Veras Veranda: Dammsugare

Veras Veranda: Dammsugare

Gott till kaffet. Små, goda dammsugare som det inte är många kvar av speciellt länge. De är så goda att de fort tar slut – och man kan utan problem äta fler än en!

Här hemma gör vi dem ofta om vi har kakrester över efter en födelsedag eller annat firande. Men vi kan också få för oss att baka chokladkaka bara för att få gotta oss med dammsugare eller romkulor.


Ingredienser:

Dammsugare:

1 portion massa till romkulor (ca 600 gr)

400 g marsipan

Lite florsocker

Ca 50 g mörk choklad

Ev. valfri karamellfärg

Massa till romkulor:

4 chokladmuffins (eller annan mjuk kaka – det du tycker bäst om)

1 hallonrulltårta

1 tsk hallonsylt

Rom

Gör så här:

Smula muffins och rulltårta i en mixer. Tillsätt sylt och rom, kör sedan mixern till dess att det blir en jämn massa – det tar ett par minuter. Om det inte riktigt blir som en massa som går ihop sig och som du kan arbeta med har du i mer rom. Massan ska vara lite kladdig, så där att den fastnar lite i sidorna på mixern.

När det blivit bra konsistens på massas, dela den i två delar. Rulla dessa till två rullar – tunna eller tjocka, beroende på om du vill ha små dammsugare eller lite större. Jag tycker att det blir lagom storlek om varje del rullas ut till ca 40 cm. 

Pudra lite florsocker på bordet och rulla ut marsipanen i en rektangel på ca 40 x 25 cm. Traditionellt har dammsugare grön marsipan, men när man gör dem själv kan man ju välja den färg man helst vill ha eller så har man ingen tillsatt färg alls. Rulla in en rulle i marsipanen och lägg den med skarven nedåt. Skär rullen i ca åtta lika stora delar. Gör likadant med den andra rullen.

Smält sedan chokladen i ett vattenbad. När den är helt smält, doppa ändarna av damsugarna i chokladen. Låt chokladen stelna och förvara damsugarna sedan i en lufttät burk, helst i kylskåpet.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.