Nykomlingen och veteranen

Räddad i elfte timmen


De satt sig i den heta stolen som sportchefer i Málaga CF med mycket olika förutsättningar. 2015 och 2017. Baskern Arnau som 40-åring, efter 14 år i klubben som La Liga-keeper och chef för akademin. Stadig och ambitiös, men utan det breda kontaktnätet, han var en nybörjare i tjänsten. José Luis Pérez Caminero från Madrid kom som 47-åring med en bakgrund som tidigare framstående kämpe i Atlético Madrid La Liga-lag samt det spanska landslaget med stjärnstatus i VM 1994 i USA. Samt stor erfarenhet som sportchef i Valladolid (2006-2008) samt Atlético Madrid (2011-2018). En veteran i stolen.

Bägge avskedades, Arnau i oktober 2017 och Caminero i oktober 2019, av klubbägaren shejk Al-Thani, som nu har avslöjats att ha stulit ca 7 miljoner euro ur klubbkassan.

Arnau och Caminero får nu skulden för de dyra spelarkontrakten – och gage, som kvävt klubben. Nu i elfte timmen räddas dock klubben från konkurs av rättsadministratorn José María Muñoz Jiménez med kraftiga nedskärningar överallt i organisationen samt kollektiva avsked av ett hav av kontraktsspelare, varav de flesta via deras agenter fick bråttom att hitta nya klubbar.

Arnau har nu flyttat till norra Spanien som sportchef i division 2 klubben Ovideo, medan Caminero går arbetslös i den så hårt coronadrabbade huvudstaden Madrid.

Juanpi från Venezuela med en lön så hög att den motsvarade hela lagets lön denna säsong. Både Arnau och Al-Thani firade hans dyra ankomst. Juanpi har nu flyttat till klubben Al-Ain i Saudiarabien.

Farliga kontrakt

Speciellt Arnau får kritik för att i de glada dagarna i La Liga ha skrivit farligt stora kontrakt. Största med den venezuelanska landslagsspelaren Juanapo, med en årshyra på 2 miljoner euro. Málaga CF:s hela spelarbudget denna säsong ligger på 3 miljoner(!) – en turnering som är Málaga CF:s tredje på rad i division 2.

Han har överhuvudtaget inte varit värd alla de pengarna och hyrdes förra säsongen ut till Huesca.

Spelare i lönehierarkin härefter, som Luis Hernandez från Leicester och anfallaren Adrian från Aibar, hade också Arnaus underskrift på deras kontrakt.

Nu före detta-klubbägare shejk Al-Thani avskedade tränare vartenda år under sin tid i klubben, och, om än lite mer sällan, även sportchefer, men Arnau fick sparken efter knappt två år i klubben.

Stjärna utan licens

Caminero, som när han var aktiv mittfältare var en mardröm att spela mot FC Barcelona-legenden Johan Cruyf, kom till en alldeles speciellt turbulent tid, gjorde också sina felsteg. Speciellt genom att spänna lönebudgeten över förmåga och han kommer att bli speciellt ihågkommen för att ha tecknat kontrakt med stora namn, som La Liga-förbundet nekade licens alldeles före starten av senaste säsongen. 

Málaga CF klarade inte av deras löner inom financial fair play-reglerna. Det handlade om den japanska landslagsstjärnan Okazaki från Leicester, som i all hast tvingades bege sig till Huesca, som han hjälpte till att få upp till La Liga, samt José Rodríguez, som nu begett sig till Haifa i Israel.

Och så kastade Al-Thani också ut honom – i övrigt tillsammans med den juridiska rådgivaren sedan många år tillbaka, advokat Juaquín Jofre.

Tillsammans har de bägge två nu stämt Málaga CF mot oberättigad uppsägning, medan bollen nu rullar på planen med Manolo Gaspar som samvetsgrann sportchef.

Och alla i klubben ser fram emot att få en ny ägare till Málaga CF, efter den kriminella Al-Thani.


Uppsagd för 7 miljoner euro

Spelarna med dyra kontrakt som Málaga CF avskedad har gett en säsongsbesparing på 7 miljoner euro. Det betyder att kompensationen till var och en av dem var en månadslön. Under den nya säsongen ligger lönerna för kontraktsspelarna på 80 000-100 000 euro för hela säsongen. Från en del av de klubbar som de inhyrda spelarna kommer från får Málaga CF lönetillskott.

Nytt kapital inkommer till Málaga CF när en eller flera nya ägare kliver in på planen senare under säsongen. 


Keidi Bare såldes för 2 miljoner euro.

Sist ut och in innan transferstängningen – med vinster!

I oktobernumret skrev En Sueco om elva som slutade och sju nya spelare i Málaga CF. Innan transferfönstret stängdes den 5 oktober skedde detta: 

Farväl till:

Keidi Bare, alban, 23 år, mittfältare.

Ivan Jaime, spanjor, 19 år, mittfältare.

Cifu, spanjor, 29 år, back.

Jose Rodriquez, spanjor, 25 år, mittback.

Luis Hernandez, spanjor, 31 år, mittback.

Diego Gonzalez, spanjor, 25 år, mittback.

Rolon, argentinare, 25 år, mittfältare.

Boulahroud, marockan, 27 år, mittfältare.

Juanpi, venezuelan, 26 år, mittback.

Pacheco, spanjor, 28 år, mittback.

Renato Santos, portugis, 29 år, kantspelare.

Cecchini, argentinare, 23 år, mittfältare.

Härmed har Málaga CF gjort sig av med totalt 23 spelare!


Jozabed har varit i England.

Nya

Jozabed, spanjor, född 8 mars 1991 i Mairena del Alcor, Spanien. Mittfältare.

Jose Matos, spanjor, född 6 maj 1995 i Ultrera, Spanien. Vänsterback.

Juan Soriano, spanjor, född 23 augusti 1997 i Benecazon, Spanien. Målvakt.

Jairo Samperio, spanjor, född 11 juli 1993 i Canezon de la Sal, Spanien. Kantspelare.

Josua Mejias, venezuelan, född 1 augusti 1997 i Valencia, Venezuela. Mittback.

Pablo Chavarria, argentinare, född 2 januari 1988 i Las Perdices i Argentina. Anfallare.

Luis Munoz, spanjor, född 23 februari 1997 i Málaga, Spanien. Mittback.

Till detta tillkommer att den 33-åriga mittbacken Lombân gått med på att fortsätta i Málaga CF med en lönesänkning.

Härmed består laget av 18 professionella spelare.


La Peña de Dinamarca har drygt 100 platser på den ena långsidan på Estadio La Rosaleda, stadion som totalt har plats för 30 000 åskådare.

Säsongskort fås hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för säsongskort samt biljetter till matcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunalplatser i mitten på ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.

Köp av säsongskort, som även gäller i La Liga – med rabatt – ska ske nu innan stadion öppnar igen!

Innan match intas lättare måltid samtidigt som matchupplägg ges i restaurangen Casa Danesa/Club Danés på Mijasvägen, varefter det är buss tur-och-retur till stadion.

Medlemsrabatter till alla matcher.

Kontaktpersoner:

Ordförande: Morten Møller

 +34 617 700 424

info@Málaga-support.dk

Sekreterare: Ole Hansen

+34 621 214 983

kontakt@Málaga-support.dk

La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben till Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas. Den stöttar bland annat cancerhospicet Cudeca i Benalmádena.  

Klubben tar emot nya medlemmar.

La Liga-organisationen och spanska hälsomyndigheten har ännu ej fattat beslut om när publik återigen är tillåten vid fotbollsmatcher. Se: www.Málaga-support.dk

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.