Vinfontänen i Irache – Gratis vin till caminons pilgrimer

Vinfontänen i Irache - Gratis vin till caminons pilgrimer

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Varje år vandrar flera tusentals personer (347 585 registrerade 2019) den populära pilgrimsleden El Camino de Santiago (Jakobsleden på svenska), som för till den kända staden Santiago de Compostela. Där avslutar de flesta pilgrimer sin vandring med ett besök i katedralen, medan andra fortsätter även till det som en gång i tiden troddes vara världens ände vid Atlantkusten – Finisterre (känt för sina oerhört vackra solnedgångar). Det finns många olika pilgrimsleder som för till Santiago de Compostela men den internationellt mest kända heter Camino Fancés (den franska leden). Denna börjar i Saint-Jean-Pied-de-Port på den franska sidan av Pyreéerna och man vandrar genom norra Spaniens inland. Det är till den här leden som vi nu beger oss. Längs denna led finns det nämligen en vingård som heter Bodegas Irache, som har en alldeles speciell kran, eller dryckesfontän, tillägnad pilgrimerna, där de kan släcka sin törst med något helt annat än vatten.

Iraches vinfontän

Trakten kring byn Ayegui (Navarra) har länge varit känd för sitt vin. Reda på 1100-talet framställde benediktinermunkar som bodde i traktens kloster, Santa María de Real de Irache (vars ursprung sträcker sig tillbaka till 700-talet medan de nuvarande byggnader är från 1000-talet), vin som serverades som både måltidsdryck och botemedel till pilgrimer som kom förbi under sin vandring och sökte härbärge eller vård i religiösa omgivningar. Det tåls också att säga att munkarnas vin på denna tid var favoritvinet hos Navarras kungafamilj. Men det var först 1891 som vingården Bodegas Irache grundades, och denna vingård är inte bara är känd för sina utmärkta viner utan också för sin alldeles speciella vinfontän.

För att fortsätta munkarnas tradition samt för att muntra upp trötta pilgrimer har Bodegas Irache låtit bygga en vinfontän på utsidan av sin byggnad. Här, med vacker utsikt över caminon, välkomnar de sedan 1991 pilgrimer att ta en paus och njuta av ett glas gratis rött vin. Faktiskt har Bodegas Irache erbjudit pilgrimerna vin sedan 1950-talet. Först serverades det i glas, men dessa stals. Därefter serverades vinet i lerkrus och i dag alltså i vinfontänen.

Skål för lycka

”Pilgrim! Vill du komma fram till Santiago med styrka och vitalitet, drick då av detta fantastiska vin och skål för lycka”, står det på en skylt bredvid vinfontänen.

Många pilgrimer dricker vinet med hjälp av sitt pilgrimsmusselskal som de har hängandes på ryggsäcken (pilgrimsmusslan är ju symbolen för Camino de Santiago). Ett varningens finger kan här dock höjas. Är man trött och kanske lite uttorkad är det klokt att hålla sig till en liten klunk. För att återställa vätskebalansen kan man i stället välja at fylla på sin vattenflaska med vanligt vatten, som finns i en kran intill. Att fylla vattenflaskan med vin är dock inte att rekommendera. På en annan skylt står det tydligt: ”Att drickas utan att missbruka, vi bjuder dig med glädje, men för att kunna ta med det, måste vinet köpas.”

Vinfontänen hos Bodegas Irache är öppen varje dag kl. 08.00-20.00, året runt, och varje dag fylls den på med 100 liter ungt, friskt vin från vingårdens skördar. Nu undrar du kanske om vinet någon gång tar slut. Jo, det har hänt, men mycket sällan.

Vägen till Iraches röda vin

Vinfontänen hittas vid Bodegas Irache, utmed Camino de Santiagos franska led, vid foten av berget Montejurra, cirka 3 km från staden Estella. När man är i Estella styr man näsan mot Ayegui (i riktning mot Los Arcos). Precis innan man når fram till en lekplats utmed denna väg svänger man till vänster, och så fortsätter man mot klostret i Irache. Efter några hundra meter är man framme vid vinfontänen. Vill man som pilgrim ha en souvenir-stämpel härifrån kan man på vardagar få det inne på Bodegas Iraches kontor. Helgdagar ges souvenir-stämpeln inne i vinmuseet.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco