Ny ägare – ny president – nytt lag!

Ny ägare – ny president – nytt lag!

Sommardrama och drömmar i Málaga CF


När Fas 3 öppnade för ytterligare frihet från coronans instängdhet begav jag mig till Estadio La Rosaleda på Paseo de Martiricos i nordöstra Málaga. Smidig trafik på motorvägen och en del vägarbeten vid stadion. Endast några få barer och restauranger hade öppnat i området.

Mitt ärende bjöd på besök i Málaga CF-butiken på stadion för att hämta Covid-19-solidaritetströjor samt ett möte med Cristina, före detta ansvarig för säsongskort till La Peña de Dinamarca och nyligen flyttad till handelsavdelningen. Dagen innan kallade den rättsliga och juridiska administratorn i klubben, advokat José María Muñoz Jiménez, till presskonferense för att berätta om den ekonomiska situationen – den första sedan en domare i februari utsåg honom till denna funktion i det krisdrabbade Málaga CF.

”Inte för att jag ska träffa pressen, för att jag vill inte bli en media-figur, men jag känner att det är dags för lite orientering nu innan La Liga-rankningarna återupptas och arbetet med säsongen 2020-2021 börjar”, sa advokaten. 

Den japanska landslagsspelaren fick sitt namn på Málaga-tröjorna – på japanska.

Medarbetare ska ut

”Vi vill inte ha ekonomiska problem, om shejk Al-Thani och hans söner betalar tillbaka de knappt 6 miljoner euro som de är skyldiga klubben genom uttag av självutbetalda lån”, sade José María Muñoz Jiménez för att samtidigt informera om att medarbetarstaben ska skäras ned med ca 50 procent – 50 ska ut. Någonting som påverkar Cristina och alla i organisationen, de är otrygga.

”Vi får inte veta någonting, utan får nöja oss med att läsa om det i tidningarna”, har hon sagt.

I bra sällskap under hans tid som president. Från vänster: Málagas borgmästare Francisco de la Torre, skådespelaren Antonio Banderas och till höger hans nu avlidna far, Lorenzo.

Okazaki-väggen

Bakom Cristina, på den ena väggen i Málagabutiken finns ett hav med nya Málaga CF-tröjor i nya kollektioner, som nu säljs till 30, 40 och 50 procents rabatt. Detta fick mig att tänka på väggen som den var för ca 1 år sedan, då den japanska stjärnforwarden och berömda f.d. landslagsspelaren Shinji Okazaki tecknade ett 1-årigt kontrakt med Málaga CF på fri transfer från engelska Leicester City.

Ett scoop för den dåvarande sportchefen Caminero och Málaga CF.

Då pryddes samma vägg med t-shirts i Málaga CF:s blå-vita färger med hans namn – även på japanska. Och de sålde slut illa kvickt med export till hans hemtrakter i Japan.

Men kontraktet tvingades rivas itu i augusti då Al-Thani fört Málaga CF:s ekonomi så djupt i botten att La Liga inte ville ge licens till Okazaki i Málaga CF. Klubbens budget hade inte utrymme för hans lön. Tre andra spelare i divisionstruppen led samma öde och skickades således vidare till andra klubbar.

För Okazaki blev destinationen Huesca i norra Spanien, söder om Andorra. En stad med bara 53 000 invånare – bland de lägsta invånarantalen för en provinshuvudstad i Spanien. Okazaki saknar storstadsmiljön i Málaga och vill gärna tillbaka nästa säsong. Och det vill även hans fru och två barn.

Förtjänar seriös ledning

Men mycket ska falla på plats innan mitt drömscenario om en come-back av Fernando Sanz som president i Málaga CF kan bli verklighet. Al-Thani, som har återvunnit aktiemajoriteten i Málaga CF genom att köpa aktier av en mindre auktionär – Pusche, f.d. president för klubben, ska av domstol definitiv tas bort från klubben. Han och hans söner står åtalade för bedrägeri och pengatvätt.

Det har beslutats om rättegång men på grund av coronakrisen har den försenats. Kommer de inte till rättegången utställs en arresteringsorder.

Härefter står den internationella hotellkedjan BlueBay med 49 procent av aktierna klara. här säger kedjans president, Jamal Iglesias, säger:

”Málaga CF förtjänar en seriös ledning.”

Även andra stora investerare har visat intresse för klubben, bland andra två amerikanska tungviktare.

Advokat José María Muñoz Jiménez – har valts ut av domstolen till att administrera Málaga CF

Málaga är mitt hem

Efter detta kunde Fernando Sanz komma på banan som en omtyckt och karismatisk president. Denna funktion ifrågasatte han då den tidigare ägaren av Málaga CF, hans far Lorenzo Sanz – f.d. president för Real Madrid – för 10 år sedan sålde klubben till shejk Al-Thani.

Fernando Sanz är född i Madrid och har spelat för Real Madrid i La Liga och under sju säsonger i Málaga CF – av dessa majoriteten som anfallare. Han förlorade sin far i Covid-19 under en av de första veckorna av pandemin. I dag arbetar Fernando Sanz för La Liga som direktör för ett projekt.

Han har alltid sagt: ”Málaga är mitt hem.”

En het sommar, som kan bjuda på lösta problem i Málaga CF och drömmar som går i uppfyllelse. 

Det har klubben förtjänat.


Om Okazaki

Född 16 april 1986 i Takarazuka, Japan.

Position: Mittfältare och forward

Ungdomskarriär:

Takigawa Daini High School i Japan

Seniorkarriär:

2005 – 2010: Shimizu S-Pulse, Japan

121 matcher med 42 mål.

2011 – 2013: VfB Stuttgart, Tyskland

63 matcher med 10 mål

2013 – 2015: Mainz, Tyskland

65 matcher med 27 mål

2015 – 2019: Leicester City, England

114 matcher med 14 mål

2019: Málaga CF och vidare till SD Huesca

2019 – 2020: SD Huesca

30 matcher med 9 mål.

2020- 2021: Ej färdig vid redaktionsstopp för detta magasin.

2007 – 2008: Japans U-23-landslag

14 matcher med 1 mål

Japans A-landslag sedan 2008

119 matcher med 50 mål.

Okazaki är gift och har två barn.


Sanz i spel

Född 4 januari 1974 i Madrid

Position: Mittförsvar

Ungdomskarriär:

Real Madrid

Seniorkarriär:

1993 – 1994: Real Madrid C

22 matcher med 0 mål

1994 – 1996: Real Madrid B

47 matcher med 0 mål

1996 – 1999: Real Madrid 

35 matcher med 0 mål

1999 – 2006: Málaga CF

205 matcher med 5 mål

1990 – 1991: Spaniens U 17- och U 18-landslag:

3 matcher med 0 mål

Efter detta president för Málaga CF fram till att Al Thani kom.

Fernando Sanzs syster, Malula, är gift med den f.d. Real Madrid-spelaren Michel Salgado. 


Shejk Al-Thani – här tillsammans med sin dotter Hamyan – ger säkerhet i en fastighet i Doha – en stad med 2,4 miljoner invånare.

”Shejk Al-Thani är insolvent ”

Det uppskattas nu att shejk Al-Thani, som fortfarande är Málaga CF:s ägare på pappret, är insolvent. I alla fall av minoritetsaktionärerna i klubben – Association of Small Shareholders (ASA), som innehar 3 procent. När domare Ruiz Gonzales, som har satt in den rättsliga och juridiska administratorn i klubben, bad Al-Thani om en återbetalningsplan av de 5,4 miljoner euro som familjeklanen är skyldig klubben meddelade shejken:

30 172,41 euro i månaden motsvarar 362 069,00 om året.

Det vill säga att det kommer att ta ca 15 år att betala tillbaka beloppet.

Al-Thani gav prioritetsgaranti i en fastighet i Doha, Qatar, där han bor, värderad till 6 miljoner euro. 

ASA accepterar inte det och värderar Al-Thani som helt ute ur Málaga CF.


Ekonomisk status för Málaga CF

  • Shejk Abdullah Al-Thani och hans söner, Nasser, Nayef och Rakan, har tagit ut 5,4 miljoner euro ur klubbkassan i självutbetalda lån. Domstolen i Málaga kräver att de betalar tillbaka pengarna. 
  • 14,2 miljoner euro i löner till spelare enligt kontrakt denna säsong.
  • Dessa omkostnader måste skäras ned betydligt för 2020-2021. Nog med 10 miljoner euro! 
  • En del spelare har gått med på lönesänkningar.
  • Söker besparingar på 1 miljon euro genom att avskeda anställda.
  • Har förlorat ca 4 miljoner euro under coronakrisen. Förlorade reklam-, tv- och biljettintäkter vid matcher för tomma läktare.
  • Ekonomiska krav på mot klubben efter uppsägningar. Från tränaren Victor, advokat och juridisk rådgivare, Juaquín Jofre, sportchef Caminero och nu senast från den amerikanska advokaten Shaahen, som Al-Thani satt in som administrerande direktör hösten 2019, men som den rättsliga administratorn, Málaga-advokaten José María Muñoz Jiménez, egenrådigt lät gå i februari.
  • Al-Thanis krav på 12 miljoner euro mot den italienska A-klubben Lazio för övergången av den f.d. Málagaspelaren Jony.
  • Ett akademiprojekt som ska genomföras.
  • Nya investerare 

Málaga CF har inte hört av sig, säger Kameni.

Kameni: Vem vill ha mig?

Málaga CF:s super-keeper mellan 2012-2017, Carlos Kameni, f.d. landslagsspelare från Cameroun, kom förra året tillbaka Málaga efter ett par säsonger i den turkiska storklubben Fenerbache utan framgång. Han var redo till att spela i Spanien igen – dock för en usel lön.

Men Málaga CF, som har marockanska Munir som förstemålvakt, anmälde sig inte.

Nu frågar Kameni, som bor på Costa del Sol tillsammans med sin fru och barn:

”Vem vill ha mig? Jag vill gärna fortsätta min professionella karriär och 36 år är ju ingen ålder för en målvakt. Fotboll är njutning för mig. Bara gud vet nu var jag kommer att spela. Málaga CF vet att jag är här, men de har inte hört av sig…”

Carlos Kameni har tidigare spelat för de två franska klubbarna Le Havre och Saint Etienne, och i Spanien för RCD Espanyol i Barcelona samt alltså för Málaga CF.


Här jublar Iturra tillsammans med Duda, som nu blivit chef för akademin i Málaga CF.

Iturra: Nu slutar jag karriären

En av legenderna under Málaga CF:s storhetstid i Champions League, mittfältaren Manuel Iturra, har som 35-åring beslutat sig för att savsluta sin långa internationella karriär, som också inkluderar stora upplevelser i Chiles landslag.

Iturra hann spela för följande klubbar: 

Universidad, Chile, Uniao de Leiria, Portugal, Murcia, Spanien, Málaga CF, Spanien, Granada, Spanien, Udinese, Italien, Necaxa, Mexiko, Villarreal, Spanien, Maccabi Haifa, Israel och Deportes Iquique, Chile. I Málaga CF i två omgångar, då han också spelade här under säsongen 2018 för att plötsligt skickas vidare till Villarreal på grund av klubbens ekonomiska svårigheter.

I Málaga spelade han tillsammans med namn som Willy Caballero, Joaquin, Demichelis, Santa Cruz, Baptista, Sergio Sanchez, Camacho, Saviola, Lugano, Samu Garcia, Cazorla och Ochoa.

En del av dem har kommenterat Iturras beslut på twitter:

Joaquin: ”Varför gå i pension när du är så stark!”

Demichelis: ”Fotbollen har förlorat en stor fighter med förmåga att ödelägga alla motståndares spel.” 


F.d. Málaga-spelare dömd för match-fixing

Den första domen för match-fixing i spansk fotboll har fallit, med en f.d. Málaga CF-spelare inblandad. Det handlar om den nu 34-åriga Xavi Torres från Alicante, som 2017 spelade australisk fotboll i klubben Perth Glory och som nu är registrerad hos Al-Arabi SC i Kuwait. Hans tid i Málaga CF, 2009-2012, blev inte speciellt framgångsrik med endast elva matcher som defensiv mittfältare.

Tillsammans med lagkamraten från hans Betis-tid, 2013-2016, Antonio Amaya, dömdes han vid provinsdomstolen i Navarra till 1 års fängelse, böter på 900 000 euro samt avstängning från all idrott i 2 år.

Säsongen 2013-2014 blev de mutade av Osasuna för att medverka till att Betis skulle besegra Valladolid och förlora mot Osasuna under den sista spelrundan i La Liga, allt för att Pamplona-laget skulle undvika nedryckning från La Liga.

Så blev det, men andra resultat i bottenstriden gick inte Osasunas väg, så klubben tvingades ändå ryckas ned.

Amaya och Torres krävde drygt 1 miljon euro av Osasuna, men ”nöjde sig med” 650 000 euro – 400 000 euro efter segern mot Valladolid samt 250 000 euro för förlusten mot Osasuna. Ett par topp-figurer i ledningen i Osasuna dömdes också.

Eftersom fängelsestraffen är kortare än 2 år behöver de inte sonas – vanlig praxis i Spanien. 


Fakta när turneringen startade igen

Första matchen efter coronapausen spelades för Málagas CF:s del utan publik på läktarna på Estadio La Rosaleda. SD Huesca var på besök och vann med 3-1.

Senare start på säsongen 2020-2021

Turneringspausen på grund av den allvarliga coronakrisen har för division 2 inneburit att sista spelrundan spelas först den 19 juli. Och efter detta kommer play off-matcher om uppryckning till La Liga spelas.

Spelarna har krav på 3 veckors semester innan starten av 2020-2021-säsongen, varför den flyttats och kommer att startas helgen den 12-13 september – jämfört med att normalt starta i slutet av augusti. Så det kommer att bli ett pressat turneringsprogram.


Tribunalplatser finns hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserad på både Costa del Sol i Spanien och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till matcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunalplatser i mitten av den ena långsidan – i skydd för eventuellt regn.

Innan match intas lättare måltid och så hålls det matchupplägg i restaurangen Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, och så buss tur-och-retur till stadion. 

Medlemsrabatter till alla matcher.

Kontaktpersoner:

Ordförande Morten Møller

 +34 617 700 424

info@Málaga-support.dk

Sekreterare Ole Hansen

+34 621 214 983

kontakt@Málaga-support.dk

La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben till Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den stöttar cancerhospice Cudeca i Benalmádena.  

Klubben tar fortsatt emot nya medlemmar.

Matcher på Estadio La Rosaleda i juli (för tomma läktare):

Málaga CF – Albacete, Málaga CF – Sporting Gijon, Málaga CF – Deportivo La Coruna och Málaga CF – Alcorcon.

Se: www.Málaga-support.dk

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.