En dag med Samira Khoshnou

Samira Khoshnou är en globaliserad svenska samt en karriärkvinna med stort K. Följ med och se hur en typisk vardag för Samira ser ut.

"Spanien är ett fantastiskt land att bo i; klimatet, kulturen och naturen… För mig bjuder landet på långt mer än en exotisk vardag; flyttningen hit ner har nämligen också betytt att jag har hittat ett fantastiskt arbete hos den svenska advokatfirman Wallin & Partners", berättar Samira som hart läst till civilekonom med marknadsföring som specialitet på universitetet i Göteborg och därefter arbetade hon två år i London. "Det är en stor utmaning att leva i Spanien och man får jobba hårdare här för att komma vidare än i Sverige. Språket är en viktig faktor – och här talas inte bara spanska, så det är viktigt att också kunna kommunicera på engelska och ett skandinaviskt språk. Och så är det kulturskillnaderna som man inte ska undervärdera betydelsen av."

"Mitt arbete är mycket omväxlande och två dagar är aldrig lika. Jag sysselsätter mig med att marknadsföra firman och de tjänster som vi erbjuder, skriver annonstexter och förbereder kampanjer. Jag använder också en hel del tid åt administrativa uppgifter, som betalningar av räkningar, fakturering, ekonomiska rapporter etc. Jag hjälper våra tre advokater med att göra notarie- och bankbesök, uppdatera klienterna i deras pågående fall, översätter mellan spanska – engelska samt svenska – persiska. Ja, vi har faktiskt en hel del persiska klienter som har kommit hit för att köpa bostad – så här har jag fördel av mina persiska rötter och min kunskap i det persiska språket. Annars är våra kunder mest skandinaver och alla våra advokater talar flytande skandinaviska – Rolf Wallin såklart, för han är svensk, men också Olaf Medina – Montoya Hellgren som är halvt svensk och Juan Miguel Rodriguez Gómez som är gift med en svenska. Utöver mig så finns det två andra svenska assistenter, Malin och Maria. Den ena är gift med en fransman och den andre lever tillsammans med en chilenare, så det är en ren globalisering på kontoret", ler Samira, som själv är gift med tandläkaren Sam Mark. Bröllopet hölls förra sommaren på Hotel Los Monteros i Marbella och var en uppskattad förening av spansk, svensk och persisk kultur.
Sam som arbetar på Nerja Dental Clinic flyttade liksom Samira till Göteborg som barn. Hans föräldrar bosatte sig på Costa del Sol för 10 år sedan och det var genom dem som han och Samira lärde känna Sydspanien, för att senare besluta sig för att det var här de ville bo.

"Då jag först kom till Spanien fick jag jobb på ett investeringsföretag där jag arbetade med marknadsföring, customer management och finansiell rådgivning, men som bekant drabbades den marknaden speciellt hårt av krisen och jag utnyttjade tillfället till att byta bransch. Jag började hos Wallin & Partners i januari i år och har redan lärt mig en massa juridik om fast egendom, självdeklaration, arvs-, skatte-, civil- och straffrätt. Det är viktigt att vara motiverad och målmedveten, och det är jag hos Wallin & Partners. Det är enormt stimulerande, roligt och spännande att gå till arbetet varje dag och vi är ett bra team tycker jag. Många talar om nedgången på grund av krisen, men hos oss är det snärjigt. Så här är det inget som heter sommaröppethållande", säger Samira, som tackar för i dag och springer ut genom dörren för att följa med Olaf till notarien.


Fakta om Samira Khoshnou
Född: Teheran 1983.
Bor: Torreblanca, Fuengirola.
Familj: Gift med tandläkaren Sam Mark.
Hobby: Gymmet, vänner samt film.
Roligaste hon någonsin gjort: Det är så många saker, att hon inte kan välja en.
Favoritmat och dryck: Älskar all mat, men helst italiensk eller persisk.


Samira: Min dag

07.45 Stiger upp, tar en dusch, gör mig i ordning och äter frukost samtidigt som jag tittar på nyheterna. Jag ser oftast på CNN för att få nyheter från hela världen och så kollar jag på Bloombergs ekonominytt. Dagens Nyheter på internet tittar jag också på varje dag. Nyheter betyder mycket för mig. Jag gillar bäst att vara uppdaterad.

09.10 Åker till jobbet. Det tar bara ca 15 minuter med bil, men det är tillräckligt med tid för att tänka efter vad jag ska göra under dagen och prioritera mina arbetsuppgifter. Ibland slappnar jag bara av och njuter av resan och lyssnar på radion, oftast till den engelska kanalen Spectrum som spelar all sorts musik.

09.30 Börjar jobba. Planerar dagen. Läser alla mina inkommande e-mail från bland annat klienter som vill veta hur det går med deras fall. Det kan till exempelvis vara en fastighetsaffär där vi väntar på svar från banken gällande ett lån. En nyinflyttad svensk vill ha hjälp med att skaffa NIE-nummer och residencia. Ett äktapar som precis har köpt en vinterbostad här på kusten, vill använda oss för att göra en skatteredovisning. Jag förklarar för dem noga hur det kommer att gå till så de kan känna sig trygga. Det är en viktig del av jobbet. Att flytta till ett främmande land är ofta förbundet med massor med frågor och en viss otrygghet. När klienterna vänder sig till oss ska de få svar och känna förtroende för oss.

14.00 Äter lunch som jag har köpt i restaurangen här på Centro Idea. Jag tar med mig maten till kontoret där jag läser tidningar och magasin medan jag äter.

14.30 Fortsätter att jobba. Det är några fakturor som ska betalas, planera en tur till Haciendan i morgon och så lägger jag ner lite tid på några nya texter till vår broschyr och hemsida.

18.00 Slutar jobbet för dagen.

18.30 Åker därefter direkt till gymmet i Reserva del Higuerón, där jag springer, power walker och tränar musklerna på olika maskiner. Jag skulle gärna springa lite mer ute i naturen, på strandpromenaden eller på landet men jag har inte disciplin nog för det. Det är lättare för mig att åka till gymmet och bara köra igång. 

19.45 Åker hem från träningen.

20.00 Äter middag. Det är ofta jag som lagar maten och då blir mest sallader, pastarätter, kyckling och fisk. Vi försöker leva sunt och åter mindre vitt bröd. När vi går på restaurang väljer vi gärna kinesiskt, indiskt, italienskt eller ett ställe med saftiga biffar.

21.00 Tittar på TV och pratar i telefon. Jag kan prata med min mamma i timmar och som tur är har vi IP-telefoni. Jag har fortfarande en del väninnor i Sverige och England som jag brukar ringa till. Men efterhand har jag hittat en ny vänkrets här som består av svenskar, tyskar, engelsmän och spanjorer. Jag surfar lite på nätet, mest sidor om mode och skönhet. Beträffande shopping så saknar jag London. Jag köper en hel del online hos exempelvis asos.com och netaporter.com. Någon gång ibland åker vi på en weekend tripp till London och då jag passar på att shoppa.

23.30 Läggdags.


3 snabba till Samira

Hur ser en perfekt ledig dag ut för dig?
Jag vaknar utvilad och börjar morgonen med en god frukost. Sen skulle jag spendera några timmar på stranden där jag även skulle luncha. Senare på kvällen skulle jag äta en god middag tillsammans med min man på en restaurang och därefter möta upp våra vänner för eventuellt några drinkar.

Hur skall man gå tillväga för att uppnå sina drömmar?
Det är viktigt att man hela tiden sätter upp delmål för sig själv för att kunna sträva högre och komma sina drömmar närmare, samt att man måste tro på sig själv och ha en stark vilja och ett positivt tankesätt.

Håller du fast vid svenska traditioner här i Spanien?
Nej, inte riktigt. Vi har kommit lite ifrån det sedan vi flyttade till Spanien. Det enda vi riktigt firar är julen.


FÖRETAGET WALLIN & PARTNERS
Wallin & Partners grundades 1995 av den svenske advokaten Rolf Wallin tillsammans med den spanske advokaten Olaf Medina-Montoya Hellgren. Konceptet var att skapa en advokatbyrå i Spanien med kunskap och kompetens i både svensk och spansk rätt samt med juridisk rådgivning framförallt på svenska.

Byrån biträder utländska, främst svenska, privatpersoner och företag avseende spansk civilrätt, men tyngdpunkten på fastighetsrätt, arvsrätt, familjerätt, skatterätt, bolagsrätt och processrätt.

För ytterligare information besök Samira hos Wallin & Partners i Centro Idea, Ctra. De Mijas km 3,6 29650 Mijas.
Tel. 952 47 02 07
E-mail: samira@wallinpartners.com


 

Av Helle Espensen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.