Mitt i all tumult i Málaga CF dök 19-åriga Antoñin upp, full med ambition – och nu med kontrakt.


Efter bara tre träningstillfällen gav den nu sparkade tränaren Víctor Sánchez del Amo den blott 19-åriga Antonio Cortés Heredia – kalls enkelt för bara Antoñin – debut i division 2-laget lördagen den 21 september 2019 på Estadio Carlos Belmonte i Albacete. Hemmalaget vann med 1-0 men Antoñin, som i stort sett dök upp från det blå, imponerade. Med sitt oemotståndliga gå-på-mod, sin oortodoxa och fräcka stil som kantspelare har han sedan dess varit en fast inventarie i laget under den turbulenta tiden i Málaga CF. Och direkt uttagen till Veckans Lag i division 2.

”Antoñin utmärkte sig snart från mängden”, berättar Víctor och fortsätter: ”Han gjorde det som jag kräver av alla mina spelare: Låt skorna snacka på gräsmattan. Och så kunde alla se att det finns stor potential i honom. Det gör mig glad att han visat stor beslutsamhet och att han också stått för flera viktiga fullträffar i Málagas svåra situation i division 2.”

Stjärnskottet Antoñin studeras av f.d. tränaren Víctor och hans assistent David Dóniga. Víctor hittade honom.

Vinst på honom

Antoñin fick teckna sig för så många spelminuter att han berättigades till att hans akademikontrakt sades upp för en signering som professionell med lönehöjning och en betydande försäljningsklausul. Det var en stolt sportchef, Manolo Gaspar, f.d. La Liga-spelare, som tillsammans med Málaga CF:s administrativa direktör, den amerikanska advokaten Richard Shaheen, presenterade kontraktsessionen för pressen på Estadio La Rosaleda.

Antoñin blev härmed Málaga CF:s 18:e kontraktsspelare under denna säsong – spelande med nummer 19 på ryggen, på vänsterkanten.

”Malaguista-fansen är otroliga. Alla är de i mitt hjärta och det kommer de alltid att vara. Jag kommer aldrig att glömma deras ovationer. När jag kom in i omklädningsrummet efter Oviedo-segern hade jag gåshud”

– Antoñin efter att ha satt mål i matchen

Hans agent, Joaquin Bárcena, förväntar sig att hans protege kan tjäna en hel del pengar under den närmaste framtiden.

”Det bästa som kan hända med Antoñin är att han lyckas hela vägen i Málaga CF. Då tjänar klubben en massa pengar på honom och så kan han själv få ett ännu bättre kontrakt i en större klubb”, säger Bárcena. 

På detta kommenterar sportchefen Gaspar:

”För ögonblicket är nästan varenda försäljning en dålig affär för Málaga CF, men en del av våra dyra spelare måste bort. Dock ser jag inte Antoñin som en försäljning, utan som en stor tillgång för oss.”

Flaggan i vädret. Linjedomaren markerar offiside för Antoñin. Han har alltid full fart. I bakgrunden Málaga-backen Cifu.

Tysk felvisit

Då Antoñin har slösas bort en ungdomsperiod i den tyska toppklubben Schalke 04 i Gelsenkirchen har han inte kunnat tas ut till spanska U-landslag. Redan när han var 16 år upptäcktes han i Málaga av den tyska klubben. På den tiden ville även Real Madrid och Málaga CF ha honom, men Antoñin skrev under ett fyraårskontrakt med Schalke 04. En signering som han aldrig uppfyllde.

”Det är en ära för mig, min familj och mina vänner att jag nu blivit professionell fotbollsspelare. Alla är glada. En dröm har gått i uppfyllelse för mig”

– Antoñin efter att han skrev under kontraktet

Málaga-tonåringen kunde inte anpassa sig till livet i Tyskland, borta hemifrån, och återvände till Málaga, och Málaga CF var inte sen till att utnyttja det frustrerande europeiska äventyret. Antoñin fick kontrakt med akademin och spelade i division 3 för en annan Málaga-klubb, närmare bestämt El Palo, med ett hyresavtal. Där blev det 16 matcher. 

På grund av omständigheterna under denna säsong testade tränare Víctor ett tiotal akademispelare i sitt division 2-mannskap och Antoñin gjorde helt klart störst succé. 

Efter avskedandet av Víctor tog Segio Pellicer över som tränare och han kände redan till Antoñin efter att de två arbetat tillsammans i Málaga CF:s akademi.

Pappa på läktaren

Antoñins division 2-debut på Estadio La Rosaleda i Málaga blev mot topplaget Cádiz, i mitten av oktober förra året (resultat 1-2). Och under den matchen såg hans pappa honom spela live för första gången.

”Som barn sa jag till min pappa att han inte skulle komma och titta när jag spelade match förrän jag spelade i ett professionellt lag. Och den dagen som jag spelade min första match på La Rosaleda fick jag biljetter till min pappa, och han kom och tittade. Föreställ dig hur det var. Annars har han bara följt mig på tv”, berättar Antoñin, som under sin första match på La Rosaleda spelade inför 17 612 åskådare på läktarna.

Nästa match blev den stora triumfen för Antoñin. Málaga-seger med 2-1 mot Oviedo från Asturien med Antoñin som första målgörare och direkt orsak till andra målet, då det gjordes en straffspark mot honom. Detta utnyttjade hans forward-kollega Saduko, som är Málaga CF:s albanska toppmålgörare. Sedan dess har Antoñins skor bjudit på fler målgivande skott.

Antoñin i match på Estadio La Rosaleda.

Den stora drömmen

”Jag hade drömt om en sådan kamp sedan jag var tre år”, sa han till pressen. Och till tränare Víctor sa han: ”Den tillit du visat mig måste jag ge tillbaka på banan.”

Antoñin känner att han svävar på moln, för framgångarna fortsätter: ”Jag kommer alltid att ha Málaga i mitt hjärta”, säger han och överlåter sin framtid åt sin agent. Han, som tog så fel och sände honom till Tyskland!


Kort klubbkarriär

Antonio Cortes Heredia

Född 4 juni 2000 i Málaga

Tröjnummer 19

Position som ytterkant

Klubbar:

Málaga CF:s akademi

Schalke 04, Tyskland, Bundesliga

Atlético Malagueño, division 3

El Palo, Málaga, division 3

Atlético Malagueño, division 3

Málaga CF, division 2


Víctor kräver nu 600 000 euro av Málaga CF.

Tränare Víctor kräver 600 000 euro

När Málaga CF i januari med motivationen ”disciplinära orsaker” avskedade den populära Víctor Sánchez del Amo, som var tränare för division 2-laget, kunde parterna inte enas om ett avgångsvederlag. Därför går Víctor nu till domstol med krav på 600 000 euro. Han menar att uppsägningen var oberättigat samt att han lidit moralisk skada. Málaga CF grundade de ”disciplinära orsakerna” på Víctors kritik av klubbens ordförande och president, shejk Al-Thani, samt hans involvering i en video av intim karaktär.

Tränaren före Víctor, Juan Ramón Muñiz, avskedades också i förtid och inte heller då kunde parterna enas om ekonomisk kompensation, men i det fallet har parterna nu nått en förlikning, som de dock förpliktigat sig till att inte lämna ut mer information om.


Lönetunga Keko borta.

1 miljon euro till Málaga CF vid transfers

Ut:

Hugo – ung forward till Real Madrid för 300 000 euro. Skickades vidare till division 2-klubben Deportivo La Coruña med ett hyresavtal.

Lorenzo – tidigare Manchester City, skickades vidare till den schweiziska toppklubben St. Gallen på fri transfer.

Mula – ung anfallare, uthyrd till division 2-klubben Alcorcón i Madrid för återstoden av säsongen.

Ivan Rodriguez – ung back, uthyrd till division 2-klubben Ponferradina i norra Spanien för återstoden av säsongen.

Jose Rodriguez – rutinerad mittfältare, uthyrd till division 2-klubben Fuenlabrada i Madrid för återstoden av säsongen.

Keko – rutinerad kantspelare avsatt till division 2-klubben Deportivo La Coruña i Galicien på fri transfer. Vidareförsäljningsklausul på 30 procent.

Cecchine – fiaskoköp, nu uthyrd till Unionen Santa Fe i hans hemland Argentina, efter en tid i amerikanska Seattle Sounders. Har tidigare uthyrts till Leon de Mexico Club i Mexiko samt Banfield i Argentina.

In:

Buencasa – forward hyrd från i La Liga-klubben Mallorca för återstoden av säsongen.

Morente – forward på fri transfer från division 2-klubben Lugo i Galicien. Har kontrakt med Málaga CF till 2023.

Med de 300 000 euro för Hugo samt sparade löner, varav Kekos och Jose Rodriques var stora, uppgår den totala vinsten för Málaga CF under resten av säsongen till ca 1 miljon euro.


Och 2 miljoner euro extra har hittats

Málaga CF:s administrativa direktör, den amerikanska advokaten Richard Shaheen, har under ett möte med pressen meddelat om ytterligare förbättringar av den livshotande, dåliga ekonomin i Málaga CF. De består av interna besparingar på ca 1 miljon euro ihop med bland annat avskedandet av fem anställa på olika nivåer ihop med flera intäkter, vari sponsorerna utgör en betydande del.

Och så bonusar på 500 000 euro från den tyska Bundesliga-klubben Dortmund för den tidigare Málaga-spelaren Camacho, som köptes 2017 för 10 miljoner euro, som täcker avdrag, placeringar och matchantal.

Till detta kommer också att minoritetsaktionärerna i Málaga CF, via domstol, vill få Al-Thani dömd för bedrägeri och pengatvätt. Han ska ha tagit ut drygt 10 miljoner euro ur klubben i självbeviljade lån samt löner till honom själv samt till hans söner, som utgör styrelsen.


De tjänade pengar under januaris transferhandel

Åtta av de 22 klubbarna i division 2 tjänade pengar genom handel under januaris transferfönster.

Bäst resultat gjorde Madrid-klubben Rayo Vallecano med en vinst på 9,1 miljoner euro.

Därefter följde:

Elche + 1,3 milj.

Almería + 1,1 milj.

Racings Santander + 1,05 milj.

Albacete + 0,7 milj.

Ponferradina + 0,6 milj.

Málaga CF + 0,3 milj.

Las Palmas + 0,3 milj.

De övriga 14 klubbarna gjorde 0!


Pellegrini avsatt i West Ham

Den framgångsrikaste tränaren någonsin i Málaga CF, 66-åriga chilenaren Manuel Pellegrini, blev vid årsskiften avsatt i den engelska Premier League-klubben West Ham. Han arbetade i Málaga under den fantastiska perioden mellan 1910-1913, då klubben kvalade till Champions League och nådde hela vägen fram till kvartsfinal – innan de åkte ut mot tyska Borussia Dortmund, med den nuvarande succétränaren i Liverpool, Jûrgen Klopp, i spetsen.

Med Pellegrini uppnådde Málaga CF sin högsta poäng någonsin under en säsong – 58!

En rondell i Málaga stad har uppkallats efter honom och han har fortfarande kvar en bostad i Marbella.

Manuel Pellegrini har senare varit i stora klubbar som Villareal, Real Madrid och Manchester City, med en avstickare till kinesisk fotboll.

Hans avskedas från West Ham under en tid då laget rör sig ned mot nedflyttningsplatserna i Premiere League.


Fina publiksiffror på La Rosaleda 

Málaga CF:s siffror för de enskilda matcherna på La Rosaleda:

Málaga CF – Las Palmas: 17 612

Málaga CF – UD Almería: 18 068

Málaga CF – Rayo Vallecano: 13 611

Málaga CF – Sporting Gijón: 15 272

Málaga CF – Cádiz CF: 17 467

Málaga CF – Real Oviedo 16 085

Málaga CF – Fuenlabrada: 15 521

Málaga CF – Elche: 13 691

Málaga CF – Tenerife: 14 027

Málaga CF – Lugo 14 700

Andra halvan av turneringen:

Málaga CF – Ponferradina 12 203

Málaga CF – Mirandes 15 255

Málaga CF – Numancia 13 089


Málaga CF:s resultat i division 2

Racing Santander – Málaga CF 0 – 1

Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1

Girona – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – UD Almería 0 – 1

Mirandes – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Rayo Vallecano 1 – 1

Albacete – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Sporting Gijón 1 – 1

Real Zaragoza – Málaga CF 2 – 2

SD Huresca – Málaga CF 2 – 0

Málaga CF – Cádiz CF 1 – 2

Deportivo La Coruña – Málaga CF 0 – 2

Málaga CF – Real Oviedo 2 – 1

SD Ponferradina – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Fuenlabrada 0 – 0

AD Alcorcon – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Elche 3 -3

Numacia – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Tenerife 2 – 0

Extremadura – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Lugo 0 – 0

Real Oviedo – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Ponferradina 1 – 0

Fuenlabrada – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Mirandes 2 – 2

Elche – Málaga CF 2 – 0

Málaga CF – Numancia 2 – 1 

Cádiz – Málaga CF 0 – 1

Efter detta låg Málaga CF, efter 18 spelrundor på plats 15 med 34 poäng.


Målgörare

Sadiku 10

Antoñin 4

Adrian 5

Cifu 1

Lombãn 1

Mikel Villanueva 1

Pacheco 1

Avstängningar

Adrian 1 speldag

Keidi Bare 1 speldag

Luis Hernandez 1 speldag

Luis Muñoz 1 speldag

Juan Carlos 1 speldag

Diego Gonzalez 1 speldag

Benkhemassa 1 speldag


Hicham den senaste att tas ut.

Fem på Veckans Lag

Efter 24 spelrundor i division 2 hade tre Málaga-spelare lyckats ta sig in på listan för Veckans Lag.

Målvakt: Munir, 29 år, från Marocko.

Anfallare: Antoñin, 20 år, från Spanien.

Vänsterkant: Juan Carlos, 29 år, från Spanien.

Mittfältare: Keidi Bare, 21 år, från Albanien.

Anfallare: Hicham, 19 år, från Marocko.


Avskedade tränare

Hej och hå vad dörren slår. Avskedandet av tränare blir vardagsmat mitt i säsongen i både La Liga och division 2.

La Liga:

Innan år 2019 slutade fick Celta vigo och Leganés nya tränare. I Celta Vigo har man fått fransmannen Oescar Garcia Junyent på tränarstolen i stället för Fran Escriba och i Madrid-klubben Leganés har den kontroverislla mexikanaren Javier Aquirra klivit in i spetsen för laget, istället för argentinaren Maruricio Pellegrino.

I Spanien har Aquirra tidigare tränat Osasuna, Atlético Madrid och Real Zaragoza och hans senaste jobb var för Al-Waha i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Han har också varit landslagstränare i detta land samt i Mexiko.

Och så åkte Pablo Machín ut i december från den dåvarande bottenproppen Barcelona-klubben Espanyol, som annars gjort det bra i Europa League. Han ersattes av den karismatiska Abelardo, f.d. toppspelare i FC Barcelona och som tränare tidigare avskedad i Sporting Gijón samt Alvares.

Division 2:

I division 2 blev Aritz Lopez Garcia, Tenerife CF, offer för säsongens femte uppsägning på rad. Han avlöstes av den tidigare Valencia-spelaren Ruben Baraja med över 40 landskamper för Spanien i bagaget. Hans tränar-cv listar Elche, Rayo Vallecano och Sporting Gijón.

När Lugo sa adjö till Eloy Jimez efter 1-1 mot Málaga CF den 22 december blev den tidigare spanska landslagsspelaren Curro Torre inkallad som coach. Hans tränargärningar hade tidigare bjudit på en kroatisk klubb samt Córdoba. Som aktiv slog han sina bollar i Valencia.

Och så rök Luís Cesar Sampedro i storklubben Deportivo La Curuña, som efter första halvan av turneringen låg sist i division 2. Han hade kommit efter avskedet av Jose Angel Anquela. Hu heter mannen i den varma stolen Fernando Vázquez – hans tredje anställning i klubben. Nu med framgång. 

I februari skickade Albacete-ledningen ut Miguel Ramis och ersatte honom med Lucas Alcaras, som Al-Thani tidigare sagt nej till i Málaga CF.

Slutligen det tredje tränarskiftet hos bottenproppen Racing Santander. Cristobal Parralo byttes ut mot Jose Luis Oltra. Oltras senaste jobb var på Tenerife, därifrån han fick sparken.

Var så säker på att dörren inte kommer sluta öppnas och stängas.


La Peña de Dinamarca reser varje säsong till en av Málaga CF:s bortakamper. Här i Cádiz. 

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunplatser i mitten av den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.

Innan match serveras en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss tur-och-retur till stadion. 

Medlemsrabatter till alla matcher.

Kontaktpersoner:

Ordförande: Morten Møller

 +34 617 700 424

info@malaga-support.dk

Sekreterare: Ole Hansen

+34 621 214 983

kontakt@malaga-support.dk

La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena. 

Klubben välkomnar nya medlemmar.

Matcher på Estadio La Rosaleda i mars:

7/8: Málaga CF – Zaragoza

14/15: Málagas CF – SD Huesca

(Matchtider är i skrivande stund ej fastställd.)

www.malaga-support.dk

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.