Carolina Navarro Björk – Svensk världsstjärna i okänd sportgren

Carolina Navarro Björk - Svensk världsstjärna i okänd sportgren

Paddle vad är det?, det är en fråga jag ofta får när jag berättar om mittstora intresse för denna sportgren. Det är svårt att förklara, menfaktum är att paddle idag är Spaniens andra mest utövade sportgren medomkring 2 miljoner spelare. Men hur kan det komma sig att en sportgren som är otroligt populär i Spanien, Argentina, Brasilien och Uruguayär ett okänt fenomen i resten av världen? Precis denna fråga ställde jagtill världens bästa paddle spelare, svensk/spanske Carolina Navarro Björk,då jag mötte henne i La Reserva de Higueron i anslutning till arrangemanget av Pádel Pro Tour.

Att leva på sitt fritidsintresse
Då jag berättar för Carolina att jag själv spelar paddle (dock inte på samma nivå som hon!), lyser hennes ögon upp och hon bjuder in mig att komma
och se hennes match i Pro Touren i Higuerón. Då jag har paddle som ett fritidsintresse så lever Carolina, som en av de få professionella kvinnor, på att spela. Det beror inte på de penningpriser hon få

r när hon vinner turneringar utan däremot på de många olika sponsorer som stöder henne som

till exempel Ford, Grupama Seguros, InfiSport og Ayuntamiento de Málaga. Och det är även om hon blev världsmästare både 2000 och 2006 och är för ögonblicket rankad som nr 1 i världen på den internationella rankinglistan för paddle.

Om att vara okänd världsstjärna
Carolina förklarar att man har spelat paddle i Spanien sedan 1980-talet men det först var 2005 som man startade Pádel Pro Tour för professionella.
"Det är märkligt att sporten inte är känd i resten av världen. Speciellt för att det är en sportgren som alla kan spela och som är rolig och mycket social.
Man spelar alltid 2 mot 2 och det betyder att man får ett mycket nära förhållande till sin med spelare. Spelet sker snabbt och då man kan använda väggarna är det viktigt att vara mycket rörlig, bra på att koordinera sin placering på banan samt att ha en bra teknik på att placera bollen. Det handlar inte om slå hårt men däremot om att "slice" bollen, finna luckorna och utmanövrera motspelaren", säger Carolina.

Från fritidsintresse till ett sätt att leva
Carolina började som barn med att spela tennis och vann det andalusiska mästerskapet flera gånger. Som 18 åring hade hon valet mellan att försöka sig på den professionella tenniskarriären eller läsa till en utbildning. Hon valde det sistnämnda och började samtidigt att spela paddle.
Carolina förstod snabbt att hon hade potential för sportgrenen och efter att ha avslutat sin utbildning så började hon att koncentrera sig till 100% på paddle. Även om Carolia kan försörja sig på att spela paddle, förklarar hon, att det fortfarande är lång väg kvar innan sportgrenen blir lika attraktiv och vinstgivande som tennis.
Carolina deltager varje år i turneringen Pádel Pro Tour tillsammans med sin partner Alejandra Salazar. Här deltager professionella spelare från Spanien, Argentina, Brasilien och Uruguay. Prispotten för damerna är totalt 14 000 euro, att fördelas mellan dem som når kvartsfinalen. Det betyder att

Carolina för att vinna en turnering motar 1 500 euro, men om hon förlorar får hon nöja sig med 1 000 euro eller mindre, allt beroende på hennes placering.
Normalt är det 35 kvinnliga par i Pro Touren och 70 m

anliga par. Orsaken är att prispotten för männen är dubbelt så stor som den för kvinnorna.
"Det är därför det inte är så många kvinnliga paddlespelare som kan leva på att spela. Om man ska locka fler kvinnor till spelet är det nödvändigt att höja prispotten så att den ligger i samma nivå som männens. Även om jag lever på mitt fritidsintresse, har jag många utgifter. Jag ska själv betalamin personliga tränare Miguel Sciorilli, min psykolog Oscar Lorenzo och min fystränare Robert Bourdet."

Avslappning och fritid
När Carolina inte spelar i turneringar eller tränar uppdaterar hon bl.a. sin hemsida www.carolinanavarro.com och besvarar e-mails från sina fans. Av och till blir det tid för ett biobesök, en bra bok eller DVD-film.
"Många tror att man som idrottsutövare alltid lever ett 100% sunt liv med en strikt diet men det är nu inte helt sant," ler Carolina. "Innan och

under turneringarna följer jag en speciell diet, men på mera vanliga dagar njuter jag gärna av lite choklad och när jag går på bio väljer jag alltid den allra största portionen popcorn och en jätteläsk. Det ska också finnas tid att slappa och lägga "jobbet" på hyllan, även om jag älskar att spela paddle. Om det hade gått att vara någon annan bara för en dag, kunde jag gärna tänka mig att prova på att vara Madonna och helst på turné. Det hade varit häftigt," avslutar Carolina.

Om du vill ha kontakt med Carolina, kan du kontakta henne via hennes hemsida www.carolinanavarro.com.


Namn:
Carolina Navarro Björk

Född:

I Málaga, Spanien den 26 februari 1976
 

Nationalitet:
Spansk (spansk far, svensk mor)

Bästa slag:
Smash

Position:
Vänster sida av banan

Partner:
Alejandra Salazar

Spansk mästare:
11 gånger

Världsmästare:
2 gånger (2000 och 2006)


Skandinavien sniffar på paddle

I Sverige anlade man för någon tid sedan landets första paddlebana i Båstad och Carolina var med vid invigningen. För 2 månader sedan blev hon inviterad igen till Sverige av SVT för att göra en demonstration och klippet med Carolina visades i nyheterna för att främja sporten.
Enligt Carolina är det nödvändigt att fler professionella gör samma sak för att främja sporten utanför Spanien, om sporten ska få en chans.
"Om man bara kan få några sportsklubbar till att anlägga några paddlebanor och det introduceras på rätt sätt, är jag säker på att sporten snabbt skulle bli lika populär i resten av världen som den är i Spanien och Sydamerika."

Den dag Carolina inte längre kan spela är det hennes tanke att driva en sportsklubb. Hon är utbildad Licenciada de Ciencias de las Actividades Físicas y el Deporte, det rör sig om sport, fysik, träning av idrottsutövare och management för idrottsklubbar. Hon kan på längre sikt gott tänka sig att driva en sportklubb samt att sprida kunskapen om paddle utanför Spanien.

Paddle i världsklass
Under perioden den 3 – 9 augusti spelade världens bästa kvinnliga paddlespelare Carolina Navarro Björk (svensk/spansk) Padel Pro Tour i La Reserva del Higuerón. Omkring 1 500 åskådare hade mött upp för att se Carolina och partnern Alejandra Salazar vinna turneringen för kvinnor med 6-3, 6-3 mot Kata Tenorio och Veleria Pavón. Det är den fjärde Pro Tour i rad som paret vinner. De tre andra turneringarna hölls i Madrid, Barcelona och Valladolid.

Se här videon från turneringen där några av de bästa herrarna spelar med livet som insats.

 

Av Louise Kathrine Pedersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.