätta människorna och är en äkta dörröppnare inom branschen, speciellt när det gäller den indisk-asiatiska marknaden. Tack vare honom blev det en del roliga upplevelser. Bl.a. blev vi inbjudna till ett möte med den indiska delegationen från Oracle (en av världens största hård- och mjukvaruföretag) och mötet avslutades med ett indiskt restaurangbesök under kväller, då vi fick smaka på riktig indisk mat, rekommenderad av finsmakare. Samma dag hade Matu tagit tillfälle i akt och lagt sitt visitkort hos Q-tel, en av Asiens största teleoperatörer med över 280 miljoner användare. Gissa om inte den högsta chefen i koncernen ringde Matu nästa morgon. Matu, som var mitt uppe i sin meditationsritual, satt nästan sitt gröna te i halsen. Den inflytelserika mannen var på väg att lämna Spanien i sitt privata jetplan, men han ville gärna boka ett telefonmöte kommande vecka för att diskutera möjligheterna för ett eventuellt samarbete. Det var den perfekta avslutningen på fyra intensiva dagar under vilka frön planterades för en hel del framtida projekt. ”Mobile World Congress-veckan är utan tvekan den hårdaste arbetsveckan under hela året, när de flesta avtal inleds samtidigt som antalet timmar sömn är minimal. I år har mässan varit en stor succé för oss, men nu ser jag fram emot att vända näsan mot Málaga och slappna av tillsammans med familjen”, sa min kollega, en av grundarna, Janus R. Nielsen, med ett trött leende på mässans sista dag.

Om MYMobileSecurity
Företaget skapar säkerhetsapplikationer för smartphones. Hittills har de lanserat antivirus (MY AndroidProtection samt MYMobileProtection), anti-stöld (MYTheft Protection), backup (MYMobileBackup) och föräldrarkontroll (MYMobile KidsProtection).
Företagets stiftades 2009 av Janus R. Nielsen, Kevin Freij och Jonas Borgh. Det har omkring 30 anställda med huvudkontor i El Rosario, Marbella. Deras appar har över fem miljoner användare och företaget har ingått avtal med över 60 mobiloperatörer världen över.

Läs mer på: www.mymobilesecurity.com
Tapas och rödvin med gruppen på Barcelonas bästa tapasrestaurang, rekommenderad av Jonas, som har bott i staden i 10 år. Från vänster: Matu, Kevin, Jonas, Janus, Stine och Anders.
Utsikt över mässans utomhusområden.
På en indisk restaurang med den indiska delegationen från Oracle.
Ingången till App Planet, dedikerad till appindustrin
Kinesiska Huawei hade byggt en skulptur med deras smartphones. En livvakt vaktar den och säger ”please don’t touch”, hundra gånger i timmen.

Av Stine Mynster

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.