Alex ”Postman” Calson – Nu trycker han gasen i botten i Spanien

Alex ”Postman” Calson - Nu trycker han gasen i botten i Spanien

Med siktet inställt på motorsport

Foto: Tony Hermansen

Alex är en 14-årig kille som flyttade till Spanien för ungefär ett år sedan, närmare bestämt till Nueva Andalucía i Marbella. Här går han i skolan, har bra betyg och man skulle kunna tro att han är som vilken tonårskille som helst, men riktigt så är det inte. Orsakerna till att familjen Calson flyttade till Spanien är något fler än att föräldrarna drömde om ett liv på varmare breddgrader. Visst lockade ny miljö, sol och värme, men flytten handlade också om att lillebror Max ville spela mer fotboll och kanske framför allt om att Alex ville köra gokart hela året och ha fler racingmöjligheter. Alex har nämligen siktet inställt på motorsport.

Varför motorsport?

Jag har alltid älskat bilar. När jag var liten bodde familjen i Brasilien i fyra år, när pappa jobbade på Audi, och där tävlade han i gokart (KZ) några år. Det blev mycket tid på banan och i depån. Jag fick också prova på att köra gokart där. När jag fyllde 6 år fick jag min första gokarthjälm och gokartlektion, och så var jag fast i motorsporten. Jag tog min racinglicens i Sverige när jag var 9 år och några år senare började jag att tävla aktivt.

Jag tycker om farten, tävlandet och kompisarna. Jag mår som bäst när jag får jaga mina kompisar på banan.

Finns det något som är jobbigt med racing?

När saker går sönder, inte fungerar eller strular när det verkligen gäller. Vi jobbar mycket med att ställa in motorn, för det är inte roligt om den krånglar när man ligger bra till i ett race – jag tycker inte om att förlora, och gör jag det så vill jag att det beror på min körning och inte utrustningen.

Hur är du som person?

Jag en helt normal, glad tonåring, med dålig koll på det mesta runt omkring mig. Å andra sidan är jag oerhört målmedveten och har mycket pannben när det gäller racing. Jag kan tävla i allt men jag brinner verkligen för motorsport. 

Det är motorsport för hela slanten, hur mycket tid lägger du på gokart?

Jag har en racingsimulator i vilken jag tränar cirka två timmar per dag i olika grenar som gokart, Formel 1, racing och rally. Sedan tränar jag också crossfit två dagar i veckan och kör några gokartpass så många helger som möjligt på Campillos gokartbana (norr om Marbella), som nu är min hemmabana.

Berätta om Campillos…

Campillos är rankad som en av de bästa banorna i världen. Den är lång, bred, teknisk och väldigt rolig. Den har allt. Det är den bästa banan som jag har kört på. Här har jag också fått många nya vänner och min körning har förbättrats avsevärt. 

Hur går det att kombinera träning och racing med skola?

Jag hänger bra med i skolan, har bra betyg och låter inte tävlandet hindra mina studier. Men sex helger om året är det tävlingar i min serie (Madrileño) nu och då måste jag vara ledig några dagar extra. Skolan vet om min karriär på banan och stöttar mig men är samtidigt noga med att jag alltid tar igen det jag missar. 

Du tränar crossfit, vad har det med racing att göra?

När jag började tävla i gokart var jag inte alltid snabbast, men jag insåg att jag orkar mer om jag tränar styrka, vilket kan vara avgörande de sista varven när andra förare tröttnar. Jag började träna crossfit anpassad för ungdomar men i dag tränar jag med lite äldre. Instruktörerna där jag tränar är otroligt duktiga och vet vilka muskler jag måste jobba på.

Hur ser dina racingplaner ut i år?

Att få en biljett till Rotax världsfinal i Bahrain. Klarar jag det inte i år gör jag ett nytt försök nästa år. Min pappa tog sig till Rotax världsfinal i Brasilien när han tävlade i gokart i Sverige, och det vill jag också göra. 

Hur ser framtiden ut därefter?

På kort sikt är målet att börja tävla i en kategori som heter Radical, som finns på flera platser i världen. På lång sikt skulle jag vilja köra någon slags formelbil eller GT-serie.

Om du fick chans att börja om från början, vad skulle du göra annorlunda för att nå bättre resultat?

Börja köra gokart tidigare och tävla. När jag började tävla i Formel Mini hade mina medtävlande redan kört både Cadetti och Micro i några år. Och så skulle jag nog skaffat en bättre mekaniker (min pappa, Jonas, meckade första åren).

Har du några tips till den som vill börja race?

Börja med att testa – hyr gokart på någon av alla banor som finns på Costa del Sol. Tycker du om det – gå med i en klubb och köp en begagnad gokart. Det finns massor till salu till bra pris här i Spanien. 

Racing är dyrt, men hur dyrt?

I dag tävlar jag för det spanska racingteamet ALC Motorsport, som har mekaniker, coacher och telemetrikunniga medarbetare. Så jag får all hjälp jag behöver via dem. Men det är klart att det kostar. Motorsport är alltid dyrt och desto snabbare bil desto dyrare – kan man säga. När jag var mindre fick jag stöd av familjen och vänner. När jag sedan har börjat köra storkart har några företag börjat stötta oss. Här i Spanien stöttar mina föräldrar så gott det går och de jobbar mycket för att hitta företag och individer som vill stötta och sponsra, och jag mottar sponsring från företag, motorklubbar och individer som tror på mig. I år räknar vi med att behöva en budget på cirka 20 000 euro för att kunna tävla på den nivån jag kör på. Men vi är inte där ännu och det fattas budget för att jag ska kunna tävla hela året.

Om någon vill stötta dig, hur gör man då?

Vill man stötta mig och synas med oss så kan man skänka en peng till min racingfond, se www.postmanracing.se

Och så till slut, varifrån kommer smeknamnet ”Postman”?

”Postman” fick jag från de år då min pappa var min mekaniker. Han kom oftast inte överens med vår motor och skruvade bort sig. När det så var dags för kval inför ett race hade jag en motor som gick mycket sämre än alla andra. Jag kvalade långt bak i fältet till själva loppet. När väl racet kom i gång körde jag mig upp i fältet och fick ett ganska bra resultat, ofta med flest omkörningar av alla. En av mina gokartkompisars pappor jämförde mig med en brevbärare, alltså att jag alltid levererade trots dåliga förutsättningar i loppet. Därav smeknamnet ”the Postman”.


Kort fakta

Namn: Alex ”Postman” Calson

Född: 2008 i Älvsjö

Familj: Mamma Cecilia, pappa Jonas, lillebror Max och hunden Roxy

Bor: Nueva Andalucía

Gör: Lever min dröm i värmen

Fritid: Är med kompisar, går på bio och kollar på bilar i Puerto Banús 

Drömmer om: Att få tävla i racing på heltid

Läs mer om Alex på: www.postmanracing.se


Alex racingkarriär

2014: Fick sin första hjälm och gokartlektion på Karting Granja Viana (Sao Paulo).

2020: Deltog i sin första kartingtävling på Järfälla MK i Formula Mini Raket 95 – och kom etta!

2021: Sista året i Formula Mini med bra resultat. Totalt 5:a i de svenska MKR-mästerkapen.

2022: Flyttade upp till J125 racing i Rotax Max Challenge Sverige med Sodikart, och hamnade på pallen i varje tävling. Flyttade till Spanien i mitten av säsongen och kunde inte fortsätta till Rotax-finalen i Portugal.

2023: Började köra för sitt nya spanska team ALC Motorsport med sin Rotax DD2 Tony kart. ”Detta är början på något stort” – Alex ”Postman” Calson.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.