Avskedad, avskedad, avskedad och avskedad…!

Avskedad, avskedad, avskedad och avskedad...!

“Al-Thani lurade oss alla!”.

Tränare Víctor Sánchez del Amo anställer samma advokat som väckt bedrägerifall mot Al-Thani


Farväl till Víctor

Hans skåp låstes under en presskonferens lördagen den 4 januari innan matchen mot Oviedo i Asturien. Kritiska uttalanden om toppledningen i Málaga CF personifierat presidenten och ordföranden, shejk Al-Thani, och den nya administrativa direktören, den amerikanska advokaten Richard Shaheen, innebar att tränaren Víctor Sánchez del Amo avskedades. Inte på papper, som det gjordes i gamla goda dagar, utan via WhatsApp!

Det tionde tränarbytet under katastrofen Al-Thanis nu 10 år i spetsen för Málaga Club de Fútbol!

Tisdagen den 15 januari kallades den 43-åriga Madrid-tränaren (före detta landslagsspelare för Spanien samt spelare hos Real Madrid) till presskonferens på hans fasta adress i Málaga, Hotel Sol Melia Guadalmar, med utsikt över en stor pool och ett azurblått Medelhav. Drygt 100 journalister från lokala samt stora spanska medier låg på golvet, satt på hårda stola samt stod upp för att lyssna till det som den mycket omtyckta och respekterade tränaren hade att säga. Hårt drabbad av offentliggörandet av en video av intim karaktär med honom på sociala medier under Oviedo-helgen.

”Tack till min fru, barn, mina föräldrar, mina bröder, den stora Málaga CF-familjen och alla som stöttat mig denna svåra tid.”

– Víctor Sánchez del Amo

Anmälan och jobberbjudande

Hackerangreppet anmäldes strax till såväl lokal- och nationalpolis, som efter en vecka anhöll, förhörde och släppte huvudgärningsmannen. Gärningsmannen kommer från Córdobaområdet och krävde Víctor på 20 000 euro för att inte offentliggöra videon. Men det gick inte Víctor med på. 

Víctor var i chock men fick genast stort stöd från spelare, supportrar, folk i Málaga CF samt av familjen (hans fru satt på fösta raden under presskonferensen) och den före detta ordföranden för spelarorganisationen erbjöd honom jobb, om Málaga CF skulle komma att avskeda honom.

Nu strid om pengar

Under presskonferensen, som pågick i 65 minuter, hade Víctor med sig sin advokat Francisco Valverde samt sitt tränarteam: David Doniga, Carlos Morales och Nacho Oria. Valverde verkade avslappnad medan de andra var som förstenade. Målvaktstränaren, den före detta landslagsmålvakten Contreras, som till skillnad från de andra är från Málaga, satt tillsammans med Víctors fru.

De åker nu ut tillsammans med Víctor.

Detta speciella och ovanliga fall har vidare lett till den aspekt att Málaga CF inte har tagit ett vanligt farväl av Víctor – än mindre vänta med det drastiskta avskedet till dess det lugnat sig kring honom. Víctor informerade om att klubben inte vill betala det som han kräver, varför han tvingats anställa advokat Valverde – en intressant person på så sätt att han även är advokat för minoritetsaktionärerna som stämt Al-Thani för bedrägeri.

För Valverde är det tydligt att videon av intim karaktär kan vara en del av orsakerna till avskedet.

”Men Víctor har ju inte gjort någonting olagligt”, säger han. 

”Det är anmärkningsvärt att mitt team och jag hållit denna säsong vid liv. Allt som jag sagt och gjort har haft bara ett syfte – att förbättra situationen.”

– Víctor Sánchez del Amo

Lånade till löner

Málaga CF via Richard Shaheen valde senare att motivera avskedandet med ”disciplinära” orsaker.

Och vad var det tränare Víctor sa inför matchen i Oviedo?

”Då min tränarstab och jag beslutade oss för att fortsätta i Málaga CF sommaren 2019 blev vi både lurade och bedragna. Alla visste att Málaga CF-truppen skulle förstärkas efter uppryckning till La Liga som missades förra säsongen. Och vi var redo att ta oss an det. Alla i min stab älskar sportsliga utmaningar. Men vi fick inte veta att klubbens ekonomi var så dålig att det skulle behövas lån för att betala löner samt att La Liga tvingades straffa klubben för att inte ha lönekapacitet till nya spelare. Det kom alltså som en överraskning att nya stora värvningar som Okazaki och Rodríguez inte kunde få spelarlicens. Jag stod med ett lag med bara 17 kontrakterade spelare och vid skador och utvisningar tvingades jag komplettera laget med unga spelare.”

Kände till hans åsikter

”Nej, mina ord är kanske inte roliga att höra”, fortsatte han och tydliggjorde att han inte ville vara medskyldig i den sportsliga situation som Málaga CF befinner sig i, helt i strid mot hans och tränarstabens ambition.

I slutet av 2019 såg Víctor hur konkurrenter i division 2 skulle rusta upp lagen samtidigt som sportdirektören Manolo Gaspar informerade honom om att spelare skulle komma att lämna Málaga CF för att förbättra klubbens ekonomi.

”För detta ansvarar Al-Thani och Richard Shaheen”, sa Víctor. ”Jag har alltid haft en nära kommunikation med ledningen. Mina åsikter om den sportliga situationen gav jag dem redan innan jul.”

Ett stort grattis

Víctor och hans stab var inte på Estadio la Rosalda vid den första matchen efter att han avskedats, det var matchen mot Ponferradina. I stället såg de matchen på tv i Carlos Morales villa i Fuengirola.

”Ett stort grattis till segern vill jag säga till den debuterande tränaren Sergio Pellicer samt laget”, sa Víctor, ”Vår kärlek till klubben är oförändrad. Vi lämnar inte med bitterhet, men jag har blivit orättvist behandlad.”


Shejkens tio tränare på 10 år!

Jesualdo Perreira, portugis: 2010 – 2011 (avskedad i november 2010)

Manuel Pellegrini, chilenare: 2010 – 2013 (ledde Málaga CF till Champions League)

Berndt Schuster, tysk: 2013 – 2014 (fick inte förlängt då Málaga CF inte placerade sig bland de tio bästa i La Liga under säsongen)

Javi García, spanjor: 2014 – 2016 (använde en klausul i sitt kontrakt för att säga upp sig själv när han fick ett erbjudande från klubben Rubin Kazan i Ryssland)

Juanda Ramos, spanjor: 2016 – 2018 (uppsagt i december 2016)

Marcelo Romero, uruguayan: 2017 (avskedad i mars 2017)

Michel, spanjor: 2017 – 2018 (avskedad i januari 2018)

José Gonzales, spanjor: 2018 (enligt planerna halvsäsong)

Juan Ramon Muñiz, spanjor: 2018 – 2020 (avskedad i april 2019)

Víctor Sánchez del Amo, spanjor: 2019 – 2020 (avskedad i januari 2020)


Al-Thani polisanmäld

Málaga CF håller på att få ordning på ekonomin. Den amerikanska advokaten Richard Shaheen har haft en hel del att stå i sedan han tog jobbet som administrerande direktör i Málaga CF för tre månader sedan. Huvuduppgiften var att få ordning på ekonomin så att klubben inte skulle tvinga flyttas ned från division 2 för att inte hålla financial fair play-reglerna och i januari fick han order från klubbens president shejk Al-Thani att avskeda den omtyckta och populära tränaren Víctor Sánchez del Amo, 43 år gammal.

Minoritetsaktionärerna i klubben (har 3 procent) har lämnat in en anmälan mot Al-Thani till polisen i Málaga för bedrägeri, illojal administration och felaktig förvaltning av tillgångar i Málaga CF. Al-Thani och hans söner i styrelsen (Nasser, Nayef och Rakan) skulle ha beviljat sig själva lån på totalt ca 5 miljoner euro samt icke beviljade löner, även de på ca 5 miljoner euro.

Borgmästaren i Málaga och politiska instanser backar upp bakom initiativet.

Vid redaktionsstopp för detta magasin hade den rättsliga processen inte börjat. Minoritetsaktionärerna har lämnat in allt till en domare liksom att La Liga-organisationen ska lämna in papper på Málaga CF:s ekonomi samt bokföringsdokument över förhållanden i klubben.

Under en presskonferens i Málaga CF berättade Richard Shaheen bland annat att han i december informerat La Liga om den ekonomiska situationen samt arbetet som görs för att förbättra det ekonomiska läget. Gällande driftskostnaderna har det sparats 939 138,00 euro och intäkterna har ökat med 953 000,00 euro. Och så nämnde han att lönerna till Al-Thani-familjens suspenderats! Skulden på 5 miljoner euro ska bort.


Ny anfallare åker ut

Samma dag som ex-tränaren Víctor Sánchez del Amo höll möte med pressen presenterade Málaga CF en ny anfallare i pressrummet på Estadio la Rosaleda – för långt färre journalister. Det handlar om den 23 år gamla Sergio Buenacasas, som hyrts in från La Liga-klubben Mallorca för en halv säsong.

Som 16-årig spelade Buenacasas en tid för den italienska storklubben Juventus FC genom gratis transfer, men det blev aldrig någon debut i Serie A-laget. I Spanien har han spelat för Zaragoza (tre matcher utan mål), i division 3-klubben Barakaldo (38 matcher och 14 mål) och alltså i Mallorca (åtta matcher utan mål). 

Samtidigt har Málaga CF hyrt ut 23-åriga Alex Mula till division 2-rivalen Alcorcón i Madrid. Laget har förövrigt redan före detta Málaga-spelare, nämligen skotska forwarden Joe Harper.


Pellegrini uppsagd i West Ham

Den mest framgångsrika tränaren någonsin i Málaga CF, 66-åriga chilenaren Manuel Pellegrini, avskedades vid årsskiftet från den engelska Premier League-klubben West Ham. I Málaga var han aktiv under den fantastiska perioden 2010-2013 då klubben kvalificerade till Champions League och nådde ända fram till kvartsfinal – men förlorade mot tyska Borussia Dortmund, med den nuvarande succétränaren i Liverpool, Klopp, i spetsen.

Med Pellegrini uppnådde Málaga CF sin högsta poäng någonsin, nämligen 58! En rondell i Málaga har uppkallats efter honom och han har fortfarande en bostad i Marbella.

Manuel Pellegrini har arbetat i storklubbar som Villareal, Real Madrid och Manchester City med en avstickare till kinesisk fotboll.

Han avskedas från West Ham i en tid då laget är på väg ned mot att åka ut ur Premiere League.


Elche såld till känd argentinare

Ytterligare en utlänning köper en spansk division 2-klubb. Den mest inflytelserika agenten i Argentina, Christan Bragarnik, har övertagit tyglarna i Elche. Han har betalat 22 miljoner euro för 70 procent av aktierna i klubben. Resterande 30 procent ägs av investeringsgruppen Score Club 2019 SL.

Inom argentinsk fotboll är Christan Bragarnik agent för fler än 100 spelare och 20 tränare.

Och presidenten för den argentinska storklubben Boca Juniors, David Anglitic, går in i Elche som Bragarniks parter. Han befann sig således på läktarna på Estadio la Rosaleda när Málaga CF och Elche spelade oavgjort (3-3) i slutet av november 2019. 

Innan starten av nuvarande säsong tog en shejk från Saudiarabien över i UD Almería, för närvarande topplag i division 2. Det handlar om Turki Al-Sheilkh som köpte klubben för 22 miljoner euro samt betalade en skuld som klubben hade, som uppgick till 7 miljoner euro.


Bra publiksiffror på La Rosaleda – i toppen

Estadio la Rosaleda i Málaga var under turneringens första hälft, i division 2, den tredje mest besökta arenan med en publiksiffra på i genomsnitt 15 810 personer. Endast Zaragozas La Romareda (22 183 personer) och Sporting Gijóns El Molinón (17 876 personer) har högre publiksiffror.

Málaga CF:s publiksiffror för de enskilda matcherna på La Rosaleda:

Málaga CF – Las Palmas: 17 612

Málaga CF – UD Almería: 18 068

Málaga CF – Rayo Vallecano: 13 611

Málaga CF – Sporting Gijón: 15 272

Málaga CF – Cádiz CF: 17 467

Málaga CF – Real Oviedo: 16 085

Málaga CF – Fuenlabrada: 15 521

Málaga CF – Elche: 13 691

Málaga CF – Tenerife: 14 027

Málaga CF – Lugo: 14 700

Andra hälften av turneringen:

Málaga CF – Ponferradina: 12203


Málaga CF:s resultat i division 2

Racing Santander – Málaga CF 0 – 1

Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1

Girona – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – UD Almería 0 – 1

Mirandes – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Rayo Vallecano 1 – 1

Albacete – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Sporting Gijón 1 – 1

Real Zaragoza – Málaga CF 2 – 2

SD Huresca – Málaga CF 2 – 0

Málaga CF – Cádiz CF 1 – 2

Deportivo La Coruña – Málaga CF 0 – 2

Málaga CF – Real Oviedo 2 – 1

SD Ponferradina – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Fuenlabrada 0 – 0

AD Alcorcón – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Elche 3 -3

Numancia – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Tenerife 2 – 0

Extremadura – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Lugo 0 – 0

Real Oviedo – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Ponferradina 1 – 0

Fuenlabrada – Málaga CF ¿??

Efter detta, 19 spelrundor, låg Málaga CF på plats ???? med ??? poäng.


Målgörare för Málaga

Sadiku 8

Antonin 4

Adrian 3

Cifu 1

Lombãn 1

Mikel Villanueva 1

Pacheco 1


Utvisningar

Adrian 1 speldag

Keidi Bare 1 speldag

Luis Hernandez 1 speldag

Luis Muñoz 1 speldag

Juan Carlos 1 speldag

Diego Gonzalez 1 speldag

Træner Víctor 2 speldagar


Tre på Veckans lag

Efter 27 spelrundor i division 2 hade tre Málagaspelare lyckats ta sig in på Veckans lag. 

Målvakt Munir, 29 år, marockan.

Anfallaren Antonin, 20 år, spanjor.

Vänsterkantspelare Juan Carlos, 29 år, spanjor.

Mittfältare Keidi Bare.


Säsongens spelare

Federationen av supporterklubben till Málaga CF korade i december 2018-19 säsongens spelare. Detta blev 31-åriga kaptenen Adrián – spelaren med flest minuter i den blå-vita spelardräkten sedan han kom till klubben 2017.

Förra säsongen blev han en av dem som sparkat in flest lag för Málaga CF med tio fullträffar.

Han är son till den tidigare Málaga-tränaren Michel, som ju avskedades i januari 2018.


Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio la Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunplatser i mitten av den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.

Innan match serveras en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss tur-och-retur till stadion. 

Medlemsrabatter till alla matcher.

Kontaktpersoner:

Ordförande: Morten Møller

 +34 617 700 424

info@malaga-support.dk

Sekreterare: Ole Hansen

+34 621 214 983

kontakt@malaga-support.dk

La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena. 

Klubben välkomnar nya medlemmar.

Matcher på Estadio La Rosaleda i februari:

8/9: Málaga CF – Numancia

22/23: Málagas CF – Racing Santander

(Matchtid är i skrivande stund ej fastställd.)

www.malaga-support.dk

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.