Mandelträd – fyllda med näring och historia

Mandelträd - fyllda med näring och historia

Av Rikke Lauridsen

Länge har de sydeuropeiska bönderna njutit av sina mandlar, som med sitt höga innehåll av järn, kalcium, fett, fosfor och B-vitaminer skänkt protein till befolkningen på landsbygden i de sydligaste delarna av Spanien, Frankrike, Italien och Grekland.

På den iberiska halvön växer de i tusental, från Tarragona i nordost ned genom Valencia till Málaga, på Balearerna och från Costa del Sol till Granada. Just nu står träden i vacker blom och smyckar de annars torra markerna med sina vita och ljusrosa blommor.

Spanien är världens näst största leverantör av mandlar. Just nu blommar träden och skapar en visuell fest på de andalusiska bergssluttningarna.

De första mandelträden härstammade från Kina och de fördes till Europa genom Turkiet och Grekland. Men det var bönderna i Kalifornien som i mitten av 1700-talet började med storproduktion av de söta nötterna.

I dag är USA utan tvekan världens största mandelleverantör då Kalifornien förser världsmarknaden med hela 80 procent av konsumtionen. Spanien levererar 6 procent och är därmed Europas största och världens näst största leverantör.

Träden gör nytta

Ett friskt och bra mandelträd ger mellan 10 och 15 kg mandlar till sin bonde varje höst, när mandlarna skördas. Men även de många bergsgetterna och fåren som går på de andalusiska bergssluttningarna har glädje av träden. Hela året runt äter nämligen djuren av mandelträdens bark, som liksom mandlarna innehåller bra näringsämnen. Dessutom finns det brännbart material att få av träden som inte kräver speciellt mycket – de nöjer sig med sol, torr jord och bara lite, lite vatten för att växa. Den yttersta delen av de två skalen på mandeln, som faller av när den mognar, kan man nämligen elda med, så många bönder i bergen samlar ihop skalen efter skörd för att sedan elda med dem hemma i öppna spisen när vintern kommer.

Trots att mandelträden är uthålliga kommer det en dag när de inte längre orkar blomma och ge frukt. Men det behöver inte nödvändigtvis innebära slutet för trädet. En snickare står som regel redo för att använda stammen, som är utmärkt att göra möbler av.

Mandlar från forna tider

De söta mandlarna har funnits med i den europeiska historien i urminnes tider. I Gamla testamentet går det att läsa om sockersöta mandlar som skänktes som gåvor. Senare i historien blev det i Europa vanligt att ge brända mandlar i bröllopsgåva till nygifta par. Nötterna var en symbol på önskan om barn, lycka och kärlek för paret. Om symboliken inte fungerade så kunde mandlarna i alla fall ätas. Och det är fortfarande allmänt känt att nötternas innehåll av fleromättade fetter är bra för både hjärta och kretslopp. Därför är det naturligt att man, redan sedan de första kinesiska mandelträden, låtit mandlar ingå som en del av den dagliga kosten. Mandlar utgör fortfarande en viktig ingrediens i det asiatiska köket. I t ex Japan äter, speciellt unga, sardiner med hackade mandlar ovanpå och överallt i Asien samt i flera europeiska kök är det vanligt att strö hackade mandlar över maträtter med kyckling, nötkött och fisk. I Spanien äts mandlarna ofta som tilltugg och snacks, men de ingår också i många maträtter, speciellt till fisk och i fisksåser. Och så äts mandlar också ofta som godis, kanderade, eller till jul, när den spanska turrónen fylls med de söta mandlarna.

Förutom att ätas används mandlar även till tvål och parfymer, och de bittra mandelsorterna, som man inte äter, används inom kosmetikabranschen och läkemedelsindustrin i bland annat krämer och oljor till huden.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.