Den svårupptäckta sevärdheten

Den svårupptäckta sevärdheten

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Den vackra spanska staden Salamanca är känd för sin historia och sina kulturskatter. Staden, som ligger i regionen Kastilien och León, har två katedraler bredvid varandra, bägge med väggar täckta av ornament. Plaza Mayor i Salamanca är ett av de finaste i landet. Fortfarande samlas dock de flesta turister på torget utanför Escuelas Mayores vid Salamancas universitet, även denna byggnad är vackert dekorerad. Många som besöker just denna plats har med sig kikare, och de kan stå i flera timmar och söka med blicken i hopp om att få syn på en av stadens kändaste sevärdheter – som kan vara svår att upptäcka!

Ingången till La Universidad de Salamanca med sina många sniderier.

Den snidade porten till Salamancas universitet stod färdig 1553. Det har diskuterats både vitt och brett vad konstnären bakom ornamenten hade i tankarna när han gjorde dem – en av dem föreställer en groda som sitter på en döskalle. Grodan är svår att upptäcka och både invånare i staden och besökare har spenderat mycket tid här i hopp om att lyckas se den omtalade grodan. Grodan är som sagt svår att upptäcka, till och med om man är utrustad med kikare. Många ger upp men en del är envisa – det finns nämligen en viss ära i att efteråt kunna berätta för familj och vänner att man äntligen ”hittat” den.

Historien bakom

Enligt sägnen representerar den snidade döskallen prins Juan, som föddes i Kastilien 1478 och som dog innan han ens hann fylla 20 år. Prins Juan var son till kung Ferdinand och drottning Isabella. Grodan sägs vara Parra, läkaren som desperat försökte rädda prinsens liv, men som alltså misslyckades.

Varje år strömmar nya studenter till Salamanca och av äldre studenter får de höra att ju snabbare de lyckas upptäcka grodan desto bättre kommer de att klara sig vid examen. ”Jakten” på grodan stärker också gemenskapen mellan studenterna, som kommer från hela Europa.

Grodor, stora som små och i olika utformningar, är i dag mycket populära i Salamancas många souvenirbutiker.

https://salamanca.es/es/servicios/oficina-de-turismo-on-line

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco