Jan Pettersen – bodegaägare i den gyllene sherrytriangeln

Jan Pettersen – bodegaägare i den gyllene sherrytriangeln

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

En bodeguero är en person som äger och är ansvarig över en vinbodega. Bortsett från tjurfäktare finns det nog inte något yrke som är mer typiskt spanskt. Men trots detta hittar vi en skandinav som slagit sig ned som bodeguero mitt i den gyllene sherrytriangeln, nämligen i gamla stan i Jerez de la Frontera.

”Jag är en sherryromantiker.”

Jan Pettersen

Jan Pettersen (64 år) är personen bakom den kända Bodegas Rey Fernando de Castilla. Hans sherryhus är nu den åttonde största vin- och brännvinsexportören i hela Cádizprovinsen. Dessutom, bara några dagar efter denna intervju, var bodegan värd för avslutningsfiestan för Copa de Jerez, som lockar några av de bästa restaurangerna och största vinpersonligheterna i världen. Så här handlar det inte om någon ”mormorssherry” eller lågprisbandy!

Med eget sherryhus

Jan kom till Barcelona för 40 år sedan för att ta en MBA. Så snart han blev färdig fick han jobb hos Osborne (som var det största vin- och brännvinsmärket i Spanien på den tiden). 1983 fick han jobb som deras exportansvariga för Skandinavien. 16 år senare satt han i ledningen och var ansvarig för koncernens internationella dotterbolag och distributionsbolag.

Hur blev du ”bodeguero” för Fernando de Castilla?

”År 1999 ville Osborne omorganisera verksamheten och bland annat sluta med sherry. Under min tid i företaget hade jag blivit lite av en sherryromantiker och jag tyckte att det var syn att de skulle vända sig bort från en så traditionell verksamhet. Jag försökte köpa dotterbolaget med sherry och portvin, men det lyckades jag inte med. Branschen är liten, alla känner alla, och snart visste alla att jag var intresserad av att starta eget. När jag 1999 fick chansen att köpa denna bodega så gjorde jag det.”

När Jan tog över var Fernando de Castilla ett litet företag med ett begränsat produktutbud och marknad. Han köpte även en liten bodega som låg vägg i vägg, så dagens företag är en sammanslagning mellan två gamla sherryhus.

”Jag fick in nytt folk och lade om väldigt mycket av driften. Sedan dess har vi gått från att sälja färre än 30 000 flaskor till i dag runt 500 000 flaskor per år”, berättar Jan.

Bodegas Rey Fernando de Castilla är en av de tio största inom sherrybranschen. Jan sitter även i styrelsen för Jerez officiella branschförening, D.O. (Denominación de Orígen).

”Bodegan har gått från att ha nästan bara Spaniens som sin marknad till att exportera nästan 90 procent av sin produktion till över 50 länder”, förklarar Jan, och fortsätter: ”Våra fem största exportområden är England, USA, Tyskland, Baltikum och Skandinavien, men vi säljer också mycket till Kina och Australien.”

Nästan som infödd

Hur bemöts en skandinavisk sherry-bodeguero i Jerez?

”Det är lite lustigt men jag har blivit så integrerad här att folk inte ens ser mig som utlänning längre. Jag har fått förfrågan att hålla föredrag om hur det är att vara utländsk affärsman i Jerez, men jag har ingenting att jämföra med, för jag har inte jobbat någon annanstans. Historiskt sett höll utlänningarna sig kanske för sig själva, men nu är jag den enda som inte är spanjor i branschföreningens styrelse. Min fru är spansk, mina barn är födda och uppvuxna här och många av deras vänner kommer från kända spanska sherryfamiljer. Kanske har jag tagit med mig en del värderingar, vanor och seriositet från mina rötter i norr, men annars är jag praktiskt talat en ’jerezano’.”

Hur skulle du beskriva Jerez som stad?

”Jerez har behållit sin personlighet och detta är en stad med äkta atmosfär jämfört med andra Andalusiska städer. Den har en lång historia, med samma familjer, samma dialekt och samma livsstil. Det är en traditionell stad där folk är lite ’tweed’ och gammaldags. Förr var staden mycket internationell, när de största sherryfamiljerna kom från Storbritannien och Frankrike. Många bland lokalbefolkningen har fortfarande engelska efternamn som Gordon, McKenzie och Garvey och de franska sherryfamiljerna Lustau och Domecq. Vår PR-chef är från Domecq-familjen. Min källarmästare, Pepe, som jag ärvt från den tidigare ägaren, började jobba här när han var bara 14 år, han har nu varit här i 45 år. Innan honom var det hans farbror som var källarmästare och nu jobbar även hans son hos oss, så när Pepe går i pension blir det den tredje generationen källarmästare på bodegan.”

”Det som gör brandy från Jerez så speciell är att vi använder samma fraktionsblandningsystem som med sherrys, och att de lagras på gamla sherryfat.”

Jan Pettersen

Både tidlös och trendig

”Området Jerez har en vinhistoria som sträcker sig över 3 000 år. Kung Fernando de Castilla, som bodegan fått sitt namn efter, återerövrade den västra delen av Andalusien från morerna, etablerade protektoratet Jerez år 1264 och startade vinproduktionen här igen. Sherry var länge det viktigaste internationella vinet. För 100 år sedan kom 10 procent av alla spanska exportintäkter från sherry – det är nästan en lika stor andel som intäkten från turistnäringen ger landet i dag! Trots att sherryn inte har samma position i dag så är vinet från Jerez det tredje mest exporterade från Spanien efter Rioja-vin och cava. Under ursprungsbeteckningen D.O. Vino de Jerez och D.O. Vinagre de Jerez (sherryvinäger), producerar vi 140 miljoner flaskor om året. Och räknar du med andra vin- och brännvinsprodukter kommer vi nästan upp i 500 miljoner flaskor om året! Då den gyllene sherrytriangeln bara har ca 25 relevanta bodegor som arbetar med export så är den en mycket koncentrerad produktion.”

Vad gör sherryn så speciell?

”Det finns ingenting som smakar som just sherry. Fastnar du för det så upptäcker du att det inte finns något substitut. För 20 år sedan fick jag känslan att om jag inte gör någonting med denna unika produkt så kommer jag att ångra mig. Jag fascinerades av historien och såg möjligheten att återskapa en marknad och lära utlänningar att kvalitetssherry är ett av de mest intressanta gastronomiska vinerna som finns.

Med sherry finns det två världar: först de halvsöta, som Pale Cream och Medium Dry, som tas fram för engelsmän och nordeuropéer, och som spanjorerna aldrig dricker. Så finns det äkta sherry – Manzanilla, Fino, Amontillado och Orloroso, som är torra viner, samt det söta Pedro Ximenez. Sherry passar utmärkt till mat: Fino till fisk och skaldjur, den torkade skinkan pata negra, sushi, rökt- och gravad lax, och Amontillado till svamp och vilt.

Premium sherry är i dag en mycket trendig sherry och marknaden för den har exploderat. Vi ligger 40 procent över 2020, som var ett svårt år, men ändå inte ett jättedåligt år för vår bransch. Om du jämför med Rioja-viner och cava som minskade kanske 30-40 procent så minskade sherrybranschen bara med 8 procent under 2020. 2021 låg vi nästan 30 procent bättre än 2019, och hade svårt att möta efterfrågan”, berättar Jan.

Premium, en rama och brandy

Bodega Fernando de Castilla arbetar ihop med en Jerez-familj vars vingård sträcker sig över 43 hektar. Här odlas, skördas och pressas druvorna. Saften jäses och lagras till ett grundvin, som ligger på fat, sobre tabla, i ett år innan den kommer till bodegan för att lagras i deras soleras-system.

”Vi lagrar 17 olika sherrys, alla i klasserna Premium och Super Premium. I vår Antique-serie plockas druvorna en rama (med stjälk) och filtreras genom bara ett helt vanligt pappersfilter innan sherryn tappas upp på flaskor. Det var vi tidiga med, men nu har det blivit trendigt och många har kopierat metoden. Vi var också de första med att sälja sherry på klar flaska. Det var ganska revolutionerande för 20 år sedan, men att se vinet ger mer information om det”, förklarar Jan.

”Vi har lärt andra att det går att sälja kvalitetssherry för 40 euro för 500 ml, trots att de mest kända märkena kan kosta så lite som 5 euro per flaska. Så jag vill säga att vi bidragit till att höja kvaliteten.”

Jan Pettersen
Vad är skillnaden på brandy och sherrybrandy?

”Brandy har en mycket kortare tradition än sherry här och började inte som en handelsvara förrän för runt 150 år sedan. Vi har aldrig gjort några billiga brandys, som är en stor industri, men som bara är sockersprit med essens och färg. För brandy använder vi druvsorten Airen, då helt neutrala druvor inte blir ett intressant destillat. Denna destilleras till en aromatisk druvsprit på 63 procent alkohol. Därefter tar vi ned alkoholprocenten till strax över 40 procent, lägger den på nya ekfat i ett till tre år och sedan över till använda sherryfat. Det som gör brandyn från Jerez så speciell är att vi använder samma solera-fraktionsblandningsystem som för sherrys, och att de lagras på gamla sherryfat. Du tömmer aldrig ett fat helt utan tar som mest en tredjedel av den äldsta brandyn eller sherryn, och fyller därefter på med näst äldsta osv. Allteftersom får man väldigt många årgångar i systemet. Jag har soleras här som har gått i över 100 år. Ju längre tiden går desto mer intressant blir produkten från systemet, var varenda årgång sätter sin prägel på produkten. Därför är en sherry eller brandy som legat här i ett solerasystem i 15 år mycket intressantare än en som legat still på samma fat i 15 år”, förklarar Jan.

Vad är ditt bidrag till sherryindustrin i Jerez?

”Medan efterfrågan för billig sherry minskat drastiskt har försäljningen av kvalitetssherry tagit ett jättekliv uppåt. Många säger att vi har haft tur som kan rida på denna våg, men jag säger alltid att vi är en av de viktigaste i att återstarta denna trend. Vi har jobbat med världens bästa vinföretag och sommelierer för att lära ut detta till folk. Senare har det kommit in flera nya aktörer i branschen, som har sett att kvalitetssherry till rätt pris är en bra affär. Vi har lärt andra att det går att sälja kvalitetssherry för 40 euro för 500 ml, trots att de mest kända märkena kan kosta så lite som 5 euro per flaska. Så jag vill säga att vi bidragit till att höja kvaliteten”, säger Jan.

Topp 20 av 4 000 viner!

Bodegans äldsta Pedro Ximenez-viner har utsetts till Spaniens 20 bästa viner av Salon de Gourmet i Madrid, efter att en panel med provsmakare gjort ett blindtest av över 4 000 viner. Pokalen står i dag bland en rad andra priser i bodegans vinrum.

Finns det något vin som du inte provat, men som du trots det skulle vilja göra?

”Det skulle i sådana fall vara ett oförstärkt vin från Palomino-druvan. Kunderna frågar, så jag borde ju ha en sådan produkt. För några år sedan började vi med en sherrybaserad vermut, som blivit en jättesuccé, speciellt bland nordspanjorer, som ju älskar att sitta ute med en vermut med is och lite apelsinskal. Vi arbetade länge med att få fram rätt process och rätt botaniska ingredienser. Allt jag gör måste vara ’top-notch’ och varje gång vi gör någonting nytt sätter vi vårt rykt på spel. Jag borde kanske ta en titt på det där vitvinet, men jag börjar bli för gammal…”

Och tillslut, om du inte arbetat som bogeguero, vad hade du gjort då?

”Den frågan har jag ställt mig själv många gånger. Gudarna vet! Jag har alltid tyckt om att vara kreativ och tycker att kommersiell aktivitet är spännande. Jag tycker om att köpa och sälja, så jag är nog en liten nasare någonstans i ryggraden. Jag får en kick av att göra en affär med ett företag någonstans i världen och komma med en ny produkt eller metod. Så jag tror nog att jag hade gjort någonting liknande”, avslutar den passionerade bogegueron.

För mer information, se: www.fernandodecastilla.es
Kontakt: bodegas@fernandodecastilla.com

Text: Karethe Linaae
Foto: Bodega Fernando de Castilla

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco