På 36 olika språk hälsas eleverna välkomna till universitetet i Málaga – Cursos de Español para Extranjeros de la Universidad de Málaga – som är institutionen för de utländska studenterna som läser spanska, vilket flertalet av de gäststuderande gör.
Institutionen ligger inte på universitetsområdet utan mitt i Málaga, så vid första anblicken känns studentlivet väldigt fjärran. Det påminner mer om vilken arbetsplats som helst. Men plötsligt bryts tystnaden, och korridorer och uppehållsrum fylls med elever som har en kort paus mellan lektionerna. Ljudnivån är hög med många livliga samtal, men på vilket språk? Det är en blandning av japanska, engelska, finska, tyska, svenska och lite spanska, med andra ord helt obegripligt för ett otränat öra.
Rekordfå svenskar
Den ekonomiska krisen avspeglar sig i fördelning av de utländska studenterna. För några år sedan var det relativt många svenskar på universitetet. Men den här höstterminen är det rekordfå, endast sju stycken. Det är också betydligt färre britter och amerikanare, vilka i vanliga fall utgör en stor del av antalet studerande. Däremot har studenter från Asien ökat markant. Mellan 30-40% av de inskrivna utländska studenterna på universitetet kommer från ett asiatiskt land. Det är ungefär samma tendens som i Sverige, där ökningen av gäststuderande är från Asien, men också från Afrika.
Intresset för det spanska språket har inte minskat, nästan tvärtom. Allt fler talar spanska i Europa, då det blivit allt vanligare med spanskan som tredjespråk, istället för tyska eller franska.
På Málagas universitet tror man att allt fler från Europa reser till Kuba, Mexico och andra sydamerikanska länder för att läsa spanska. Där är det billigare, både att leva och studera.
Mycket nöjda med undervisningen
En Sueco har träffat två svenskar som studerar i Málaga och fick en liten pratstund med dem. Det första de säger är:
"Vi är jättenöjda med undervisningen. Den är väldigt intensiv, bra kursmaterial och lärarna är mycket engagerade. Den teoretiska delen varvas med olika praktiska övningar med mycket konversation så vi verkligen lär oss tala spanska."
Andrea Malmqvist från Ystad och Marie Blomgren från Höllviken läser spanska för nybörjare och har nyligen påbörjat sin fyra månaders utbildning. Hela utbildningen är på sju månader, men är indelad i två delar för att eleverna ska kunna välja om de vill gå hela eller inte. Första delen är på fyra månader och den andra är 3 månader lång.
"Jag är här av två anledningar. För det första har jag gjort ett break i livet för att komma ifrån det gamla vanliga. Nu var det min tur att göra något annorlunda”, säger Marie som är lite äldre än de andra studenterna. "För det andra vill jag lära mig spanska och ser det som en liten "investering" inför framtiden. Kanske jag kan få ett arbete här nere. Om inget annat, så är det bra att kunna spanska när jag blir pensionär och ska flytta hit."
Andrea, som är yngre, är också här för att göra något annorlunda.
"Det är nu man kan göra det innan man blir för gammal. Varför det blev just Málaga berodde delvis på att jag reste hit med två andra kompisar som jag delar lägenhet med. Men man är ju också här för att se och lära sig nya saker, även sådant som inte har med studierna att göra. Man får en annan infallsvinkel på saker och ting."
"Jag har varit på Costa del Sol tidigare så för mig var det rätt naturligt att det blev Málaga”, inflikar Marie. "Man känner sig på sätt och vis hemma här. Skillnaden är ju inte så stor mellan en stad i Sverige och Málaga.
Det är så härligt
Att Málagas klimat är en bidragande orsak till studera i stan går inte att kringgå.
"Jag visste inte så mycket om Spanien innan jag kom hit. Så klart man kände till vädret, siestan, flamenco och sådana saker. Men att spanjorerna är ute så mycket på kvällarna och att barnen är med är nytt för mig”, säger Andrea Malmqvist. "Det är ett helt annat familjeliv här. Det verkar enklare på något vis."
"Jag tror inte alla förstår hur underbart det är här nere. Man lever upp på ett annat sätt, får mer energi och lusten tillbaka. Gå där hemma i kylan och mörkret gör ju ingen glad. Här får man nya idéer och träffar nya människor. Det ger en ett personligt lyft. Vad som kommer ut ur vistelsen och studierna vet jag inte idag. Det är lite för tidigt att säga något om det. Men en sak är säker, jag njuter av varje sekund”, förklarar Marie och ser verkligen ut att mena varje ord.
Arbeta och spara
Båda två har förberett sig väl hemma innan de kunde påbörja sina studier. De är tjänstlediga från sina arbeten och har sparat för att få råd och även avstått från en hel del där hemma för att kunna resa iväg och studera. Förvisso har båda studielån från CSN, men det täcker bara en del av kostnaden.
"Jag har valt att bo lite utanför Málaga och halva studielånet går nästan åt till hyran," säger Marie. "Sen är jag också beredd på att leva som en student och med det menar jag att äta så billigt som möjligt och dra in på alla onödiga kostnader."
Deras fyra månaders utbildning kostar per person 1 737 euro och för det får de fyra timmars intensivutbildning fem dagar i veckan.
"Vi går mellan klockan 9 och 13 varje dag. Resten av tiden är självstudier. Sen är det upp till var och en hur mycket tid man vill lägga på det”, säger Andrea avslutningsvis innan de rusar iväg för dagens sista lektion.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001