Den 29-åriga Keko symptomatisk för löneproblemen i Málaga CF, som håller på att ta livet av klubbens nya kontraktsbestämmelser från La Liga-förbundet, som nu ser med blida ögon på krissituationen i klubben.

Den 27 december fyllde Sergio Gontãn Gallerdo, kallad Keko, 29 år. Dagen firades i Málaga, under vilken han kunde se tillbaka på en omskriven karriär, i vilken ungdomsåren var de bästa.

Bra lön har det blivit där han varit, och inte minst i Málaga CF, där Keko från Madrid är symptomatisk för klubbens löneproblem. Köpt allt för dyrt av den dåvarande sportchefen, novisen Arnau, av Eibar under La Liga-säsongen 2016-2017.

Prislappen låg på 5 miljoner euro med en årslön på 1,5 miljoner euro – ett belopp i stor kontrast till den lägsta lönen i det hårt kämpande division 2-laget i Málaga – 80 000 euro.

Efter att Keko debuterade i Atlético Madrids La Liga-lag som 17-årig och med en flott karriär i de spanska ungdomslandslagen har seniorkarriären blivit något omtumlande, pådriven av ihärdiga agenter.

Kom till Sicilien

Fotbollsresan har bland annat gått till Sicilien i Italien med de bästa perioderna i de spanska klubbarna Albacete och Eibar, och delvis under hans två första La Liga-säsonger i Málaga CF (2016-2018), dit han kom tillsammans med jämnåriga Jony, från Sporting Gijón. I media lyftes de fram som de nya ”darlings” i Málaga CF.

Snabba och utåtriktade tog de alla med storm. Men när ekonomin började tryta i Málaga CF skulle de bort – hyras ut. För denna säsong hyrdes Jony ut till hans tidigare klubb Sporting Gijón i Asturien – såld till Lazio i den italienska serie A för 1 miljon euro. Málaga CF:s klubbägare, shejk Abdullah Al-Thani, menar att han kräver mer!

Bägge spelarna har visat sig som lönemässigt dyra floppar!

Ska nu avskedas

Men Keko är tillbaka i Málaga CF med ett kontrakt som löper ut till sommaren. Málaga CF hoppas lyckas sälja honom billigt nu under januaris transferfönster. På så sätt slipper klubben den höga månadslönen.

Klubben vill även bli av med Juanpi från Venezuela, landslagsspelare. Hans lön är också för hög för den ekonomiskt hårt trängda klubben som Málaga CF nu för tiden är. Däremot tecknar den nya sportchefen Manolo Gaspar kontrakt med unga och talangfulla spelare. 

Detta transferfönster vill det professionella La Liga-förbundet ha överstökat innan det faller en slutgiltig dom över de ekonomiska förhållandena i Málaga CF. Uppfylls financial fair-play eller inte? Någonting som Al-Thanis nordamerikanska rådgivare, advokat Richard Shaheen, fått i uppgift att lösa. Han har kontakt med Málagas fotbollsintresserade borgmästare, Francisco de la Torre, för att få till en lösning. De la Torre har varit i Al-Thanis hemland, Qatar, för att söka investerare och så har han haft kontakt med BlueBay, vars nya aktiekapital i Málaga CF uppgår till 49 procent. 

På lånemarknaden

Presidenten för La Liga, Javier Tebas, har i tidningen Málaga Hoy avslöjat att hans intryck är att Málaga CF arbetar på att betala skulden på 5 miljoner euro genom ett lån. Samtidigt avslöjar han också att La Liga-förbundet vill se att kontraktsreglerna ändras så att en klubb som flyttas ned till division 2 inte ska ha La Liga-löner, om kontraktet skrevs under med spelare när laget tillhörde den bästa ligan i Spanien. En klausul om lönesänkning vid nedflyttning ska införas i kontrakten. Med en sådan regel hade Málaga CF inte haft det så svårt ekonomiskt som de har nu, även om problemet även beror på dåligt ledarskap.

Vid redaktionsstopp innan jul fanns det fortfarande ingen lösning på situationen i Málaga CF.


Före detta president från Real Madrid med nya investerare

Mycket pekar på att Málaga CF:s ekonomiska problem kan lösas i sista minuten. Och lösningen kommer från helt oväntat håll.

Den före detta presidenten för kungaklubben Real Madrid, Ramón Calderón (2006-2009), advokat från Madrid, dök i december upp i direktörsgångarna på La Rosaleda för att närvara vid ett möte med Málaga CF:s nya administrationschef, amerikanen Richard Shaheen. Calderón var i Málaga som representant för investerare från Qatar, som vill bygga ett stort hotell i hamnen i Málaga. Men de kan också vara intresserade av att hjälpa Málaga CF genom att gå in som delägare, ihop med shejk Al-Thani från Qatar, hotellkedjan BlueBay och mindre aktieinnehavare.

Calderón ska även ha talat med Al-Thani om just detta och shejken kan vara intresserad av att minska sin andel. Calderón sa att han inte är intresserad av att vara president i Málaga CF, som förövrigt ägdes av en annan före detta president för Real Madrid, nämligen Lorenzo Sanz, innan Al-Thanis tid. Det var Lorenzo Sanz som för tio år sedan sålde Málaga CF till shejken för 36 miljoner euro.


Elche sålt till känd argentinare

Ytterligare en utlänning köper en spansk division 2-klubb. Den mest inflytelserika agenten i Argentina, Christian Bragarnik, har övertagit tyglarna i Elche. Han har betalat 22 miljoner euro för 70 procent av aktierna i klubben. Resterande 30 procent ägs av investeringsgruppen Score Club 2019 SL.

Christian Bragarnik är agent för fler än 100 spelare och 20 tränare inom argentinsk fotboll.

Och presidenten för den argentinska storklubben Boca Juniors, David Anglitic, går in i Elche som Bargarniks partner. Han satt på Estadio La Rosaledas läktare när Málaga CF och Elche spelade oavgjort (3-3) i slutet av november 2019.

Innan starten av denna säsong tog en shejk från Saudiarabien över i UD Almería, för närvarande topplaget i division 2. Turki Al-Sheikh köpte klubben för 22 miljoner euro och betalade samtidigt en skuld som klubben hade på 7 miljoner euro.


Drabbat av virus och skador

Málaga CF är det lag i division 2 som drabbats värst av frånvaro bland sina bästa spelare. Dels på grund av skador men även på grund av det så kallade FIFA-viruset. Detta virus betecknar att klubbar låter landslagsspelare åka för att spela landskamper med sina hemländer i hela världen. I division 2 ligger turneringen inte still som i La Liga när dessa landskamper spelas i de enskilda världsdelarna, då den har fler lag, så det finns inte utrymme för landskampspauser.

Málaga CF drabbas fem gånger under turneringen. 

Det handlar om följande spelare:

Målvakt Munir, Marocko.

Försvararen Mikel Villanueva, Venezuela.

Mittfältaren Keidi Bare, Albanien.

Anfallaren Juanpi, Venezuela.

Anfallaren Lorenzo, Schweiz U 20-landslag.

På skadesidan har lagkaptenen Adrian drabbats hårdast men även spelare som Juan Carlos och Sadiko har märkbar frånvaro – inte minst när det gäller anfall.


Kekos 10 klubbar på 10 år

Sergio Gontan Gallardo, född 27 december i Brunete, Madrid.

Spelar på högerkant.

Ungdomskarriär i Atlético Madrid.

Som senior:

2008 – 2010: 

Atlético Madrid B: 43 matcher – 6 mål.

2009 – 2011:

Atlético Madrid: 1 match – 0 mål.

2010: Valladolid (lån): 13 matcher – 0 mål.

2010 – 2011: Cartagena (lån): 14 matcher – 0 mål.

2011: Girona (lån): 11 matcher – 0 mål.

2011 – 2014: Calcio Catania, Sicilien, Italien: 23 matcher – 1 mål.

2012: Grosseto, Italien (lån): 10 matcher – 0 mål.

2014 – 2016: Albacete: 33 matcher – 6 mål.

2015 – 2016: Eibar: 29 matcher – 3 mål.

2016 – 2018: Málaga CF: 45 matcher – 0 mål.

2018 – 2019: Valladolid: 26 matcher – 2 mål.

2019 – 2020: Málaga CF: Skadedrabbad.

Landskamper:

2007: Spanien U 16: 4 matcher – 0 mål.

2007 – 2008: Spanien U 17: 11 matcher – 5 mål.

2009: Spanien U 18: 3 matcher – 1 mål.

2009 – 2010: Spanien U 19: 10 matcher – 3 mål.


Bra publiksiffror på La Rosaleda i denna säsong

Málaga CF – Las Palmas: 17 612

Málaga CF – UD Almería: 18 068

Málaga CF – Rayo Vallecano: 13 611

Málaga CF – Sporting Gijón: 15 272

Málaga CF – Cádiz CF: 17 467

Málaga CF – Real Oviedo: 16 085

Málaga CF – Fuenlabrada: 15 521

Málaga CF – Elche: 13 691

Málaga CF – Tenerife: 14 027


Málaga CF:s resultat i division 2

Racing Santander – Málaga CF 0 – 1

Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1

Girona – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – UD Almería 0 – 1

Mirandes – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Rayo Vallecano 1 – 1

Albacete – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Sporting Gijón 1 – 1

Real Zaragoza – Málaga CF 2 – 2

SD Huesca – Málaga CF 2 – 0

Málaga CF – Cádiz CF 1 – 2

Deportivo La Coruña – Málaga CF 0 – 2

Málaga CF – Real Oviedo 2 – 1

SD Ponferradina – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Fuenlabrada 0 – 0

AD Alcorcón – Málaga CF 1 – 0.

Málaga CF – Elche 3 -3

Numancia – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Tenerife 2 – 0

Extremadura – Málaga CF…

Efter detta låg Málaga CF, efter 19 spelrundor, på plats nr. 16 med 21 poäng.


Målgörare

Sadiku 6

Antonin 3

Adrian 3

Cifu 1

Lombãn 1

Mikel Villanueva 1

Pacheco 1


Utvisningar

Adrian 1 speldag

Keidi Bare 1 speldag

Tränare Victor 2 speldagar


Tre i Veckans Lag

Efter 17 spelrundor i division 2 har tre Málaga-spelare lyckats komma in på Veckans Lag.

Målvakt Munir, 29 år, marockan.

Målgörare Antonin, 20 år, spanjor.

Vänsterkantspelare Juan Carlos, 29 år, spanjor.


Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunplatser i mitten av den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.

Innan match serveras en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss tur-och-retur till stadion. 

Medlemsrabatter till alla matcher.

Kontaktpersoner:

Ordförande: Morten Møller

 +34 617 700 424

info@malaga-support.dk

Sekreterare: Ole Hansen

+34 621 214 983

kontakt@malaga-support.dk

La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena. 

Klubben välkomnar nya medlemmar.

Matcher på Estadio La Rosaleda i januari:

14 kl. 20.00: Málaga CF – Ponferradina

25/26: Málagas CF – Mirandes

(Matchtid är i skrivande stund ej fastställd.)

www.malaga-support.dk

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.