Enkel bullängd med doft av kanel och kardemumma

Enkel bullängd med doft av kanel och kardemumma

Vi har sagt adjö till 2022 och hälsar nu 2023 välkommen! Efter julen och helgerna som varit, ofta med en hel del godsaker, är det många som tänker på vad de äter – och det håller jag helt och hållet med om att man bör göra. Men varför ska det vara sallad och hälsomat just i januari. Detta är en vintermånad och det är kallt, och det är en tid på året som jag tycker passar utmärkt för att samla familj och vänner runt ett väldukat fikabord.

Här kommer ett recept som jag använt mig av i många år – och dessa bullängder är lika uppskattade varje gång som de dukas fram på bordet.

Det man dock ska tänka på är att dessa längder gärna ska ätas samma dag som de bakas, för de blir lätt lite torra. Ska du trots allt spara en del av längderna är det klokt att bara spritsa glasyr på den biten som ska ätas, så att den biten som sparas kan värmas lite snabbt i ugnen innan det är dags att servera den.

Receptet är för två längder.

Ingredienser

2 dl mjölk
25 g jäst
100 g smält smör
1 ägg
50 g socker
1 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
ca 600 g mjöl

Fyllning
100 g rumstempererat smör
100 g socker
2 msk kanel

Gör så här:

Värm mjölken fingervarm. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt alla andra ingredienser och knåda ihop allt till dess du får en fin och jämn deg. Se till att den inte är för kladdig – ha i sådana fall i lite extra mjöl. Men ha inte i för mycket mjöl, för då blir resultatet hårt och torrt.

Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.

Dela den färdigjästa degen i två delar.

Kavla ut varje del till ca 35×23 cm. Bre ut hälften av fyllningen på den ena och resten av fyllningen på den andra.

Vik nu en klassisk handduksvikning på bredden. D.v.s. ha degen framför dig och vik ner en tredjedel över mitten och vik upp en tredjedel över mitten.

Lägg längderna på en plåt klädd med bakplåtspapper och nagga väl med en gaffel.

Låt längderna jäsa i 30 minuter.

Grädda de färdigjästa längderna i ca 12 minuter i 200 grader varmluft.

Låt längderna svalna och dekorera därefter med glasyr.

Färdiga att serveras!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.