Rose-Marie Wiberg – Gav sig själv Spanien i födelsedagspresent

Rose-Marie Wiberg - Gav sig själv Spanien i födelsedagspresent

Första gången hon besökte Costa del Sol, närmare bestämt Fuengirola, var under en semester på 70-talet. Hon återvände redan efter tre veckor, men då till Marbella. Sedan 1976 har hon besökt kusten nästan varje år, och den gjorde så stort avtryck hos henne att i mitten av 90-talet köpte en semesterlägenhet, i just Marbella. I samband med det väcktes också drömmen om att en dag flytta till Spanien, en dröm som hon 2002 beslutade sig för att fullfölja, vilket blev en flytt till Spanien i 50-årspresent till sig själv.

Följ med mig och möt Rose-Marie Wiberg.

Kort info

Namn: Rose-Marie Wiberg
Född: 1954 i Stockholm
Bor: Marbella och hyr för tillfället en övernattningslägenhet i centrala Málaga
Gör: Initiativtagare och ägare till Iniciativa (iniciativa.se) samt olika förtroendeposter, bland annat i styrelsen för Svenska Skolan Fuengirola.
Tre egenskaper andra sagt att Rose-Marie har: Social på sina egna villkor, orädd och bestämd med ett mycket stort hjärta.

Vad gör du om fem år?

Självklart var flytten till Spanien inte någonting som Rose-Marie gjorde i en handvändning. Det snurrade många tankar kring en eventuell flytt, livet i allmänhet och jobb. Men så en dag när hon blev inkallad till utvecklingssamtal hos sin chef, hon jobbade på SEB Finans, och fick frågan om var hon såg sig själv om fem år, svarade hon: ”Då bor jag i Marbella”.

”Jag blev nästan lite förvånad själv, men det var ju det jag ville”, berättar Rose-Marie och fortsätter: ”Sedan gick det ett tag, men med tiden fick jag möjlighet att förlägga mitt arbete så att jag arbetade på plast i Sverige sex veckor och sedan tre veckor på distans från Spanien, och sakta började jag förbereda mig för en flytt, dock utan en aning om när det skulle ske. Jag hade en avdelning inom finansbolaget som jag arbetade för, som jag började göra så självständig och oberoende som möjligt, och en plan började ta form.”

Och ibland får man lite oväntad hjälp på traven. Två år senare, 2004, blev hon inkallad till sin chef med orden: ”Kom in till mig, nu!”

”Jaha, vad är detta? – tänkte jag. Min chef berättade kort och gott att han hade pratat med folk på banken i Luxembourg och så gav han mig ett telefonnummer som jag skulle ringa. ’Det är om jobbet’, sa han. ’Vilket jobb?’, sa jag. ’Ville du inte flytta till Marbella – ring!’, sa han. Så jag ringde”, berättar Rose-Marie.

Samtalet till Luxembourg visade sig handla om en 50 procentstjänst i på bankens representationskontor Marbella med en fortsatt 50 procentstjänst i Sverige. Rose-Marie började i Marbella den 1 november och pendlade nu mellan Marbella och Stockholm.

Spanien i 50-årspresent

Nu råkade det vara så att 2004 inte bara var det år som Rose-Marie började jobba i Marbella, det var också det året som hon fyllde 50 år, och eftersom hon så länge drömt om att flytta till Spanien, och då tillfället passade in i hennes liv, bestämde hon sig att flytten till Spanien var en utmärkt present till sig själv. Det hela firade hon med en stor utflyttarfest, dit hon bjöd en mängd vänner som korsat hennes väg under många år. Någon annan skulle oroa sig för att maten eller drycken inte skulle räcka, men Rose-Maries största oro för festen var att någon skulle börja gråta över att hon skulle ge sig i väg – för henne själv var flytten en dröm som gick i uppfyllelse!

En flytt, många tankar

”Självklart var det många beslut: Var jag beredd att lämna familj och vänner? Var jag beredd att lämna Sverige? Var jag beredd att skriva mig i Spanien? Men jag var så färdig i mitt beslut så det kändes att: Jo – jag gör det. Jag hade funderat på saker på detaljplan, till och med vad jag skulle göra om någon närstående i Sverige skulle dö när jag var i Spanien och liknande”, förklarar Rose-Marie, som tillägger: ”Jag hade faktiskt bara ett ettårskontrakt med banken för jobbet i Marbella när jag flyttade – men detta var det minsta jag tänkte på – för allt skulle ordna sig. Skulle jag stå utan jobb fick jag ju lov att söka annat jobb eller starta eget.”

Rose-Maries dröm gick äntligen i uppfyllelse. Hon landade i Marbella. Med banken hade hon ett bra jobb och fick ett brett nätverk. Dessutom blev hon, våren 2005, ansvarig för Marbellakontoret.

Men ingenting varar för evigt och efter fem år i sin dröm lades SEB Private Banking-kontoret i Marbella ned.

När hon inte jobbar
Rose-Marie är väldigt strukturerad. Här är en kvinna med allt ordnat i mappar, excelfiler och hon bokför vartenda kvitto. Men hon har också en annan sida – en nyfikenhet och upptäckarlust som får ut henne på de mest spännande resor. Hon packar gärna en väska, sätter sig i bilen och bara kör. På detta sätt har hon upptäckt många platser och byar i Spanien, ibland under flera veckors tid – helt spontant. Hon vaknar helt enkelt på morgonen utan att veta vart hon ska, och så kör hon, stannar någonstans för lunch och ser om hon vill stanna eller köra vidare.

Helt nytt kapitel

”Det var inte en lätt situation att hamna i. Jag hade arbetat på banken i 35 år, var 55 år, och att flytta tillbaka till Sverige och söka jobb, internt på SEB, var inget alternativ. Tack och lov fick jag ett rättvist avgångspaket, men tiden efter nedläggningen av kontoret grät jag varenda månad när det vid löning inte kom in några pengar på kontot. Det spelade ingen roll att jag hade pengar på kontot, det handlade egentligen inte om pengar – det var mycket socialt också, och en trygghet som försvann efter att ha arbetat i större delen av sitt liv på ett och samma företag och att jag nu stod i en helt ny situation i livet”, berättar Rose-Marie.

Men skam den som tror att hon skulle sluta sin dröm här. Sista arbetsdagen på SEB var i augusti 2009 och direkt i september startade hon ett eget företag. Hon visste inte vad hon skulle göra, men hon visste att hon inte kunde göra någonting utan ett registrerat företag. Hon funderade på vad hon tyckte om och vad hon var bra på och svaret var inte långt bort.

”Jag tycker inte om att jobba på ett kontor i åtta timmar om dagen. Men jag älskar att jobba med konferenser. Under alla mina år på SEB har jag arrangerat många konferenser, både i Sverige och i världen. Jag är duktig på kommunikation och marknadsföring, och allt detta har lett till Iniciativa, och det är vad jag gör i dag – och jag tycker att det jag gör är jätteroligt”, förklarar Rose-Marie.

Och visst märks det att hon tycker att det är roligt. Rose-Marie strålar när hon pratar om att arrangera konferenser, alla människor hon får träffa, hennes resor för att upptäcka nya platser, hotell, restauranger och mer för hennes kunder, som förutom konferenser även kontaktar just henne för uppdrag som event, gastronomi och bröllop.

”Skaffa flygbiljetter och hotell, och boka restaurang, det kan alla göra. Men jag ordnar helheten och framförallt erbjuder jag, via Iniciativa, sådant som man inte hittar annars. Och jag tycker att det är så roligt, och responsen jag ofta får är: ’Detta hade vi aldrig hittat själva’”, ler hon.

Rose-Maries tips till dig som flyttar till Spanien
”Tro inte att du flyttar Sverige till Spanien. Och inse att det inte är Sverige du bor i när du är i Spanien. Förstå vikten av att lära dig om det land som du flyttar till. Och inse att du flyttar till ett nytt land och att du måste lära dig nya saker. Det vi har i Sverige kanske inte alltid är det bästa – någonting är bra i Sverige och i Spanien finns det andra saker som är bra här. Och inte vara rädd för att prata språket, för det ger så mycket. Spanjorerna vet att jag själv inte pratar perfekt men det spelar egentligen inte så stor roll. Och var orädd! Vad är det värsta som skulle kunna hända, jo, att man flyttar tillbaka till Sverige.”

SWEA

En annan del som Rose-Marie lagt mycket tid sedan hon började sitt liv i Spanien är SWEA (Swedish Women’s Educational Association), som hon kom i kontakt med genom en kollega när hon flyttat till Marbella. Hon blev medbjuden till ett årsmöte och blev medlem, mest av nyfikenhet. Snart fick hon förfrågan om hon ville arbeta med SWEA-bladet och 2008 valdes hon till ordförande.

”Jag hade aldrig hört talas om SWEA innan jag kom till Spanien. SWEA var spännande för det var nytt för mig. När bankkontoret i Marbella lade ned var jag väldigt glad över att ha SWEA och jag lade ned mycket tid på ordföranderollen under de fyra år som jag innehade den, fram till 2012”, säger Rose-Marie, som fortsätter att berätta om SWEA: ”När man är här i Marbella och pratar om SWEA är det lätt att bara tänka på de lokala aktiviteterna, donationer och annat som ses här, men man tänker sällan på att SWEA är en stor internationell organisation. SWEA har faktiskt stor respekt i världen och är erkänt av många svenska företag utomlands liksom av ambassader. Över huvud taget ses SWEA i många sammanhang i världen.”

Rose-Marie själv har fått ett stort nätverk och många vänner genom SWEA och resorna i samband med arbetet för organisationen, och efter ordföranderollen i Marbella, som bland annat tog henne till Washington och Kuala Lumphur, ingår hon nu i valberedningen i SWEA International. Hon har själv förvånats över all den kompetens och drivkraft hon möter inom SWEA. En annan fördel som hon lyfter fram med medlemskap i SWEA är att det ger kontakter överallt i världen, som man kan få tips och hjälp av, när man ska ut och resa eller flytta till ett annat land.

Integration

Tittar vi på Rose-Maries många år i Spanien kan vi onekligen säga att hon landat stadigt. Jag kan inte låta blir att fråga vad detta bottnar sig i.

”Redan när jag köpte lägenheten i Marbella, flera år innan jag flyttade hit, var det viktigt för mig att lära mig spanska. Jag tog faktiskt tjänstledigt i tre veckor inför en semester för att plugga spanska i Pedragalejo, i Málaga. För mig var det, nu när jag hade köpt lägenhet och då jag drömde om att flytta till Spanien, en självklarhet att jag skulle lära mig spanska – för att uppleva Spanien! Men inte enbart för det, utan även av respekt för landet som jag så småningom hoppades flytta till”, förklarar hon. Och i dag kan hon se att alla upplevelser hon fått i landet är mycket tack för att hon pratar spanska, hon fortsätter: ”För mig är det självklart att prata språket i det land jag bor i. Man klarar sig inte på bara svenska eller engelska. Med spanska får jag uppleva så mycket roliga saker, jag kan t ex prata med lokalbefolkningen i byar jag besöker, och det öppnar fler dörrar.”

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.