Veras Veranda: Tiramisu

Denna gång får ni en efterrätt, och den passar utan tvekan även till kaffet. Denna efterrätt härstammar från Italien och är gjord på ladyfingers som doppats i starkt kaffe och Amaretto. Krämen är gjord på marcarpone, den italienska gräddiga färskosten, ägg, socker och vanilj. Och sist toppas hela härligheten normalt med kakaopulver.

Tiramisu kommer från italienskan, rättare sagt venetianska tiramesù, som betyder “lyft upp mig” – och det är alltså en upplyftande efterrätt.

Jag tycker att tiramisu är en lätt och härlig efterrätt då den inte är för söt och den skarpa kaffesmaken ger en härlig avrundning på en middag, vilket många tycker om.

Så gör nu denna härlighet – den är inte svår och kan utan problem göras en dag i förväg, och hålla ett par dagar i kylskåpet. 

Ingredienser

4 ägg

100 g socker

½ vaniljstång (bra kvalitet)

500 g mascarpone (gräddig färskost)

ca 4 dl starkt kaffe

1 dl Amaretto (mandellikör)

Savoiardikex (Ladyfingers)

Kakaopulver

Gör så här

Brygg ett gott, starkt kaffe, gärna en espresso. Låt kaffet svalna och blanda det med Amaretto. Separera äggulorna från vitorna och ställ vitorna åt sidan. Vispa ihop äggulorna med socker och vaniljkorna (från vanlijstången) till det blir ljust och fluffigt. Du behöver vispa länge – ca 10 minuter! Rör sedan i mascarponen ordentligt.

Vispa äggvitorna till ett skum och vänd försiktigt ned det i massan. 

Ta nu en form och lägg i ett lager med ladyfingers doppade i kaffelagen. Botten på formen ska täckas helt, om de inte får plats exakt så bryt av dem.

Lägg sedan på ett lag kräm och på krämen ytterligare ett lager ladyfingers, som är doppade i resten av kaffelagen. Avsluta det hela med ett lager kräm och ställ sedan in formen i kylskåpet, minst 4-5 timmar men gärna över natten.

Precis innan servering, pudra härligheten med kakaopulver.

Till denna tiramisu är det riktigt gott med en kopp kaffe eller ett glas Amaretto.

Av Natalina Atlanta Bramsted

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.