Kolesterol är livsviktigt för bildandet av många saker i vår kropp som bland annat binjurebarkhormoner, gallsyrasalter, könshormoner, D-vitaminer, celluppbyggnad m.m. Vi bildar själva kolesterol i levern. Kolesterolet är ett av våra viktigaste byggmaterial och vi bildar ca 95 procent av kolesterolet själv, medan vi får 5 procent från maten vi äter.

Det råder en hel del förvirring när det kommer till kolesterol samt vilka värden som är bäst för kroppen och dess funktion. De senaste åren har kolesterol uppmärksammats till den grad att så snart man hör orden ”högt kolesterol” tänker man automatiskt på hjärt-kärlsjukdomar och tidig död. Kolesterolsänkande läkemedel säljs som aldrig förr och i ofantliga mängder. Kolesterol ses som en av våra moderna livsstilssjukdomar. Dock finns det andra läkare och experter, som t ex Dr. Bradley Bale, som hävdar att inflammationer i artärväggarna utgör en viktigare markör för möjliga hjärt-kärlsjukdomar.

Kolesterolvärden

Dessa används för att förutsäga risken för utvecklandet av blodproppar i hjärtat. Studier visar dock att ca 70 procent av människor som får blodproppar har normala kolesterolnivåer. En del experter tror att konsumtion av socker och en förhöjd triglyceridnivå utgör orsaker till hjärt-kärlproblem i samma utsträckning som hög kolesterolnivå.

Det finns flera olika sorters kolesterol. De två viktigaste är HDL och LDL. När man tidigare mätte dessa två kolesterolformer i blodet slogs de två värdena ihop. Men det sammanlagda värdet kan inte användas till något. Därför mäter man i dag HDL och LDL separat. Om LDL är mycket förhöjt kan det antyda att det råder risk för hjärtsjukdom.

Det totala kolesterolvärdet anges i mg per dl blod. Det totala kolesterolet bör helst inte överstiga 225 mg. Normalvärdet för HDL ligger mellan 30–90 mg/dl medan det normala LDL-värdet ligger mellan 50–190 mg/dl. Om kolesterolnivåerna blir för låga varnar experter för att det kan leda till ledproblem, självmord och cancer.

Robby Curdorf har skrivit att en total kolesterolnivå under 180 mg/dl kan vara farlig och att det kan innebära en större risk för att dö av stroke, hjärnblödning, alkoholism, narkotikamissbruk, rökning, levercancer, lungsjukdom samt depression och självmordstankar.

Uffe Ravnskov är en annan stor kritiker mot det sätt som man dramatiskt sänker kolesterolnivåer med läkemedel. Han tog sin läkarexamen vid Köpenhamns universitet 1961 och har skrivit boken ”Kolesterol, myter och sanningar”, som publicerades 2008. På framsidan av denna bok står det: ”VISSTE DU… att personer med högt kolesterol lever längre än äldre med lågt kolesterol?” Boken innehåller fler än 400 vetenskapliga referenser. Den är så spännande att t ex kriminalromaner kan jämföras som ren barnläsning, enligt mig. Uffe Ravnskov skriver: ”Syftet med boken är att förklara varför kolesterolkampanjen är en av de största medicinska skandalerna i modernare tid.”

Även om kolesterol inte är en så stor syndare som man länge har trott känns det nog som mest lugnande om kolesterolvärdena ligger någorlunda inom gränsen för det normala.

Om kolesterolet är för högt enligt de officiella mätningarna finns det som tur är mycket som man kan göra för att normalisera det. Kom ihåg att det inte handlar om att få så lågt kolesterol som möjligt, eftersom kolesterol är livsviktigt.

Kosten

Åderförkalkning börjar ofta när man fortfarande är ung, men äter man nyttigt och ser till att få i sig tillräckligt med antioxidanter, omättade fettsyror, vitaminer och mineraler så är risken inte lika stor för den inflammation som Dr. Bradley Bale och många andra experter menar är farlig, och då är kolesterol, som alltså är livsviktigt, troligtvis inte heller så faligt.

Ät mindre mängd animaliska produkter och mer vegetabiliska livsmedel. Ät mycket grönsaker av alla sorter, t ex kål och rödbetor. Gör mycket smoothies, på så sätt är det lätt att täcka dagsbehovet av grönsaker. Är du inte van med smoothies så finns det hur många recept som helst på internet.

Ät ofta, men små portioner. Det kan sänka det totala kolesterolet. Ät långsamt och njut av varje tugga. På det sättet blir du snabbare mätt. Detta gäller också när du gör smoothies och juice.

Undvik produkter med socker. Vill du trots allt ha något sött kan kokossocker, agavesirap och lönnsirap vara alternativ.

Minska på mängden kaffe, cola och andra koffeinhaltiga livsmedel och drycker.

Drick gärna te. Det hämmar härskningen av LDL (det dåliga kolesterolet). Det gör också 1–2 glas rött vin, men mer alkohol ökar kolesterolnivåerna.

Undvik snabba kolhydraterna från vitt bröd, pasta och liknande.

Ät mycket fiber. Fibrer finns t ex i havre och vetekli, som passar bra att strö över frukosten. Ät gärna havregryn och andra gryn, men drick mycket vatten samtidigt. Äter du produkter med psylliumfiber är det också viktigt att komma ihåg att dricka mycket.

Ät gärna alla sorters bönor och linser samt brunt ris.

Det har visat sig att bovete kan bidra till att sänka kolesterolet. Bovete är gott och finns både som krossade gryn, fullkorn, mjöl och bovetepasta.

Var försiktig med grillat och stekt kött.

Ät rikligt med fet fisk, lök, vitlök, olivolja och andra hälsosamma fetter. När det gäller kolesterol tror jag inte att man ska vara rädd för att använda kokosolja om man bara använder en ekologisk jungfru-kokosolja. Vid universitetet i Karala i Indien har det experimenterats på råttor för att undersöka effekten av ekologisk jungfru-kokosolja och vanlig kokosolja gjord på kopra. Vanlig raffinerad kokosolja tillverkas normalt av kopra, som är torkad frövita, och som inte är lämplig att äta, varför den raffineras. Efter 45 dagar på kokosolja visade det sig att de råttor som matats med ekologisk jungfru-kokosolja ha lägre nivåer av det totala kolesterolet, triglycerider, fosfolipider och LDL medan nivån av HDL var förhöjd. Kokosoljan gjord på kopra visade inga av de nämnda effektern.

Kosttillskott

Som vanligt, ta alltid en bra bas med vitaminer/mineraler och essentiella fetter av god kvalitet.

Rött ris, som finns i kapslar, både som bara rött ris och i kombination med Q10, har också visat sig vara bra för att sänka kolesterolet.

Q10 är särskilt viktigt för personer som tar kolesterolsänkande läkemedel i form av statiner. Statiner blockerar inte bara bildandet av kolesterol utan även bildandet av Q10. För att hålla energin uppe och minska många av biverkningarna av statiner, som bland annat muskelsmärta, trötthet, andfåddhet m.m. är det en bra idé att ta Q10-tillskott. Det är viktigt för mitokondrierna, som bildar energi och hjälper till att förebygga cancer och hjärtsjukdomar. Dos 100–300 mg Q10 dagligen.

Krom har visat sig kunna sänka det skadliga kolesterolet och öka det goda. Detta visar 10 års forskning. Krom är ett viktigt spårämne. Det kan vara mycket svårt att få tillräcklig mängd krom genom kosten. Den amerikanska forskaren Richard Anderson säger att alla har ett dagligt behov av minst 200 mcg.

Även C-vitamin ökar det goda kolesterolet.

Niacin vitamin B3 sänker kolesterolnivåerna, dessutom sänker det också blodtrycket och utvidgar artärerna. Ta det som nikotinamid, då nikotinsyra får dig att rodna. Dosen kan vara mellan 50–500 mg om dagen.

Ta ett fullspektrum med B-vitamintillskott. Det hjälper bland annat till med att stimulera bildandet av Q10 och att sänka den farliga homocystein, som ofta är orsaken till att kolesterol blir farligt.

Tillskott med magnesium visar sig också kunna öka det goda kolesterolet.

Vitamin E, selen och Q 10 motverkar härskning av det dåliga kolesterolet LDL.

Vitlök kan också bidra till att sänka det dåliga kolesterolet LDL. Det fungerar särskilt bra om det intas med avokado och olivolja.

Kisel, som mest är känt för att vara bra för hår, hud och naglar, stärker också blodkärlen och förhindrar därmed genomträngning av det farliga LDL-kolesterolet.

Små tips

Motion är mycket viktigt för att ha bra kolesterolnivåer. Brist på motion och stress ökar risken för inflammatoriska tillstånd i blodådrorna. Välj den mtionsform som passar dig bäst och med vilken du märker att du svettas, som t ex snabba promenader, cykling, dans m.m.

Se gärna också till att aktivera skrattmusklerna Det kan vara en bra idé att välja ett roligt tv-program i stället för alla kriminalserier.

Stress gör blodet tjockt, så lider du av stress är det bra att hitta en metod för att slappna av. Röker du, så se till att sluta eller minimera din rökning. Rökning höjer det dåliga kolesterolet LDL.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.