Sågspånsmattorna i Elche de la Sierra

Sågspånsmattorna i Elche de la Sierra

Elche de la Sierra är en kommun i Albaceteprovinsen, som ligger i regionen Kastilien-La Mancha. I söder gränsar regionen mot Andalusien och i öster mot Murcia samt Valencia. Denna plats är mest känd för sina ”sågspånsmattor” som pryder både stadens torg och smala gator i slutet av maj varje år.

Här beundras mattorna som har skapats under natten och de tidiga morgontimmarna.

Enligt den senaste folkräkningen från 2020 bor det ca 3 500 invånare i den här lilla staden, som tack vare Río Segura (som rinner genom trakten) är omgiven av frodig och vacker natur. Förutom att bidra till grönskan förser floden också den lilla stadens utomhus-tvättplats med rikliga mängder vatten. Det kommunala tvätteriet är en självklar mötesplats för många av stadens kvinnor, men trots att det här sättet att tvätta kläder på är både socialt och trevligt, är det ansträngande för både rygg och armar. Det sägs att allt fler människor i dag väljer att installera en egen tvättmaskin.

Byns stora attraktion är de färgglada ”mattorna” som varje år i slutet av maj pryder stadens smala gator och torg. Allt började den 28 maj 1964 när tio unga män smög ut från deras hem tidigt på morgonen och gjorde olika ”mattor” av sågspån som de själva hade färgat. I flera månader tid hade de haft hemliga möten om hur man kunde färga avfallet från stadens leverantörer av virke, för att göra något som kunde glädja de andra invånarna i staden. Målet var att skapa en ”äventyrsväg” åt de processioner som skulle äga rum dagen efter.

Det här är ”mattorna” med fastlimmat spån på Museo de las Alformbras de Serrín i den lilla stadens centrum.

Några av de unika mattorna från den tiden har limmats upp på stora plattor, som nu kan ses på Museo de Alfombras de Serrín i den lilla stadens centrum. På museet hittas också de enorma burkarna som fortfarande används när sågspånen ska färgas.

http://www.turismocastillalamancha.es/patrimonio/elche-de-la-sierra-77031/

Fakta:

Elche de la Sierra ligger i Albaceteprovinsen i Kastilien-La Mancha (ej att förväxla med Elche i Alicanteprovinsen). Vid den senaste folkräkningen hade Elche de la Sierra ca 3 500 invånare. Varje år i slutet av maj är gatorna i Elche de la Sierra dekorerad med blommiga ”mattor” gjorda av färgat sågspån. Sågspånen kommer från det lokala sågverket och fördelas i stora burkar innehållande olika färger. Sedan torkas spånen innan de läggs i fina mönster på de smala gatorna. Detta evenemang lockar allt fler turister för varje år som går.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.