Málagas botaniska trädgård – ett levande museum

Málagas botaniska trädgård – ett levande museum

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

På 1800-talet var det sommar- och representationsresidens för det äkta paret Loring-Heredia, barn till två av Málagas mest framgångsrika affärsmän. Paret reste över hela världen och samla in, förutom konst och skulpturer, en stor mängd exotiska växter. På spanska heter trädgården Jardín Botánico Histórico La Concepción och sedan 1800-talet, när den ursprungliga planen för trädgården gjordes, har det bara gjorts ett fåtal förändringar, förutom att det då och då planteras nya växter.


Här ses palatset där Loring-paret hade sitt sommarresidens på 1800-talet. Som ses på skylten ser palatset i dag exakt ut som det gjorde då.

En trädgård som man går vilse i

Lite lätt andfådd kommer jag fram till direktör Blanca Lasso de la Vegas kontor. Andfådd är jag för att kontoret ligger mitt i trädgården, som ligger på en stor sluttning. Att en botanisk trädgård ligger på en sluttning är ovanligt, berättar Blanca, när jag sätter mig ned för att prata om platsen jag nu besöker.

Först vill jag försäkra mig om att jag efter vårt möte kan gå en promenad i trädgården, som passar med att ta mig tillbaka till min bil. Snabbt viker Blanca ut en stor karta, som hade fått vilken nöjespark som helst att skämmas. Fint markerade stigar, sevärdheter och områden visar att man utan tvekan kan spendera många timmar på att promenera i denna trädgård. När jag frågar hur länge ett besök normalt varar svara Blanca, utan minsta tvekan: ”De flesta besökare spenderar en och en halv timme – i den historiska delen”, så pekar hon på den mörka delen mitt på kartan, som inte ens utgör en sjättedel av området. 

Längst ned på den fina kartan står det (översatt till svenska): ”Överraskningsmomentet som kännetecknar trädgårdens design gör det att gå vilse till en del av dess charm.”

Exotisk och botanisk 

Efter detta korta möte är jag nu redo att gå på upptäcktsfärd i trädgården. Alla ursprungliga byggnader finns bevarade och en av de första som jag kommer till är palatset, som står där, lika solskensgult som när det byggdes. Man får bara komma in när det hålls guidade visningar, och då får man bara tillgång till fåtalet rum det mesta används till kontor.

Området där palatset ligger är det subtropiska området. Här ser växterna nästan likadana ut hela året runt, och denna dag när jag är här, när det är nästan 30 grader varm, är det skönt att palmer och monstera skänker en jämn, sval temperatur i hela området. Här, på en del av stigarna, känns det verkligen som om jag rör mig i en djungel.

I flera av trädgårdens små sjöar växer det imponerande näckrosor. Den som ses här på fotot kan bära ca 30 kg.

Och Barbie…

På kartan över trädgården finns det en punkt som direkt fångar min uppmärksamhet, helt enkelt för att det verkar så underligt i en botanisk trädgård. Vid ett litet hus i närheten av ingången står det, med karaktäristiska, böjda, rosa bokstäver: ”Barbie”. Det visar sig att det handlar om en gammal trädgårdsbod som gjorts om till en Barbie-utställning. I tio olika glasmontrar har man med barbiedockor återgett specifika scener från de ursprungliga invånarnas tid. Varje monter ackompanjeras också av ett svartvitt foto som visar scenen – t ex hur invånarna anlände med häst-och-vagn, tittade på teater i trädgården, höll bjudning, tog foton m.m. Man behöver inte vara barn för att tycka att det är ganska bedårande.

Detta ska du också se

Under mitt besök hann jag inte själv dit men i trädgårdens norra hörn finns det vinstockar med enbart lokala Málagadruvor. Det finns även ett fågelobservatorium och en utsiktsplats, där det också står en vacker paviljong, som kan ses från nästan hela trädgården. Paviljongen är en mycket populär plats för vigslar på grund av de vackra omgivningarna som bjuder på många möjligheter för fotografering.

Trädgården har någonting att bjuda på hela året runt – den historiska delen i mitten förändras i stort sett ingenting under årets lopp och övriga delar av trädgården är arrangerade så att det alltid finns aktuella växter och blommor. Här ses några exemplar:

En scen från Barbie-huset, som visar familjens ankomst till trädgården.

Praktisk information 

Öppettider:Från 1 april till 30 september kl. 9.30 till 20.30.Från 1 oktober till 31 mars kl. 9.30 till 16.30.24 och 31 december kl. 9.30 till 15.00.Stängt: måndagar samt 25 december och 1 januari.Man kan fortsätta sitt besök i trädgården en och en halv timme efter sista insläpp.Precis vid ingången ligget ett trevligt café/restaurang och så finns det även flera picknickplatser i trädgården. 

Inträde

Inträde kostar 5,20 euro per person (endast kontant betalning).

Söndagar mellan 1 april och 30 september är det gratis inträde mellan kl. 16.30-20.30.Söndagar mellan 1 oktober och 31 mars är det gratis inträde mellan kl. 9.30-16.30.

Adress

Camino del Jardín Botánico, 3290 14 Málaga.

Den botaniska trädgården täcker ett stort området och innehåller mer än man kan se under en dag. Välj därför det som intresserar dig mest eller låt dig själv gå vilse bland alla små stigar, och återkom flera gånger för att upptäcka allt.
Av Louise Mercedes Frank

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco