Exporterar norrut

I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter vi Miguel Ángel Gómez och hans anställda när de tar emot delar av dagens skörd. Frukten kommer in nyplockad från odlingsmarkerna i stora platslårar varefter den tvättas i ett stort vattenbad, sorteras och vägs på avancerade rullband för att tillslut för hand packas ned i kartonger utefter storleksklassificering. Allting är mycket rent, kontrollerat och prydligt. Frukten som kommer in denna dag kommer om bara några dagar säljas till butikskunder i t ex Frankrike, Holland, Sverige och Tyskland, där bland annat Lidl och Aldi är två stora kunder av företagets ekologiska frukt. Det är fascinerande att se maskinerna och människorna jobba, det går snabbt och ser lätt ut. Men de som arbetar här har ett mycket noga vakande öga på om någon frukt skulle vara skadad eller på andra sätt inte uppnå kvalitetskraven. Förr i tiden satt kvinnor och gjorde allt detta arbete manuellt. Kvinnorna satt vid stora bord när männen kom med skördarna och så sorterade de frukterna utefter storlek och med ett noga tränat öga såg de till att eventuella dåliga frukter kastades. Dessa kvinnor kallades faeneras och en staty som hyllar dessa finns att se i bergsbyn Álora. Men nu görs alltså det mesta av arbetet maskinellt – noga övervakat.

Familjeföretag

”Beroende på arbetsbördan, vi skördar ju inte varje dag under året, är vi mellan 5-25 personer som arbetar här”, berättar Miguel Ángel, chef över Cítricos El Romeral. Det var hans föräldrar som startade företaget 1984. Sedan dess har familjeföretaget arbetat outtröttligt på sina marker med att odla, skörda, förpacka, sälja och distribuera sina frukter, bland annat citroner. De hanterar allt professionellt med omsorg för att frukterna ska behålla sin vackra gula färg, arom och smak, och Miguel Ángels pappa, pensionär sedan flera år tillbaka, besöker lokalerna med jämna mellanrum där han förutom att studera arbetet även passar på att hälsa på sitt barnbarn, Miguel Ángels dotter, som också arbetar i företaget.

Ekologiska, gula citroner

”För sex år sedan började vi konvertera produktionen till ekologisk. I dag uppgår den ekologiska produktionen till 80 procent och om bara ett år är hela vår produktion 100 procent ekologisk. Visst är ekologisk produktion dyrare men jag tycker att det är värt det, för alla! Och självklart är vår produktion och frukt kontrollerad, godkänd och certifierad med nödvändiga EU-certifikat – det gröna lövet. Dessutom är vi certifierade med GLOBAL G.A.P. och I.F.S. och naturligtvis har vi också det blå märket Sabor a Málaga”, berätta Miguel Ángel när han kör mellan citronträden för att visa sina odlingar. Cítricos El Romerals odlingar utgörs av bland annat 100 hektar citrus och så har de även bland annat avokado, mango och kastanj. Miguel Ángel fortsätter: ”Vi är härifrån och visar gärna att våra frukter kommer från Málaga och då är Sabor a Málaga ett märke vi gärna bär, och så är det ett utmärkt sätt att marknadsföra oss utomlands. Det mesta av vår frukt exporteras till norra Europa. Där är efterfrågan på ekologiska citrus betydligt större än den lokala efterfrågan, varför vi exporterar så mycket. Men även Junta de Andalucía har börjat efterfråga allt mer ekologisk frukt, till t ex skolor.”

Gynnsamt mikroklimat

”Mikroklimatet som vi har här i Guadalhorcedalen är mycket gynnsamt och ganska unikt. Jämfört med t ex Sevilla och Valencia, som är mycket kända för citrus så är frukterna från Málaga sötare och har en mer jämn smakkvalitet under året tack vare att temperaturen här är mer konstant”, förklarar Miguel Ángel, som även förklarar att Málagas klimat är gynnsamt för citronerna då de inte tål frysgrader.

Vinter och sommar

Miguel Ángel kliver ur bilen och börjar promenera igenom det knähöga gräset mellan citronträden. Här är odlingen ekologisk varför det inte används några medel till att döda gräs och ogräs som växer mellan träden. Han stannar vid ett stort citronträd som bågnar under gula frukter.
 
”Vi arbetar med två sorter. Primofiori (en vintersort) är en siciliansk citron som karaktäriseras av en elliptisk form, klar ljusgul färg, relativt fint skal och så är den rik på juice med hög surhet. Den andra, Verna (en sommarsort) är en av de vanligaste sorterna i Europa och karaktäriseras av en intensiv gul färg, tjockt skal, nästan inga kärnor och relativt låg surhetsgrad, förklarar Miguel Ángel. Han tar fram en fällkniv ur byxfickan och plockar en citron. Liksom alla frukter ska citronen inte dras av trädet utan skäras av, så att en stump av stjälken är kvar – då håller frukten bättre. När citroner skördas ska man dock se upp. Dessa träd har nämligen taggar, så citronplockarna har skyddskläder med förstärkning på ärmarna som skydd. Miguel Ángel sticker sig inte och citronen han plockat skär han i två delar och visar hur saftig den är. Så förklarar han att varje sort blommar två, kanske tre gånger och ger alltså frukt två till tre gånger per år.
 
”Primafiori är den som vi skördar nu och citronerna som skördas denna tid på året kallas cosecha, det är årets första skörd. Så kan den få en andra blomning som ger frukt i juni, men den försöker vi undvika då cosecha fortfarande finns kvar, varför vi inte vattnar speciellt mycket just då, tills vi ger träden extra kraft i augusti igen då det är dags för tredje blomningen vars frukter kallas redrojo, som plockas nästa sommar. Dessa ges lång tid att växa, de får ofta ett tjockare skal och en mindre sur, nästan söt smak”, berättar Miguel Ángel och så fortsätter han: ”Så har vi också en sommarsort som heter Verna, som också har två till tre blomningar per år. Primafiori arbetar vi med september till mars och Verna april till augusti.” Nu plockar han två citroner från ett och samma träd. De ser dock olika ut. Den ena är mer oval än den andra som är rundare och större. Han skär en skiva av varje, nu ska det provsmakas för att se och smaka skillnaden mellan cosecha och redrojo, och visst är det skillnad! Cosechan har ett relativt tunt och fast skal, och smaken är riktigt citronsur. Redrojon å andra sidan har ett mjukare, tjockare skal och en god mjuk smak, lite söt om än sur. Så sådan skillnad är det mellan en citron från årets första blomning och en som fått växa på trädet i nästan ett helt år.

Ät citron till påsk – tradition

Och det är ingen slump att Miguel Ángel gör denna provsmakning. I Málaga finns nämligen en tradition under Semana Santa vari citronen har huvudrollen. Under heliga veckan är det nämligen tradition att gatuförsäljare i provinshuvudstaden säljer limón cascarúo, dvs. citroner som är lite sötare och har tjockt skal (det är alltså tal om redrojo). Dessa citroner skärs i skivor och skalas, vartefter de äts med salt alternativt bikarbonat.
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.