Först hörde vi om nyttiga Omega-3 fetter, sedan kom Omega-6, nästa nummer blev Omega-9 och det senaste numret som det pratas så mycket om är nummer Omega-7. Numren har de fått efter den sista placeringen för dubbelbindningen i molekylen. Hur bindningarna är placerade har betydelse för hur fettsyrorna i fråga tas upp och används i vår kropp. Vi har också börjat titta på mättade fetter som smör och kokosolja, fetter som annars har varit bannlysta i många år då de ansetts onyttiga.
Här, i månadens artikel, kastar jag mig in i fettdjungeln. Varför jag väljer ordet djungel är för att experterna ofta ändrar sina åsikter och attityder när det kommer till fetter. En sak är dock säker när det gäller fetter och det är att vi alla behöver fetter och att det ska vara kvalitetsfetter. I dag pratar vi mer än någonsin om fetter. En del gör allt de kan för att undvika fetter, medan vi andra gör allt vi kan för att få mer kunskap kring fetter samt för att äta tillräckligt med bra fetter.
Vill du upprätthålla en god hälsa, ha bra energi, undvika rynkor så långt som möjligt på ett naturligt sätt och stötta din hjärna (som består av 60 procent fett) är det viktigt att du ser till att få i dig tillräckligt med bra fetter. Fett är livsnödvändigt och vill vi hålla oss friska och krya är det viktigt att vi får i oss fett. Fett hjälper till att föra ut de fettlösliga vitaminerna A-D-K-E i kroppen. Nyttigt fett är nödvändigt för ett bra immunförsvar m.m. Varenda en av våra biljoner celler omges av ett membran som består av fett, och dessa kan överhuvudtaget inte fungera som de ska utan fett av bra kvalitet.
Essentiella fetter
När det talas om essentiella fetter talar man om fetter som är livsviktiga, för vårt dagliga liv och välbefinnande. Dessa fetter kan vi inte producera själva i vår kropp så vi måste tillföra dem utifrån, då kroppen inte kan klara sig utan dem. Exempel på sådana fetter är Omega-3 och -6.
Brist på essentiella fetter kan leda till flera olika störningar i kroppen som hjärt- och kärlsjukdomar, hudproblem, dålig sårläkning, artrit, mental obalans m.m.
Redan från födseln är våra kroppar vana vid fetter. Bröstmjölk innehåller en stor mängd kolesterol och mer än 50 procent av bröstmjölkens kalorier kommer från fettet i mjölken. Så vi har fått en hel del fett i oss med bröstmjölken.
Det är viktigt att växande barn får tillräckligt med bra fetter, bland annat för hjärnans utveckling men också för deras tillväxt och psyke i allmänhet. Om du har barn är det vitkigt att du är medveten om att de har ett större behov av fetter än vuxna, men tänk på att det ska vara kvalitetsfetter.
Indelning av fetter
Det finns tre olika former av fetter:
Mättade fetter
Dessa kommer främst från kött, kokosolja, mejeriprodukter m.m. Mättade fetter har fasta form i låga temperaturer. De är relativt värmestabila och tål högre temperaturer än andra fetter.
Det är främst de mättade fetterna som transporterar runt de fettlösliga vitaminerna A-D-K-E i kroppen där de ska användas, och dessa är också nödvändigt för att kroppen ska absorbera kalcium, så att det kommer in i vårt skelett.
Mättat fett finns i t ex smör, vispgrädde, feta ostar och i fettranden på kött. Även kokosolja och palmolja är mättade fetter. Kokosolja har de senaste åren blivit känd för sina många positiva egenskaper.
Smör och kokosolja är de fetter som bäst tål uppvärmning. Så om du steker din mat är det en fördel att använda dessa.
Under många års tid har mättat fett varit det mest utskällda och man har ansett att det är en bidragande faktor till hjärt- och kärlsjukdomar. På senare tid har dock det mättade fettet tagits med i bilden lite igen.
För alla oljor gäller det att fetterna måste vara av bästa kvalitet. Det gäller även kokosolja. Det finns många olika kokosoljor på marknaden, men det är viktigt att se till att din kokosolja är en ekologisk jungfruolja.
Min åsikt är att det är viktigt att de mättade fetterna som vi äter är ekologiska, eftersom gifter ofta sätter sig i fettet. Så tycker du om fettranden på din köttbit bör du se till att köttet är ekologiskt.
Enkelomättade fetter
Dessa fetter är känsliga för värme, ljus och syre. Olivolja är en enkelomättad fettsyra och den är därför inte lika känslig som de oljor som har höga doser av fleromättade fettsyror. Jag känner mig trygg i att värma olivolja när jag behöver använda fett i min matlagning. Olivolja har en balanserande effekt på kolesterol.
Andra enkelomättade fetter är rapsolja, sesamolja, jordnötsolja, äggula, cashewnötter, macadamianötter m.m.
Fleromättade fetter
Här har vi de essentiella fetterna som ingår Omega-3 och -6, som anses utgöra en mycket viktig del av denna grupp fetter. De spelar en avgörande roll. De är nödvändiga för cellernas uppbyggnad och funktion. De är känsliga för både värme, ljus och luft och får aldrig värmas upp. De kan användas till dressingar, hällas över grönsaker eller i morgongröten.
Omega-3
Omega-3 fås främst från fet fisk, medan personer som inte äter fisk, eller de som bara äter lite fisk, bör ta tillskott som finns i kapselform. En annan form av Omega-3-olja är Krill, som består av olja från lysräkor. Krill innehåller även astaxantin, som är en viktig antioxidant. För veganer finns en Omega-3-olja som är extraherad ur olja från havsalger.
Det är allmänt känt att brist på Omega-3 kan öka risken för hjärtsjukdomar. Omega-3 hjälper till att förhindra hjärnblödning, ateroskleros och blodproppar samt hämmar cancerceller.
Omega-3 har i allmänhet en lugnande effekt. Det forskas fortfarande mycket kring Omega-3 och bland annat i samband med Alzheimers och ADHD har resultaten varit positiva.
Linfröolja, valnötsolja, hampfröolja, havsalger, chiafrön och pumpafrön är också bra Omega-3-oljor. Tänk på att linfröolja kan överdoseras. 1 matsked dagligen är normalt en bra dos. Vid överdosering menas mer än 3 matskedar om dagen under en längre tid.
Omega-6
Omega-6 hittas i boragoolja, även kallad gurkörtsolja. Omega-6 innehåller fettsyran GLA. Den är bra för personer med lågt immunförsvar, hudproblem, nedstämdhet och låg energi. Tänk på att om du lider av astma kan GLA överstimulera.
Omega-6 finns även i nötter, mandlar, sesam, solrosfrön, rapsolja och sojaolja.
Det kan vara en bra idé och ha en bra effekt om Omega-3 och -6 tas ihop med Omega-7.
Omega-7
Omega-7 får vi övervägande från havtorn. Det är bra för våra slemhinnor. Så om du lider av torra slemhinnor kan det rekommenderas att ta ett rent tillskott med Omega-7.
Omega-7 är även antiinflammatoriskt och anses vara bra för att hålla bukspottkörteln frisk, och har därmed också en bra effekt på typ 2-diabetes.
Man har gjort tester på råttor som visar att Omega-7 också bidrar till viktminskning, och i dessa har det det har konstaterats att råttornas lever i allmänhet blev friskare. Men så vitt jag vet har det ännu inte gjorts några test på människor.
Andra livsmedel som kan nämnas som innehåller Omega-7 är macadamianötter och sesamfrön.
Omega-9
Omega-9 kan sänka den totala kolesterolnivåer, främja kroppens utveckling av antioxidanter och hjälpa till att bromsa utvecklingen av hjärtsjukdomar. Omega-9 finns i olivolja och rapsolja, avokado, solrosolja, valnötter och mandel.
Lecitin
Detta är ett fett som finns i alla våra celler. Det består av både mättade och omättade fettsyror samt koppar, magnesium, kolin, inositol och kalcium. Lecitin har en lugnande verkan och har stor betydelse för hjärnan och nervsystemet. Det hjälper till att förhindra bildandet av njur- och gallsten. Lecitin finns i äggula, oliver, säd, frön och sojabönor.
Transfetter
Många människor får nästan hälften av sina kalorier från fett, men från fel slags fett, som har en nerbrytande effekt i stället för en uppbyggande effekt på kroppen. Vi konsumerar alldeles för många ohälsosamma fetter, billiga oljor och margarin. Förr åt vi också många transfetter, som anses vara mycket ohälsosamma och bidrar till att människor får blodproppar i hjärtat och andra hjärt- och kärlsjukdomar.
Transfetter är vegetabiliska fettsyror som har genomgått en mängd kemiska processer för att maten som fettet tillförs i ska ha en längre hållbarhet. Resultatet är i sin tur det mest ohälsosamma fettet för vår hälsa.
Det är viktigt att du köper oljor eller oljetillskott av god kvalitet. Köper du olja på flaska ska flaskorna vara mörka. Köp också alltid ekologiska jungfruoljor.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001