Ett liv inom fotboll


Två datum finns inpräntade i alla malagueños minnen: den 30 april 2006, när Málaga CF åkte ned i division 2 från La Liga med en 2-3 förlust mot Racing Santander på Estadio La Rosaleda i Málaga.

Samt den 19 april 2018 då historien upprepades – denna gång på Estadio Ciutat de Valencia med 0-1 mot UD Levante med mål av hemmalagets Boateng i den 93:e minuten.

På läktarna vid de bägge ödesdigra och obarmhärtiga matcherna satt Francisco Martín Aguilar, just fyllda 70 år. Herr Málaga – mannen som personifierar Málaga Club de Fútbol. Korpulent och alltid leende med gråsprängt hår och en elegant mustasch i samma kulör. Francisco, med funktionerna protokollförare och klubbrådgivare, håller de goda och festliga talen, såväl vid sammankomster bortom rampljuset liksom vid officiella evenemang. Som exempel kan nämnas klubbens julmiddagar för pressen, som jag själv alltid är inbjuden till, men som i år tyvärr är inställd, på grund av coronasituationen.

Hans Málaga CF-hjärta är stort och slår varmt. Hans entusiasm för att vara så nära laget i en av den spanska fotbollens mest turbulenta klubbar lyser. Det finns inte en fotbollsstadion i Spanien som han inte besökt representerande Málaga CF. Pratglad, men ytterst respektfull.

I denna coronatid arbetar Aguilar en del tillsammans med ledaren av Málaga CF-fonden Basti, tidernas toppmålgörare i klubben, samt den rättsliga administratorn José María Muñoz Jiménez.

Tröstad av president

En fotoglimt av honom togs sig in på alla löpsedlar och tv-skärmar. Tagen strax innan midnatt den femte-sista spelrundan i La Liga i april 2018, då domaren Santiago Jaume Latre, från Huesca – före detta ledare på kommunikationskontoret på Mostar flygplats i Bosnien – visslade av matchen UD Levante – Málaga CF med 1-0 seger till hemmalaget. Boateng passerade Málagamålvakten Roberto tre minuter in i övertid!

Málaga CF:s nedryckning var ett faktum under en orimligt ringa säsong präglad av intern osämja – speciellt mellan klubbägaren och presidenten Al-Thani och tränaren Michel, som avskedades halvvägs in i La Liga-turneringen.

Pressfotograferna hopades omkring Francisco Martín Aguilar, som hade tagit av sig glasögonen och lät tårarna flöda fritt. Denna vuxna man, med sex barn, 21 barnbarn och ett barnbarnsbarn grät och tröstades av presidenten för UD Levante, Quico Catalán.

Tio oavbrutna säsonger i La Liga för Málaga CF – av dessa en sensationell i Champions League – slutade denna mörka kväll i Valencia. Poängskörden 20 på sistaplatsen i den ringaste i samtliga av de bästa fotbollsligorna i Europa. Samma säsong blev FC Barcelona suverän 1:a, med inte färre än 93 poäng!

Al-Thani fotograferad tillsammans med Aguilar under representation i Málaga.

Saknar atmosfären

Nu under coronapandemin följer Aguilar sin klubbs matcher på det åskådartomma Estadio La Rosaleda från sin fasta loge-plats tillsammans med klubbens rättsliga administrator, advokat José María Muñoz Jiménez, som med kraftiga insatser är på väg att få Málaga CF på rätt ekonomiska köl igen. De kan bägge två glädja sig över att det nya Málagalaget, under ledning av tränaren Pellicer, klarade sig över all förväntning i division 2. Hela tiden lurande på play off-kval till La Liga.

I ljuset av att domstolen i Málaga nu beslagtagit Al-Thanis aktier, på grund av kriminella handlingar, som bedrägeri mot klubben och pengatvätt, kan alla tankar fokuseras på fotbollen. Al-Thani och hans tre söner Nassar, Rakan och Nayef ställs nu inför förhör på den spanska ambassaden i deras hemstad Doha, i Qatar.

”Vi hade det inte bra. Situationen var tung och allvarlig. Liksom en sjukdom som du inte längre orkar med. Du kollapsar. Jag är tacksam för alla de människor som försökt muntra upp mig”

– Aguilar minns när han bröt ihop i Valencia

När den juridiska formalian är färdig står nya investerare redo att ta över Málaga CF, bland dessa finns hotellkedjan BlueBay.

Ljusare tider är alltså att vänta.

”Vackert att vårt alldeles nya lag överraskar, men jag saknar atmosfären på stadion”, säger en nöjd Aguilar, som varit gift med sin fru Anita i 50 år. Hon har också en fast plats på La Rosaleda, men den använder hon aldrig. Hon pallar helt enkelt inte med spänningen!


Esteban Rolón köptes dyrt – utan att Málaga fick ut någonting av honom.

3,2 miljoner euro för 800 minuter

En av de avskedade Málagaspelarna från förra säsongen, den 25-åriga Esteban Rolón, har rest tillbaka till sitt hemland Argentina. Där har han skrivit kontrakt med storklubben Hutacan i Buenos Aires. På initiativ från klubbägaren shejk Al-Thani köpte Málaga CF mittfältaren år 2017, då från en annan argentinsk klubb, Argentinos Juniors, för 3,2 miljoner euro. Men till nästan ingen nytta alls!

Under olika tränare uppnådde Rolón endast 800 minuters speltid under 16 turneringsmatcher och tre pokalmatcher. När Rolón hyrdes ut till Genoa, i den italienska Serie A, åren 2018-2019 uppnådde han 1 100 spelminuter i 20 matcher.

Tre Málaga-spelare från de senaste säsongerna har ännu inte hittat nya klubbar via sina agenter. Det handlar om portugisen Renato Santos, marockanen Bouhlahroud samt spanjoren Pacheco. Sistnämnda, som tidigare spelat för Liverpool, befinner sig tillsvidare i Málaga.

Aarón Ñíguez, som kom till Málaga från Malaysia, befinner sig nu i Elche i La Liga – men utan att få matcher.


Med en coronastängd Estadio La Rosaleda samlas medlemmar från La Peña de Dinamarca på pub Bocaccio i Fuengirola för att se Málaga CF-matcherna i division 2 på storbildsskärm.

Säsongskort fås hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på såväl Costa del Sol i Spanien som från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för säsongskort och biljetter till matcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina läktarplatser i mitten på den ena långsidan – i skydd för eventuellt regn.

Anskaffandet av säsongskort, som också kommer att gälla i La Liga – med rabatt – ska göras innan stadion öppnar igen!

Innan match intas en lättare måltid med matchupplägg på restaurangen Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter är det buss tur-och-retur till stadion.

Medlemsrabatter till alla matcher.

Kontaktpersoner:

Ordförande: Morten Møller

+34 617 700 424

info@Málaga-support.dk

Sekreterare: Ole Hansen

+34 621 214 983

kontakt@Málaga-support.dk

La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben till Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas. Den stöttar bland annat cancerhospicet Cudeca i Benalmádena. 

Klubben tar emot nya medlemmar.

La Liga-organisationen och spanska hälsovårdsmyndigheten har ännu ej fattat beslut kring när matcher återigen får spelas med åskådare på läktarna.

Se: www.Málaga-support.dk

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.