Denna månad har En Sueco träffat Annika Olsson Ennart. Hon flyttade i höstas till Costa del Sol från Stockholm tillsammans med sin man och två barn. Nu träffar vi henne för att höra hur hennes första nio månader i Spanien har varit och vad hon har för framtidsplaner.
Hej Annika, berätta, vad gör du här på Costa del Sol?
Jag har en halvtidstjänst på Svenska kyrkan Costa del Sol som assistent med musikalisk inriktning och så arbetar jag med olika musikprojekt.
Hur har de första nio månaderna som boende i Spanien varit?
Först var det lite svårt att hitta min plats, på olika plan.
Det är första gången som jag jobbar inom Svenska kyrkan. Jag har visserligen haft konserter i kyrkor tidigare men det är första gången som jag är anställd av Svenska kyrkan. Tidigare har mina jobb inneburit rena ’musiktjänster’ medan arbetet här i en svensk utlandskyrka är mer att man hjälper till med helheten; det är för mig nya rutiner, ny arbetsmiljö och jag har tidigare inte jobbat med frivillig verksamhet heller. Även psalmer var nytt för mig.
Så det har varit mycket nytt och det har varit mycket spännande! Det har också varit roligt att känna mig behövd. När jag fick anställning i kyrkan kändes det som om församlingen väntade på någon som kunde ta tag i musikdelen och koncentrera sig helhjärtat på den. Nu, efter högtiderna (allhelgona, advent, jul och påsk) har jag kommit till en punkt där jag känner att bitarna fallit på plats. Jag har lärt mig hur arbetet i kyrkan fungerar samt vad som förväntas av mig, så nu kan jag planera nästa år med bakgrund i det.
Hur skiljer ditt nuvarande jobb sig från tidigare jobb?
Den största skillnaden är nog att alla aktiviteter inom kyrkan är frivilliga. Jag kommer från skolans värld och har jobbat 20 år som musiklärare och körledare, med utbildning som musiklärare, sångpedagog och musikterapeut. Jag har jobbat på musiklinje på Folkhögskolan i Stockholm, hållit musikteori för unga vuxna och så har jag haft låtskrivarkurser och även skrivit egna låtar. Jag har också varit lärare i piano, sång och scenmedvetenhet samt frilansat som musiker inom teater och även spelat på scen. De aktiviteter som jag hållit i tidigare har haft sina fasta deltagare eller elever. I kyrkokören är det inget krav på att delta – hit är ju alla välkomna, helt frivilligt, utan deltagarlista. Till kyrkokören kommer man för att man vill sjunga och träffas. Då kan jag inte heller ställa krav på deltagande vid en konsert eller gudstjänst. Det är självklart inget problem men jag har behövt lära mig att arbeta utefter det. Det är förövrigt helt underbart att så många vill sjunga och träffas i kyrkan. Det märks att det är lusten och glädjen till att sjunga som styr!
Berätta mer om kören och arbetet i Svenska kyrkan…
Alla i kören har olika erfarenheter men jag känner verkligen att vi har mötts i detta. Vi har börjat samtala och kommunicera med varandra. Kyrkokören ger människor mer än sång och musik – den ger även en viktig social del. Där vi är nu fungerar det riktigt bra – deltagarna kommer med förslag, vi pratar om olika möjligheter och vi har roligt ihop! Och kören växer, både i Fuengirola och Marbella, både kvinnor och män, unga som äldre! Och självklart är naturligtvis fler välkomna! Två av de kommande stora dagarna är Svenska Nationaldagen och Midsommarafton, och trots att många ur den ’vanliga’ kören hunnit åka hem hoppas jag att många vill stämma upp till sång dessa två dagar, som firas på Svenska kyrkan i Fuengirola.
Det stora intresset för sång och musik i kyrkan har lett till att det nu i kyrkan även finns en gospelkör i Fuengirola. Så har man förslag vill jag uppmuntra till att man kommer och pratar med oss i kyrkan om det, så får vi se vad vi kan göra tillsammans! Mina egna tankar är att det kanske finns intresse för en visgrupp? Så är jag också intresserad att höra om människor har egna instrument som de vill ta med och spela?
Varför flyttade du och familjen till Spanien?
Jo, vi ville göra en gemensam förändring i familjelivet. Vi kände att vårt liv var ganska splittrat samt att vi var fast i ekorrhjulet – vi jobbade mycket (min man är journalist och har även haft chefspositioner inom media och kommunikation) och barnen var länge på fritids efter skolan. Vi sökte mer tid tillsammans och även bättre klimat. Vi hade tidigare hyrt semesterlägenhet på Solkusten och för några år sedan började drömmen om att stanna över vintern. Att jag sedan fick jobb på kyrkan här gjorde att bitarna föll på plats. Min man kan jobba mot Sverige härifrån och barnen går på svenska skolan.
Ska ni stanna i Spanien?
Det som är sagt är att vi tar ett år i taget, men planen är att stanna. Vi har just köpt ett litet radhus i Mijas och barnen trivs. Rötterna börjar sprida sig, alla har sitt nu, så jag vågar säga att vi är kvar nästa år också.
Är det någonting som varit svårt i samband med flytten till Spanien?
Ja, för min egen del, som vuxen, har det varit svårt att etablera nya vänskapsband. Det blir att man umgås med dem man arbetar med, men även det kan vara svårt utanför arbetstid då jag uppfattar det som att folk bor mycket utspritt här. Sedan är språket nytt för mig, så det är bara att våga tala i vardagen så gott det går. Kontakten med spanjorer tycker jag också är svår men jag gissar att man måste skapa situationer att möta dem i. Jag tycker i alla fall att det är mycket viktigt att lära sig språket och jag har bestämt mig för att lära mig det. Att flytta hit har fått mig att förstå invandrare – att de söker sig till varandra, det gör mycket i vardagen lätt, men jag vill lära mig det spanska.
Kan musiken hjälpa till i ett nytt land?
Själv upplever jag att musiken gör mig nyfiken på andra kulturer, jag har t ex länge varit intresserad av spansk musik. En vision som jag har är att kyrkokören kanske kan göra något samarbete med en spansk kör.
Du arbetar som sagt inte bara i kyrkan utan även med andra projekt, berätta!
Ett projekt som jag arbetar i tillsammans med Mi Ridell är Musikalskolan, som äger rum på Svenska skolan i Fuengirola. Denna första omgång, nu under våren, har det blivit en grupp på 15 barn och ungdomar som har kul tillsammans och den 24 maj sätter vi upp resultatet – en modern version av musikalen Sound of Music! Mi Ridell har skrivit om historien så att den blivit modern och jag har bearbetat sångerna, även om de är i stort sett intakta. Intresset från barnen har varit stort och de tycker att det är jättekul!
Ett annat projekt är Allsång och Standup. I Sverige har jag jobbat mycket med skådespelare som nu gärna kommer ned och testar att göra projekt här. Så i Allsång och Standup är det två vänner och jag – de kör standup och jag sätter upp allsång. Detta har vi gjort några gånger och det har varit mycket populärt, så det fortsätter vi med!
Berätta om din personlighet…
Jag är en person som tar tag i saker och startar projekt, för jag vet att det är så roligt med musik. Jag får en kicka av det! Inspirationen till det jag gör kommer från musiken och möten med människor. Jag vill inte stå still och trampa utan utvecklas hela tiden, och det gör jag i möten. Och så är jag nyfiken, och sportig. Men musiken är det som är min röda tråd genom livet. Musiken har skänkt mig glädje ända sedan jag var barn. Den ger känsla av tillhörighet och i den finner jag också tröst, styrka och glädje, och genom den kan jag uttrycka mig.
Kort faktaNamn: Annika Olsson Ennart
Född: 1966 i Stockholm
Bor: Las Lagunas, Mijas
Familj: Man och två barn (9 och 11 år)
Gör: Arbetar som assistent med musikalisk inriktning på svenska kyrkan Costa del Sol och driver även flera egna projekt med inriktning musik.
Hobby: Sportar – simmar, rullskidor, tennis m.m.
Favoritinstrument: Dragspel
Hemsida:
www.annikaolssonmusik.se
10 snabba till Annika
Svensk sommar eller Spansk sommar – (”Jag har aldrig upplevt en spansk sommar ännu!”, säger Annika)
Köttbullar med lingon eller Paella
Morgonmänniska eller Nattuggla
Slappa i soffan eller Bergspromenad
Sandstrand eller Skidbacke
Storstad eller Småstad
Rock eller Klassiskt – både och!
E-bok eller Inbunden bok
Bil eller Cykel
Hemmakväll eller Utekväll – både och!