Nystart – Málaga CF i ekonomisk räddning


Med sitt engagemang, sin förmåga att offra sig själv och sin goda personlighet skiljer han sig ur mängden.

Det handlar om 39-åriga Manolo Gaspar, född i El Palo i Málaga, och före detta divisionsspelare i Málaga CF, Almería, Cartagena, Levante och Nicosia FC på Cypern. Med sina 1,76 cm är han kort, men han har ett hjärta som för evigt slår för Málaga Club de Futbol.

Han anställdes som sportchef i klubben oktober 2019. Vi återkommer till honom snart.


Chock och räddning

På kvällen fredagen den 17 juli räddade storklubben Málaga CF sin existens i den näst bästa fotbollsligan i Spanien med en 2-0 seger mot Alcorcon från Madrid, på ett folktomt Estadio La Rosaleda i Málaga. Det var i den näst sista spelrundan i en dramatisk och rörig säsong, som inte har dess like i någon annan klubb i den brokiga fotbollsvärlden.

I början av året avslöjade nämligen polisundersökningar hos Málaga CF att klubbägaren och presidenten shejk Al-Thani och hans söner i styrelsen varit skyldiga till bedrägeri, varmed domstolen stängde av dem. Innan dess hade Al-Thani avskedat sportchefen Caminero, klubbens juridiska rådgivare och ekonomiansvariga, advokat Jofre och det hade blivit ett nej till La Liga, till licens till inköpta toppspelare och den populära tränaren Viktor, med erfarenhet från den internationella planen, avskedades.

Alla dessa dramer chockade spelarna och någorlunda ro i sinnet fick de först när domstolen i Málaga tillsatte firmaadvokaten José María Muñoz Jiménez som en speciellt kompetent ledare för klubben med en viss sportslig kvalitet, om än med ekonomiska problem. Han kom att agera under den dramatiska coronatiden – med först fotbolls-lockdown och sedan återstart av turneringen, för tomma läktare. Att inte ha publik på läktarna är en stor förlust, inte minst för Málaga CF, som har en av de bästa tolv männen inom spansk fotboll bland sina fantastiska supportrar på läktarna!

Bettingfirman William Hill vill återvända som sponsor för Málaga CF. När de var det senast var det spelade Gaspar i laget. Här ses han från den tiden tillsammans med Apono och Juanito.

Förlust och krav

José María Muñoz Jiménez avsatte snart Al-Thanis högra hand i klubben, nämligen den amerikanska advokaten Shaheen. Därefter avskedade han hälften av den administrativa personalen – staben var redan i förväg den största i division 2. Han gjorde bokföringen transparent med ros från La Liga-organisationen samt konstaterade att coronan skulle komma att kosta Málaga CF mellan 5-10 miljoner euro i förluster av bland annat tv- och publikintäkter. Al-Thani-klanens bedrägeri mot klubben uppgår fortfarande till  5,4 miljoner euro, men advokat Valverde, som representerar minoritetsauktionärerna, menar att beloppet kan komma att uppgå till 11,7 miljoner euro!

”Vi kommer att kunna ställa upp med ett mycket konkurrenskraftigt lag säsongen 2020-21. Även om vi behöver anpassa oss”

– Segio Pellicer, cheftränare

Baserat på klubbens mycket ansträngda ekonomi har La Liga, efter sina financial fair play-principer, angett en total budget på drygt 5 miljoner euro för Málaga CF för spelarlöner den kommande säsongen, 2020-21. Förra säsongen var budgeten den dubbla.

Nytt kapital kan tillföras efter ett möte med den nya storaktionären, hotellkedjan Blue Bay, som hålls efter redaktionsstopp.

Juanpi, den helt klart högst avlönade med 2 miljoner euro per säsong.

Farväl till fem

I den svåra situation som råder arbetar sportchefen Manolo Gaspar dygnet runt. Hans första manöver blev att avskeda de två afrikanska mittfältarna Boulahourd, 27 år, från Rabat i Marocko, samt Benkhemassa, 27 år, från Oran i Algeriet.

Efter detta sa han farväl till fem spelare vars kontrakt löpt ut:

Villanueva, 27 år, back, från San Cristobal i Venezuela. Landslagsspelare. 

Luis Muñoz, 23 år, stor mittfälts-talang från Málaga.

Sadiku, 30 år, anfallare från Elbansan i Albanien. Landslagsspelare och toppmålgörare förra säsongen med 13 fullträffar för Málaga CF. Ägs av Levante i La Liga. Parterna har enats om att avsluta samarbetet.

Buenacasa, 24 år, från Zaragoza. Ägs av Mallorca.

Aaron, 31 år, från Elche. Nu ledig på marknaden.

Målvakten Munir är redo att flytta. Kanske till Leganes i Madrid.

Lönesänkning eller försvinn

Och så kom de dramatiska dagarna när spelare fick besked om att de skulle tvingas gå ned i lön, eller bli uppsagda. Och det handlade om lönesänkningar på upp till 80-90 procent!

Detta gällde:

Juanpi, landslagsspelare från Venezuela. Anfallare.

Luis Hernández, spanjor, har tidigare spelat i engelska Leicester. Mittback.

Adrian, spanjor och lagkapten. Mittfältare.

Pachecco, spanjor, har tidigare spelat i flera engelska klubbar. Mittfältare.

Munir, marockansk landslagsmålvakt – i division 2, den det sparkades in färst mål mot förra säsongen.

Juan Carlos, spanjor. Vänsterback.

Diego Gonzalez, spanjor. Mittback.

Renato Santos, portugis. Höger ytter.

Esteban Rolon, argentinare. Mittfältare.

Även Mula och Rodiquez, som Málaga hade hyrt ut till Fuenlabrada i Madrid.

Flera av de nämnda var Al-Thanis idéer.

Lagkapten Adrian är redo att gå ned i lön.

Den högst betalda av dessa är Juanpi med en årslön på 2 miljoner euro. Kontraktet skrevs på under Málaga CF:s La Liga-tid med den tidigare målvakten Arnau som sportchef. Han arbetar nu i Oviedo.

Adrian har uttryckt sig positiv till en betydlig lönesänkning och Legandes från Madrid, den nedflyttade La Liga-klubben, är intresserad av målvakten Munir.

Från den äldsta och största supporterklubben i Málagas fotbollshistoria, Bokeron Front, har det gått ut en hälsning till spelarna:

”Om ni inte vill anpassa er till den nya ekonomiska situationen är ni inte i Málaga CF för er kärlek till klubben, utan för pengarna. Nu är dörrarna öppna för att försvinna. Ni vet att ni inte har kunnat tjäna så mycket som ni gjort i Málaga, som har gett flera av er miljonärstatus.”

Keidi Bare ska säljas – nog till Espanyol.

Keidi Bare säljer

Finns det så några spelare som Málaga CF kan tjäna på innan transferfönstret stängs sista september?

Som mest upplagt för detta är den albanska mittfältaren Keidi Bare, 23 år, med landslagsstatus. Denna lilla fighter med de många varningarna, är med i bilden hos Espanyol i Barcelona. Espanyol har åkt ned i division 2 och behöver förstärkning.

Málaga CF:s krav för Bare är minst 2 miljoner euro, varav klubben ska betala 20 procent till Atletico Madrid – klubben därifrån Bare kom.

I laget från säsongen 2019-20 ingår dessa med förnyade kontrakt:

Lomban, 33, spanjor. Centerback.

Cifu, 30 år. Högerback.

Morente, 24, spanjor. Anfallare.

Hicham, 21, marockans U-landslagsspelare. Anfallare.

Juande, 21, spanjor. Centerback.

Samt talanger från akademin som debuterade 2019-20: 

Cristo, Ismael Casas, Ramon, Juande och Julio. Härifrån lånas målvakt Kellyan ut till Ibiza i division 3.

Nya spelare som tycker att Málaga CF och Málaga som stad är intressant anlände i augusti. Bland dessa finns många spännande förstärkningar. De nämns på annan plats i denna artikel.

Det är alltså en patiens att lägga för den ihärdiga Gaspar. Ett stöd för honom är att en tidigare huvudsponsor återvänder, nämligen bettingfirman William Hill, som Al-Thani gjorde sig av med på den tiden när han övertog klubben, på den tiden när Gaspar spelade i laget!


Återigen matcher utan supportrar på Estadio La Rosaleda i Málaga. Här förbereds planen.

Turneringsstart i mitten av september – för stängda dörrar

Division 2 med Málaga CF sparkas igång helgen den 12/13 september. Coronaläget i Spanien ser fortfarande ut att vara sådant att starten samt många matcher kommer att spelas för stängda dörrar – alltså utan publik på läktarna.

Med 22 lag blir det 42 spelrundor med den sista spelrundan i slutat av maj 2021.

Fyra lag åker ut och tre tar sig upp i La Liga. Det blir direkt uppryckning för de två bäst placerade klubbarna medan nummer tre, fyra, fem och sex spelar play off-match om den sista platsen till La Liga.


Till fördel till familjer som drabbats svårt av Covid-19 säljer La Peña de Dinamarca snygga t-shirts med Málaga CF:s färger. Här visar medlem Preben Nielsen en av tröjorna. Han ser fram emot att få sitta på läktarna igen.

Tribunalplatser finns hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på både Costa del Sol i Spanien och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till matcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina platser på läktaren på den ena långsidan – i skydd för eventuellt regn.

Innan match intas lättare måltid samtidigt som matchupplägg ges i restaurangen Casa Danesa/Club Danés, på Mijasvägen, varefter det är buss tur-och-retur till stadion.

Medlemsrabatter till alla matcher.

Kontaktpersoner:

Ordförande Morten Møller

+34 617 700 424

info@Málaga-support.dk

Sekreterare Ole Hansen

+34 621 214 983

kontakt@Málaga-support.dk

La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben till Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena.

Klubben tar emot nya medlemmar.

La Liga-organisationen och spanska hälsovårdsmyndigheten har ännu ej beslutat när publik är tillåten vid fotbollsmatcher. Se: www.Málaga-support.dk

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.