Roques de la Vila ”Finestras kinesiska mur”

Roques de la Vila ”Finestras kinesiska mur”

En dramatisk skönhet

För resenärer som söker en annorlunda upplevelse bortom de vanliga turistdestinationerna är Roques de la Vila ett ”måste besök”. Detta är en påminnelse om att Spanien fortfarande har mycket att erbjuda personer som vågar ge sig av på upptäcktsfärd utanför de vardagliga, utstakade vägarna.

I Huesca-provinsen finns några hisnande bergsformationer som sträcker sig högt över turkosfärgat vatten, omgivna av frodig natur. Det handlar om det som i folkmun kallas La Muralla China de Finestras (Finestras kinesiska mur) eller La Muralla de Finestras (Finestras mur). Dess riktiga namn är dock Roques de la Vila (La Vilas klippor) och man hittar dem precis vid gränsen mellan Aragonien och Katalonien.

Att klippformationerna kallas för Finestras kinesiska mur är inte förvånande. Här handlar det nämligen om lodräta klippväggar som skjuter flera meter rakt upp. Längs en lång sträcka löper till och med två lodräta klippväggar parallellt med varandra, vilket osökt leder tankarna till jordens längsta byggnadsverk och en av världens mest besökta turistattraktioner – kinesiska muren.

Skönhet, äventyr och dramatik

Här trängs man dock inte med tusentals andra turister. I stället är det en sann naturupplevelse vid det skyddade naturområdet Sierra del Montsec, mellan bergskedjan Sabinós och vattenreservoaren Canelles, och chansen att uppleva mäktigheten helt i endast sitt eget sällskap är stor. Roques de la Vila är både skönhet och äventyr med dramatiska klippformationer, gnistrande vatten och avkopplande atmosfär.

Trots att det på långt håll kan se ut som något som människan skapat handlar det om geologiska kalkstensformationer skapade under kritaperioden (för ca 100 miljoner år sedan). De lodräta klippformationen förklaras av att de är resultaten av veckning, när två litosfärplattor kolliderat med varandra, och därefter miljontals års erosion av kalkstenslagren.

Mellan de två parallellt löpande skikten – eller murarna – hittas både kapellet Ermita de San Vicente, från 1000-talet, och resterna av det medeltida slottet Castillo de Finestras. Platsen var utmärkt för ett slott på medeltiden, då de höga stenformationerna funderade som en naturlig fästing och skydd. Förövrigt byggdes kapellet på resterna av ett muslimskt slott och det använde en del av klippmuren som en naturlig vägg.

Ermita de San Vicente.

Utmanande berg och svalkande vatten

De imponerande klippformationerna börjar på toppen av berget, där den obebodda byn Finestras ligger. Därifrån fortsätter de nedför sluttningen vilket gör topparna än mer dramatiska. Sedan korsar klippväggarna reservoaren (det finns en öppning i ”muren” där Canalles-reservoarens vatten kan passera) och fortsätter uppåt på andra sidan, till dess de försvinner in i berget. Den naturliga stenmuren är 840 meter lång och på en del platser reser klippväggarna sig mer än 20 meter upp över marken.

Att gå upp till resterna av Ermita de San Vicente, som alltså är en del av ruinerna efter Castillo de Finestras, kan vara lite av en utmaning. Trots att sträckan bara är ca 1 kilometer tar det ca 30 minuter. Stigen är något otydlig och den kan emellanåt vara svår. Den slingrar sig fram mellan gamla övergivna terrasser, den går både upp och ner, ibland är det brant, och runt omkring växer enar och stenek. Den sista biten finns det några trappsteg och ett rep som gör det lättare att ta sig både upp och tillbaka.

Man kan också välja att gå ner till reservoaren och beundra klippformationerna underifrån, och om vädret är varmt kan man också tillåta sig ett svalkande dopp i det turkosa, svalkande vattnet.

Byn Finestras

Den imponerande, naturliga klippmuren börjar alltså vid den obebodda byn Finestras, som ligger högt med utsikt över klipporna. Området här var bebott, om än glesbefolkat, fram till 1960, och även om det i dag bara är ruiner kvar från byns förflutna finns här ett kapell tillägnat Santa María och resterna av en gammal olivoljekvarn.

Bästa utsikten över ”muren”

Den bästa utsikten över La Muralla de la Finestras fås från kapellet Ermita San Marco. Detta är en liten, blygsam byggnad (öppen för allmänheten) ca 350 meter bort från Finestras. Härifrån har man en fantastisk panoramautsikt över kalkstensmuren och Ermita de San Vicente. Dessutom passar platsen utmärkt att njuta en medhavd matsäck.

Att se i närheten

Canelles-reservoaren

Den stora reservoaren – dammen – Canelles byggdes på 1960-talet av det som då hette Enher, nu Endesa. Den har en kapacitet på 688 kubikhektometer och floden som leder till den är Noguera Ribagorzana. På grund av dammen översvämmades omkringliggande fält och vägar, vilket ledde till att närliggande byar, som Finestras isolerades. Det är därför som Finestras så småningom övergavs.

Reservoaren utgör gränsen mellan provinserna Huesca (Aragonien) och Lleida (Katalonien), och är värd att beundra med dess turkosa vattnet.

I dag finns det flera företag i anslutning till reservoaren som har både uthyrning av t ex kajaker och utflykter med båt, vilket erbjuder ytterligare ett sätt att beundra de mäktiga klippformationerna, naturen och det turkosa vattnet.

Ravinen Montrebei

I närheten av Roques de la Vila (alltså det riktiga namnet på La Muralla de la Finestras) ligger ravinen Montrebei, som bildats av floden Noguera Robagorzana, som också är värd ett besök. Denna ravin upplevas på mycket nära håll tack vare att det har byggts trästigar längs de imponerande ravinväggarna.

Att ta sig till Roques de la Vila

För att ta sig till Roques de la Vila kör man från Huesca till Finestra, vilket tar strax under två timmar. Man tar motorväg A-22 österut. Vid avfart 62 svänger man av mot Barbastro och kör längs väg N-240. Efter ca 10 kilometer kommer man till en rondell där man svänger av till väg N-123 mot Estopiñán del Castillo. Sedan fortsätter man, förbi bron Puente de Penevera, så långt man kan. När man inte kan köra längre parkerar man bilen och så får man fortsätta till fots, leden är märkt.

OBS! Väglaget efter Puente de Penevera kan vara mycket dåligt varför många väljer att parkera vid bron och promenera ca 5 kilometer till Finestras. Vill man ändå försöka köra sträckan rekommenderas 4×4-fordon.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.